Leziuni ligamente - solutii

29-08-2010
carpenoctem
Nu este medic/terapeut
carpenoctem
Stimate domnule doctor,
Povestea mea incepe acum 4 ani cand am suferit o ruptura de menisc si ligamente incrucisate anterioare si o blocare a genunchiului. In urma interventiei atroscopice mi-a fost indepartat meniscul rupt si urma sa fac o operatie de reconstructie a ligamentului.
Din cauza faptului ca nu am avut, la acel moment, timpul necesar nu am revenit pentru aceasta operatie de reconstructie. Ba mai mult, a trebuit sa urmez o recuperare pentru a putea a merg, din nou corect, in urma primei interventii. Au trecut anii si am incept, treptat si cu inconstienta, sa fac din nou efort fizic, mai exact am jucat tenis, am alergat si am jucat ocazional fotbal. Nu am avut probleme cu genunchiul pana de curand cand am inceput sa resimt dureri la ambele picioare.
In prezent, genunchiul DREPT, unde am fost operat prezinta dureri (senzatia este ca sursa durerilor este din spatele rotulei). De asemenea, genunchiul STANG prezinta dureri in lateral stanga si lateral dreapta (tot in spatele rotulei). Mai mult decat atat, genunchiul stang imi amoreteste constant de mai bine de doua saptamani.
Realizez ca probabil s-au intamplat niste lucruri grave cu genunchii mei si as vrea sa stiu care este cea mai buna cale de urmat acum, in ceasul al 12-lea.
As dori sa evit interventii chirurgicale datorita faptului ca slujba nu imi permit un concediu medical atat de lung. Exista posibilitatea sa mai salvez fara sa fac o astfel de interventie? Sunt dispus sa ma las de orice sport care mi-ar solicita articulatiile, cu toate ca sportul a fost mereu ceva important pentru mine.
Daca este imperativ sa ma operez, care ar fi solutiile? La ce sa ma astept? Ce sanse am sa reiau un stil de viata aproape normal, fara dureri constante?
Precizez ca am 27 de ani, 177, 69 kg. Lucrez la birou si de obicei, nu fac activitati care necesita efort fizic, cu exceptia sportului.
Va multumesc!
12 comentarii
0
13-09-2010, ora 16:07
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Ruptura unui ligament incrucisat anterior poate fi bine tolerata, cu conditia evitarii cu strictete a sporturilor agresive, de genul foot-ball, jogging.
Pe de alta parte, instabilitatea articulara consecutiva leziunii este artrogena, adica solicitarile fizice (mai ales cele sportive) produc uzura cartilajului. Durerea actuala este, cu mare probabilitate, tocmai semnul artrozei incipiente, efectul eforturilor exagerate la care a fost supus un genunchi instabil.
In momentul de fata, atitudinea depinde atat de gradul instabilitatii articulare (cuantificata prin examen clinic direct), cat si de doleantele d-voastra dpdv al eforturilor fizice si sportive.
Consultati unul dintre specialistii in artroscopia genunchiului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
28-01-2011, ora 21:12
adiere80
Nu este medic/terapeut
adiere80
BUNA! am si eu o dilema..acum doua luni stateam pe vine si m-am sucit brusc pe picior si de atunci ma doare in spatele genunchiului cand stau mult in picioare sau merg, iar cand ma lasam pe vine imi ramanea piciorul blocat si trb sa-l indrept eu cu mana. Acum dupa doua luni am mers la medic ca ma durea ingrozitor si abia mai puteam merge.Acum am piciorul in ghsp de 10 zile, am incercat sa pun piciorul in pamant asa cu tot cu ghsp dar ma doare in spate si culmea de la atata solocitare ma doare acum si genunchiul la piciorul sanatos. As dori sa stiu ce am ptr ca medicul care mi-a bagat piciorul in gisp nu mi-a spus mai nimic, doar m-a trimis sa fac o radiografie si m-a palmat putin dare nu mi-a spus ce am ci doar atat...mi-a bagat piciorul in ghisp.As vrea sa stiu daca as putea sa ma intorc la munca si daca as putea sa ma tratez fara sa mai stau in ghsp.
