Fractura de col femural

05-02-2012
DaRkMaNx
Nu este medic/terapeut
DaRkMaNx
Buna ziua matusa mea a suferit o fractura de col femural a refuzat operatia as dori sa stiu daca exista vreun tratament vreo crema ceva pentru acest tip de fractura.va multumesc si astept un raspuns
15 comentarii
0
05-02-2012, ora 22:17
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
In cazul refuzului operatiei, la varste inaintate mortalitatea este de peste 70% la 1 luna si de peste 90% la 3 luni.
Ce efect ar putea avea o "'crema"' intr-o fractura ce determina o asemenea rata a mortalitatii in cazul refuzului tratamentului chirurgical???
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
07-02-2012, ora 21:00
DaRkMaNx
Nu este medic/terapeut
DaRkMaNx
Buna va multumesc pentru raspuns dar cand a refuzat operatia doctorul ia spus ca nu este nici o problema trebuia sa stea imobilizata la pat 6 saptamani si osul se va suda iar dupa acea probabil va ramane cu un schiopatat.Va multumesc si astept un raspuns
0
07-02-2012, ora 21:20
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Fractura colului femural nu poate consolida ("""suda""") fara operatie.
Cat priveste imobilizarea la pat, in 6 saptamani riscul de deces este de peste 90% fara operatie.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
29-08-2012, ora 19:56
DaRkMaNx
Nu este medic/terapeut
DaRkMaNx
Domnule eu cred ca dumneavoastra nu intelegeti o chestie si acuma persoana respectiva traieste si merge in carja foarte bine. -*
( * modificat de administrator )
0
31-08-2012, ora 00:45
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
hai sa ma implic si eu
vindecarea spontana a fracturii de col femural este o raritate literara. si in era cand nu era operata, era tratata cu extensie scheletala 3 luni de zile sau ghips pelvi podal 3 luni.
in 6 saptamani fractura nu se vindeca, eventual colul se resoarbe si devine o situatie Girdlestone, care va face praf coloana lombara in scurt timp.
deobicei pacientii in varsta vor suferi de tromboza, embolie pulmonala sau pneumonie daca sunt imobilizati la pat 6 saptamani, sansele mortalitati sunt cele descrise de colegul Uscatu
in lumea civilizata aceasta fractura se opereaza in proportie de 100%, in ultima vreme deobicei este aleasa protetizarea imediata pentru a permite mobilizarea cat mai rapida
medicii de la spitalul respectiv v-au mintit grosolan, inainte sa scieti prostii mai cititi despre tema pe internet
0
31-08-2012, ora 14:16
efima
Nu este medic/terapeut
efima
buna ziua! sunt curioasa ca discutati pe acest subiect, mama mea in virsta de 72 ani, in urma cu 5 luni sa fracturat femurul, medicii au spus ca are fractura de col femural garden 4, a refuzat operatia din start dupa ce a venit de la spital a inceput sa mearga cu cadru de la inceput mai greu acum mai bine, face treburile prin casa drept ca cu ajutorul tatalui, merge pe afara foarte mult sta mult in piciare, pe scaun, a zis ca sa nu prea forteze ca din cind in cind i se pare ca se aude ceva putin scirtiit si a hotarit sa mearga mai putin pe zi, spuneti-mi va rog ce va fi mai departe se va consolida de la sine in cit timp? mentionez ca dureri are din cind in cind, cind se culca si cind il forteaza, dupa parerea dumneavoastra va fi bine sau la ce sa ne asteptam in continuare? va multumesc anticipat!
0
31-08-2012, ora 15:17
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Asa dupa cum excelent a descris distinsul meu coleg, fractura colului femural poate fi tratata prin metoda asa-zisa 'functionala', metoda prin care fractura se ' abandoneaza', evolutia decurgand catre pseudartroza, cu scurtarea membrului cu 4-6 cm, mersul fiind posibil (asa dupa cum descrieti D-voastra situatia). Fractura nu are nici o sansa de a consolida "'de la sine"', insa situatia creata de pseudartroza este compatibila cu supravietuirea si chiar cu deplasarea pe distante limitate (il citez pe colegul meu """in lumea civilizata aceasta fractura se opereaza in proportie de 100%"")...
