Menopauza indusa chirugical dupa cancer

09-03-2011
meryiob
Nu este medic/terapeut
meryiob
Am intrat la menopauza fortata la 34 de ani, inainte de operatia de histerectomie radicala datorita tratamentului agresiv cu citostatice si raze. Ce efecte poate avea menopauza indusa chirurgical mai devreme de 35 de ani? Precizez ca nu am voie substitutie hormonala in urma unui cancer de col uterin stadiul 2B.
8 comentarii
0
10-03-2011, ora 03:01
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Efectul cel mai notoriu al unei menopauze induse atat de devreme este osteoporoza. Inca de pe acum ar fi bine sa faceti profilaxia acestei redutabile afectiuni, dupa cum va va arata medicul dv.
0
10-03-2011, ora 13:17
meryiob
Nu este medic/terapeut
meryiob
Va multumesc pentru raspunsul prompt.

Dar care medic ? Oncolog, radiolog sau chirurg? O scintigrafie la oase este mai buna decat o dexa?
0
10-03-2011, ora 14:23
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Menopauza aparuta precoce predispune la aparitia precoce a bolilor care apar si se agraveaza la menopauza, de exemplu, osteoporoza si bolile cardiovasculare; eu cred ca trebuie sa fii permanent supravegheata de un medic oncolog si un endocrinolog si ar trebui sa primesti un tratament de subsitutie hormonala, in etiologia cancerului de col uterin nefiind incriminate tulburari endocrine, ci HPV( Human Papilloma Virus);numai bine
0
11-03-2011, ora 11:23
meryiob
Nu este medic/terapeut
meryiob
Va multumesc pentru raspuns.

Vreau sa mentiopnez ca nu-mi este indicata substitutia hormonala de catre oncolog, deoarece am avut un cancer invaziv iar din cate stiu estrogenii si..., nu fac decat sa hraneasca celulele cancerigene si sa le dezvolte.

Sa inteleg ca diagnosticul a fost cauzat de HPV?
Si atunci de ce la 4 sau 5 papa n. in diferite clinici si la citoanaliza in mediu umed nu a fost depistat HPV?
0
12-03-2011, ora 08:10
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Buna dimineata! Ca factori favorizanti pentru un cancer de col uterin se considera partenerii sexuali multiplii, avorturile, chiar nasteri numeroase, debut precoce al vietii sexuale( absenta vietii sexuale se asociaza cu absenta cancerului de col uterin); de asemenea, la popoarele care practica circumcizia s-a constat ca nu apare cancer de col uterin( dar oamenii astia au si un comportament sexual corect, au o sotie si se multumesc cu ea );mai sunt contraceptivele cu doze crescute de estrogeni, etc... Astazi avem si alternative pentru contraceptivele care contin estrogeni... Cred ca ar fi bine sa vorbiti si cu un medic endocrinolog; Daca ar fi sa dau un sfat care sa protejeze femeile de cancer de col, acesta asta ar fi sfatul bisericii, adica omul sa se casatoreasca, sa aiba o singura partenera sexuala si ar fi bine sa stim ca nu este suficient sa fie fata cuminte, trebuie sa fie educat sa fie cuminte si barbatul pentru ca daca el umbla din femeie in femeie, la un moment se va infecta cu HPV si poate sfarsi prin a imbolnavi apoi o fata pe care si-a ales -o de sotie. numai bine
0
12-03-2011, ora 08:11
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
... in afara de HPV, exista si alte boli transmisibile sexual.
0
12-03-2011, ora 08:24
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
PS : si am eu o ipoteza pe care ar trebui sa o verific cumva : ca sexul anormal ( sexul oral, anal), sexul normal fiind sexul vaginal, favorizeaza cancerul( o logica in ce zic eu ar fi: ca poti contamina vaginul cu o flora microbiana, virala- alti virusi decat HPV sau paraziti care sa produca leziuni precursoare pentru dezvoltarea unui cancer); numai bine
0
13-03-2011, ora 18:00
meryiob
Nu este medic/terapeut
meryiob
Buna ziua,


Aveti dreptate in tot ce spuneti, dar in cazul meu nimic din tot ce - ati scris nu mi-a provocat aceasta boala.Inainte cu 2 -3 ani de la un tratament cu antibiotic am facut o candidoza care a fost tratata necorespuzator (binenteles trat. recomandat de un medic ginecolog ).In timp s-a transformat( candidoza ) intr-o rana pe col de gradul HSL.Asa am ajuns sa aflu de tumora cancerigena, prin colposcopie, ecografie pelvina, tomografie si apoi biopsie.

Viata sexuala mi-am inceput-o tarziu pe la 23 ani, parteneri am avut doar 2, cu cel din urma sunt casatorita de 9 ani, la numai 2 luni de cand ne-am imprietenit, sex oral sau anal nu am facut niciodata si nici nu sunt curioasa sa vad cum e. Poate sunt de moda veche dar mediul in care am trait, educatia, decenta si nu in ultimul rand credinta nu-mi permit sa fac asa ceva.

O zi buna si multumesc ptr informatii !!!!!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menopauza
  • Auto-examinarea sânilor
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • La ce vârstă apare menopauza?
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Ce este premenopauza - perimenopauza?
  • Sexul la vârsta menopauzei
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Ce este uscăciunea vaginală?
  •