0
28-01-2011, ora 23:56
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
D-voastra descrieti simptomele intalnite in leziunea de menisc (fireste, pot exista si in alte afectiuni).
Actualmente genunchiul se imobilizeaza rarissim, datorita complicatiilor pe care le genereaza: redoare articulara, atrofie musculara, risc de tromboza venoasa etc etc si mai ales datorita dificultatii examinarii obiective si precise a genunchiului dupa imobilizare.
Tratamentul functional, cu mers si miscari cvasi-normale, permite atat mentinerea articulatiei genunchiului in parametri cvasi-normali, evita complicatiile si mai ales permite o corecta examinare a genunchiului in orice moment.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
03-04-2011, ora 15:02
jofy
Nu este medic/terapeut
jofy
Buna ziua!
Am fost operat de menisc la piciorul stang acum vreo doi ani, un menisc mi la scos de tot, altul la subtiat pana pe la 80%, nu am avut nici un fel de problema dupa operatie totul decurgea normal, dar am facut baie cu apa calda si am cazut pe piciorul operat si de atunci apar unele dureri, am facut infiltratii si m-am uns cu clotrimazol Atb 10 mg la indicatiile medicului.A trecut o perioada, am jucat fotbal dar nu asa de des ca si inainte am mers la sala si nu am mai avut nimic, am 6 luni de cand nu am mai facut nici un sport nici sala si de o saptamana a inceput sa ma sagete in genunchi si sa ma doara, cateodata se blocheaza pot sa-l misc doar daca imi schimb pozitia, ma ingrijoreaza ptr ca tinand piciorul nemiscat cu laba piciorului inainte pe pamant si miscandu-ma din corp spre stanga am o durere destul de mare in partea dreapta a rotulei si adeseori ma doare in spatele genunchiului in laterale.Ma scuzati de deranj dar as dori si eu o sugestie ceva.Va multumesc.
0
03-04-2011, ora 15:22
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Indepartarea mensicurilor determina suprasolicitarea cartilajului, cu distrugerea lui (artroza).
Prin urmare, eforturi de gen "foot-ball" sau "sala" duc la distrugerea rapida a articulatiei.
Nu aveti nimic de facut decat sa va mentineti o greutate normala, sa evitati eforturile fizice mari, prezervand cartilajul care v-a mai ramas.
Infiltratiile mentionate sunt total daunatoare, deterrminand accelerarea degradarii cartilajului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
04-03-2012, ora 22:01
Andreea11111
Nu este medic/terapeut
Andreea11111
Buna ziua! in urma unui accident la schi am suferit o ruptura de ligament incrucisat si de menisc de care am aflat in urma unui RMN.Am piciorul imobilizat in ghips pentru 3 saptamani dupa care urmeaza sa port o orteza inca 3 saptamani.In aceasta perioada nu am voie sa calc deloc pe piciorul stang. Dupa aceasta perioada doctorul mi-a recomandat operatia. Totusi aceasta perioada de 6 saptamani in care nu am voie sa calc deloc pe piciorul stang mi se pare cam lunga...nu exista si alta solutie?Va multumesc anticipat
0
05-03-2012, ora 09:26
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Tratamentul modern al leziunilor ligamentare ale genunchiului exclude orice imobilizare, fie ea gipsata sau prin orteza. Mersul cu sprijin podal este posibil si chiar recomandabil, in vederea unei recuperari rapide si a evitarii ankilozei.
Imobilizarea determina ankiloza articulatiei, fapt care face imposibila examinarea clinica a genunchiului in vederea stabilirii atitudinii terapeutice optime.
Sfatul meu este sa consultati un specialist in artroscopia/ligamentoplastia genunchiului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
15-02-2014, ora 20:16
Andreea11111
Nu este medic/terapeut
Andreea11111
Buna seara, domnule doctor! Prietenul meu a cazut la fotbal si dupa un RMN, a aflat ca are ligamentul incrucisat rupt si meniscul lezat. Doctorul care l-a examinat i-a recomandat 3 saptamani de gips. Este posibila si alta metoda de vindecare care exclude gipsul? Va multumesc anticipat!
