Incisiv sus dreapta (11) fisurat in mai multe locuri - pulpa tine partea frontala

07-06-2018
IonPop
Nu este medic/terapeut
IonPop
Buna seara,

Copilul meu de 3 ani si 5 luni a cazut pe gresia uda de la baie si si-a fisurat incisivul sus dreapta (11) in mau multe locuri.

Ne-am prezentat la un cabinet stomatologic in aproximativ 50min de la accident si ni s-a spus ca este intradevar fisurat in urma unei radiografii pe care se vedea mai greu decat cu ochiul liber unde erau fisurile, una fiind pe orizontala, iar, altele fiind localizate spre baza gingiei - mai multe "cioturi" maxim 3 la numar.

Domnisoara doctor a incercat sa traga sa se asigure ca nu cad si ca nu exista durere si ca pulpa nu este lezata / dureroasa.

Apoi ne-a spus ca nu intelege cum a cazut, deoarece partea din spate a dintelui pare neafectata / nefisurata si partea frontala a incisivului se "tine" de pulpa si pulpa la randul ei "se tine" de partea dorsala a dintelui.

Din pacate, in acest moment ne-a dat vestea groaznica: nu se mai poate face nimic, trebuie extirpat/extras (imi cer scuze, nu stiu terminologia exacta).

Acum asteptam sa ne sune de la clinica respectiva sa ni se comunice cand are liber doctorul anestezist sa ne programam pentru procedura.

Va rog frumos sa imi spuneti daca exista totusi o alta alternativa.

Daca nu, va rog sami spuneti care pot fi consecintele extragerii dintelui de lapte si posibilele complicatii / lucruri care trebuie sa oferim o atentie deosebita in cazul unei astfel de proceduri pentru a nu compromite dintele permanent - motivele pentru care intreb cred ca sunt prea multe entru a scrie pe acest mesaj.

In cazul in care totul merge OK, extragere, necompromiterea "mugurelui" dintelui permanent OK, trebuie sa luam in calcul un aparat dentar pentru a nu avea probleme pana la cresterea dintelui permanent?

Va multumesc foarte mult in avans si, dat fiind urgenta lucrarii, daca se poate, va rog cat se poate de mult sa-mi dati un raspuns macar partial sa am o idee la ce ne putem astepta.
2 comentarii
0
08-06-2018, ora 12:42
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Buna ziua, stiu ca un asemenea episod de cazatura, fractura dentara este spactaculos pentru parinti, dar nu intrati in panica. Dintele acesta, temporar, va fi inlocuit de cel definitiv in aproxomativ 4 ani ( in jurul varstei de 7 ani). Tratamentul de extractie sau extirpare il va decide medicul dumeavoastra. Se apeleaza la medic anestezist caci adeseori la varsta aceasta nu se obtine colaborare din partea copilului. Implicatiile asupra mugurelul dinteui definitiv nu ar trebui sa fie legate de incident, mugurele definitiv este la ceva distanta in os de dintele de lapte. Va va recomanda medicul dumeavoastra momentul sa faceti radiografie pentru a urmari cresterea dintilor definitivi.
0
11-06-2018, ora 07:54
Dr. Clinica Stomatologica Andra Smile
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Clinica Stomatologica Andra Smile
Buna ziua,
la aceasta varsta nu i se va recomanda sa poarte aparat dentar, trebuie tinut sub observatie daca se va ajunge la extractie si bineinteles daca peste 3-4 ani va fi nevoie ii veti pune atunci, acum este mult prea devreme sa anticipam cum ii vor creste dintii definitivi dupa acest incident.
Multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Creșterea dinților la copii cauzează febră
  • Extracția dinților temporari (de lapte)
  • Dinții primari pot oferi informații esențiale cu privire la greutatea din timpul copilăriei
  • Patologii frecvente ale dinților temporari
  •