Interpretare rezultate test imunohistochimic

22-07-2018
Sorina Paval
Nu este medic/terapeut
Sorina Paval
Buna ziua,

In luna aprilie a.c. m-am prezentat la cabinetul Dermatologie al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti pentru un consult la degetul III al mainii stangi. De aici am fost trimisa cu diagnosticul de “ Formatiune subunghiala “ la Departamentul Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva, unde mi-au fost prelevate 2 probe ( una din patul unghial si una din unghie ), deoarece exista suspiciunea unui melanom subunghial. In urma analizei histopatologice efectuate in Departamentul Anatomie Patologica al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti am primit recomandarea efectuarii de teste imunohistochimice.

In luna iunie a.c. am depus proba prelevata ( bloc parafina ) la Institutul Victor Babes, cu diagnosticul de trimitere “ susp. Melanom “, pentru efectuarea de examene histopatologice si imunohistochimice. In buletinul de diagnostic primit de la Institutul Victor Babes se specifica :

Diagnostic histopatologic :
Fragment lezional pat unghial, histopatologic cu epiteliu de tapetare denudat, prezentand subiacent, la diferite niveluri, melanofage printer celule fibroase matriceale si vase capilare; nu se identificape fragmentul examinat proliferare neoplazica melanocitara; numeroase ectazii limfatice intramural.

Diagnostic imunohistochimic :
‘ MELAN A ‘ pozitiv in relative frecvente melanofage; ‘ Factor XIIIa ‘ pozitiv in cellule dendritice matriceale; ‘ SMA ‘ pozitiv in peretii vasculari; ‘ S100 ‘ pozitiv in fascicule nervoase intramural, negativ pentru proliferare melanocitara; ‘ Ki67 ‘ pozitiv in 1% din celulele matriceale unghiale.

Concluzii :
Aspectele histopatologice si imunohistochimice pledeaza pentru diagnosticul de melanonichie cu hiperpigmentare postinflamatorie sau posttraumatica, fara a se identifica elemente pentru proliferare neoplazica melanocitara. Se recomanda consult lame la un alt dermatolog cu experienta in leziuni melanocitara ale patului unghial.

Imi puteti explica va rog ce inseamna aceste rezultate ( in principal cele imunohistochimice ) si ce conduita ar trebui sa adopt in aceste conditii ? Ar trebui sa merg cu rezultatele la un oncolog si/sau dermatolog ? Cunoasteti sau puteti sa imi recomandati vreun dermatolog cu experienta in leziuni melanocitare ale patului unghial ?

Multumesc in avans pentru raspuns.
1 comentarii
0
07-12-2018, ora 14:24
mandp
Nu este medic/terapeut
mandp
Buna ziua,

Dermatologi buni gasiti la spitalul Elias, Colentina sau Militar ! Daca vreti, pot sa va recomand si medici dermatologi buni, care lucreaza si in privat !!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.