0
16-02-2014, ora 18:44
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
si v-a explicat de ce ar fi nevoie de ghips? pentru ca nici meniscul si nici ligamentul nu se vor vindeca cu imobilizarea ghipsata. genunchiul insa va avea de suferit si va pierde masa musculara si se va instala o redoare articulara care nu va fi usor de recuperat. si ce vi s-a propus dupa ghips?
ce a iesit la examenul fizic? are instabilitate anterioara accentuata? leziunea de menisc produce probleme la testele specifice (Steinmann, McMurray etc)
daca leziunea de menisc este una importanta (deci produce probleme si la examenul fizic) atunci trebuie operata si in functie de localizarea leziunii meniscul trebuie reconstruit prin sutura sau partea rupta trebuie scoasa.
ligamanetul trebuie operat daca mai vrea sa faca sport
0
18-02-2014, ora 13:18
Andreea11111
Nu este medic/terapeut
Andreea11111
Nu i s-a explicat de ce ar avea nevoie de ghips doar ca are nevoie dupa ghips i s-a recomandat 1 orteza inca 3 saptamani. dupa care sa faca recuperare. A sunat la un alt doctor la Targu-Mures specializat in asa ceva, care este in concediu pana peste 3 sapt cand poate sa il vada.. E bine sa stea asa 3 sapatamani, fara ghips, orteza? sau credeti ca ar trebuie sa faca ceva in timpul acesta?
0
18-02-2014, ora 21:30
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
nici ghipsul si nici orteza nu vor vindeca leziunea de menisc sau ligamentul rupt.
de ghips este nevoie daca are o fractura, din moment ce nu are, nici ghipsul nu poate sa aduca vreo inbunatatire a starii actuale. de orteza poate fi nevoie daca are o leziune de ligament colateral intern (leziune care se asocieaza des cu cele doua leziuni mai sus amintite).
fara un examen fizic este imposibil de decis daca are nevoie de orteza din moment ce nu stim cat de stabila este colateralul intern.
necunoscand natura leziunii de menisc, este imposibil de apreciat care ar fi tratamentul ideal. daca leziunea poate fi reconstruita prin sutura atunci acesta trebuie facuta cat mai rapid. daca meniscul este prins (incarcerat) in articulatie iarasi este ceva care trbuie operat si nu poate astepta 3 saptamani.
cum vedeti problema nu este atat de simpla ca sa va putem da un raspuns aplicabil universal pentru toate posibilitatile.
evident medicul la care ati fost v-a sugerat un tratament care era la moda acum 50 de ani, deci este indicat sa cautati un alt ortoped
0
24-02-2014, ora 23:26
Dr. Andrei Ioan Bogdan
Ortopedie si traumatologie, Bucharest
Dr. Andrei Ioan Bogdan
Buna ziua.
Din pacate o leziune de ligament incrucisat anterior, dar chiar si o leziune de menisc tratate ortopedic prin imobilizare, dupa 6 saptamani nu au indicatie chirurgicala. De ce? Pentru ca in aceste saptamani pierdeti mobilitatea genunchiului, iar musculatura coapsei se atrofiaza foarte mult. In toate tratatele moderne de chirurgie a genunchiului, se remarca faptul ca " ligamentoplastia pe fondul unei atrofii musculare, deficit de flexie/extensie, semne inflamatorii la nivelul genunchiului, este sortita esecului". De aceea dstra ar trebui sa stati fara gips, eventual cu o orteza mobila de genunchi, puteti calca pe membru, trebuie obligatoriusa faceti fiziokinetoterapie in vederea recuperarii mobilitatii, reducerii inflamatiei, si mentinerii tonusului muscular. Numai bine!

Dr. Andrei Ioan Bogdan
medic ortoped
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul