Gastrita, ulcer sau colon iritabil?

07-06-2023
Cosmyn87
Nu este medic/terapeut
Cosmyn87
Buna,
Ma confrunt si eu cu niste simptome mai ciudate. Totul a inceput acum 3 saptamani cu o durere foarte mare de stomac cred, in zona epigastru. Durerea era ca un fel de spasm. Mi s-a intamplat prima data dimineata, dar m-a lasat deodata dupa vreo 30 minute. In acea zi eram si putin deranjat la stomac, undeva pe la pranz am avut o usoara diaree apoi seara a reaparut durerea si mai puternica. A fost atat de puternica incat am transpirat si imi era cald. M-am intins pe pat si in cateva minute a trecut spontan. Au urmat 2 saptamani in care nu am avut probleme. Dupa exact 2 saptamani, am mancat intr-o seara salam cu mustar(am obiceiul sa mananc picant si am exagerat putin). A doua zi m-am simtit toata ziua balonat si cu gaze. Incepand de atunci, de o saptamana am dureri usoare ( nu sunt puternice dar deranjante) tranzitorii in zona stomacului, o senzatie de intepatura, in special cand apas usor pe stomac, apoi o senzatie de "ros de foame", balonari, senzatie de prea plin dupa masa care dispare in 1 ora, gaze si eructatii. Durerea se muta cand in zona buricului cand intr-o parte cand in cealalta.Nu mi-e rau, nu am stari de voma, scaunul este normal, doar aceste senzatii de roadere de foame sau intepaturi care sunt tranzitorii, apar pentru maxim 30 minute, apoi dispar ca si cum nu ar fi nimica, apoi reapar(aprox 3-4 ori pe zi). Nu pot sa imi dau seama daca durerile dispar dupa ce mananc sau nu, nu este o regula. Au fost dureri si imediat dupa ce mancam, sau la cateva ore dupa ce mancam. Doctorita de familie mi-a dat un tratament cu Helides, Ibutin si ceva probiotic dar dupa o saptamana doar gazele stomacale s-au mai domolit. De asemenea am renuntat la picant, cafea si tin un regim. M-a trimis la gastroenterologie dar de abia peste 1 saptamana am programarea. Pana atunci, cer o parere, ce ar putea fi, gastrita, ulcer, helicobacter, colon iritabil?
Multumesc.
8 comentarii
0
12-06-2023, ora 21:27
Mariaa15
Nu este medic/terapeut
Mariaa15
Buna seara! Vad ca nu v-a raspuns nimeni. Eu am avut asa simptome, chiar de 10 ori mai rele si tot ce mi s-a zis ca am a fost sindrom dispeptic si reflux gastro esofagian. La mine sunt prezente si greturile, la fel eructatii si recurgitari, dureri epigastrice puternice, disconfort pe esofag, nod in gat, dificultate la inghitire. Am urmat un tratament vreo 2-3 saptamani, unele simptome s-au ameliorat, altele inca persista.
E f important sa mergeti la un consult de specialitate, faceti o ecografie, eventual o endoscopie esofagiana daca stiti ca va deranjeaza si esofagul. Din simptomele dvs nu pare sa fie ceva grav, poate o mica gastrita sau tot un sindrom dispeptic, adica pur si simplu un deranj la stomac care dureaza ceva mai mult timp. Este bine totusi sa faceti si antigenul pentru HP din scaun, sa eliminati si aceasta banuiala.
0
14-06-2023, ora 21:27
Cosmyn87
Nu este medic/terapeut
Cosmyn87
Buna seara,
Am fost azi la un control la gastro. In urma unei endoscopii a reiesit urmatoarele: esofagita de reflux grad A linia Z la 35cm de AD, stomac cu lichid de secretie gastrica in cantitate mica, corp gastric cu aspect normal, antrul cu congestie moderata, bulb congestie severa, dii normal. Concluzie: esofagita de reflux grad A, gastro duodenita congestiva. Medicatie: controloc, gastrofait si pepsane. Stie cineva cum sa interpreteze aceste rezultate? E bine, rau, grav? M-a chemat peste 1 luna la control. Nu mi-a zis nimic de regim, doar sa nu beau cafea pe stomacul gol. Nici nu mai stiu ce regim sa am? Daca poate da cineva exemple de feluri de mancare...
0
15-06-2023, ora 13:33
Mariaa15
Nu este medic/terapeut
Mariaa15
Buna ziua! Din punctul meu de vedere, nu este ceva grav, este ceva ce se poate vindeca daca urmati tratament. Ce vi s-a prescris este ok. Chiar eu am facut controloc injectabil, am luat gastrofait care e fff bun pentru esofag, doar in loc de pepsane am luat altceva, dar si acesta e f bun.
Cat despre regim, ar fi indicat ca pe perioada tratamentului sa nu mancati chiar orice, in sensul de: prajeli, mancare grea/grasimi, mancare fast food, ROSII sau seminte de orice fel, ataca f repede mucoasa stomacala, dulciuri sau zahar in exces, sa nu beti sucuri acidulate si poate sa nu beti cafea o perioada. In schimb, mai multe supe/ciorbe, mancare gatita sau la cuptor, compotul e iarasi f bun, bananele si nu merele (caci sunt acide, iar dvs daca stati bine cu aciditatea, ar fi de preferat sa ramana asa). Nu va ingrijorati prea tare, problemele stomacale se pot rezolva! Pentru orice nelamurire, nu ezitati sa ne scrieti aici!
0
15-06-2023, ora 18:47
Cosmyn87
Nu este medic/terapeut
Cosmyn87
Multumesc de raspuns. Intr-adevar, cel mai stresant pentru mine e regimul. Cafea nu mai beau, apa si ceai verde am mai baut. Am incercat sa scot din alimentatie si mezelurile, dar nu am putut in totalitate, m-am limitat doar la sunca fiarta. Lactate doar branza dulce si putin branza de oaie. Iaurturi de la Activia. Nu stiu chefirul daca e ok sau nu. Problema principala e ca unde lucrez, nu gasesc foarte multe mancaruri de regim, mai mult prajeli. Mai ciugulesc cate odata o bucatica de ciocolata, mai mult de pofta. Evit legumele crude si sosurile cat pot de mult. Am renuntat la condimente picante.
0
15-06-2023, ora 20:41
Mariaa15
Nu este medic/terapeut
Mariaa15
Pare ca urmati un regim bun. Sigur o sa va reveniti treptat!
0
29-06-2023, ora 17:03
Cosmyn87
Nu este medic/terapeut
Cosmyn87
Din pacate simptomele au reaparut. Cred ca si stiu de ce, am sarit putin peste regim, am mancat ceva ciocolata si o rosie. Revin la un regim strict. Sper sa treaca, trebuie sa merg la control peste 2 saptamani. Intre timp am terminat cu Pepsane, mai am controloc si gastrofait.
0
29-06-2023, ora 19:23
Mariaa15
Nu este medic/terapeut
Mariaa15
Si in prezent ce simptome va mai deranjeaza?
0
29-06-2023, ora 20:06
Cosmyn87
Nu este medic/terapeut
Cosmyn87
Aceleasi simptome, durere de stomac sub forma de intepaturi mai ales dupa masa si cam atata. Nu sunt la fel de puternice dar sunt deranjante. Azi a fost ceva mai bine, duminica ma durea mai mult.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce stomacul meu ramane plin atat de mult timp?
  • Balonare imediat după masă - cauze și tratament
  • Topul alimentelor care provoacă balonare
  • Balonări supărătoare? Lista alimentelor indicate și contraindicate
  • Ce poate ascunde balonarea - afecțiuni cu balonare frecventă
  • Când balonarea depășește normalul și ar trebui să ne adresăm medicului (și cui)
  • Tratament balonare - medicamente și remedii
  •