Tratamentul functional are sanse reduse de succes, tocmai datorita mortalitatii ridicate (enuntate in raspunsurile anterioare), insa este posibil si descris in literatura. Probabil ca situatia descrisa de catre utilizatorul "'DaRkMaNx"', dincolo de limbajul si atitudinea incalificabile, se refera la o eventuala fractura pertrohanteriana, care are sanse de consolidare in absenta tratamentului chirurgical, fiind o fractura fundamental diferita de aceea a colului femural (desi le despart doar cativa cm, motiv de confuzie frecventa..)
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
31-08-2012, ora 16:52
DaRkMaNx
Nu este medic/terapeut
DaRkMaNx
BUna ma scuzati de limbaj dar eram extrem de nervos pentru raspunsul dumneavoastra de ce nu ati putu explica confuzia de la inceput?Chestia e ca doctori pe biletul de externare au scris ca e fract de col femural posibil sa se fi inselat asta nu am de unde sa stiu eu dar cum este comentariul de mai sus cu doamna de 72 de ani exact aceiasi situatie este si la matusa mea va rog sa mai imi oferiti niste sfaturi cam ce ar trebui sa faca de acuma incolo.Va multumesc anticipat si astept rasp dumneavoastra prompt.Si inca odata scuzele mele de riguare
0
31-08-2012, ora 17:21
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
OK..errare humanum est...
La ce confuzie va referiti cand, atat eu cat si distinsul coleg, v-am explicat ca fractura cu deplasare a colului femural are sanse zero de vindecare, iar D-voastra solicitati o "'crema"' sau vreun "'tratament"' pentru vindecarea unei asemenea fracturi???
Raspunsul este foarte simplu: atat fractura colului femural, cat si cea pertrohanteriana (in apropierea colului femural) se opereaza in tarile civilizate in 100% din cazuri (chiar operata, riscul de deces este de 30% in primele 60 de zile.).
Prin urmare, singura sansa de a supravietui si de a se deplasa cvasi-normal este interventia chirurgicala, practicata tocmai pentru a mobiliza IMEDIAT pacientul, adica mersul este reluat chiar din ziua interventiei.
Tratamentul functional poate fi discutat, insa inseamna mobilizarea imediata a pacientului si in nici un caz imobilizarea in pat (care inseamna deces 100% prin tromboza venoasa, embolie pulmonara, pneumonie, escare sau alte complicatii tipice imobilizarii).
Prin urmare, la ora actuala are nevoie de un diagnostic PRECIS (si nu o suspiciune) si de tratament chirurgical, in cazul in care se adevereste fractura colului femural sau cea pertrohanteriana.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
01-09-2012, ora 22:03
dutzutl
Nu este medic/terapeut
dutzutl
Buna seara, d-le doctor. In luna ianuarie am suferit un traumatism soldat cu fractura maleola peroniera stanga. Dupa 5 saptamani de ghips a aparut calus vicios, dupa care am fost operat cu osteosinteza, purtand iarasi 45 zile atela gipsata (am stat imobilizat, in total, 80 zile). Din luna mai am inceput sa merg, dar, de cca o luna de zile a inceput sa ma doara calcaiul piciorului operat, in special cand ma dau jos din pat sau dupa ce stau o perioada mai lunga pe scaun. Saptamana trecuta am fost internat la un spital din Bucuresti pentru HTA, unde am fost la un consult si la medicul ortoped care mi-a spus ca am osteofitoza calcaneana si mi-a prescris urmatoarele:
- laserterapie 10 zile;
- aplicatii locale cu Diclofenac(3 ori/zi);
- Celebrex 3 cp zi;
- confectionarea, la un cizmar, a unei talonete inalta de 1, 5 cm cu gaura in mijloc.
Va rog sa-mi spuneti, d-le doctor, parerea dvs despre cele descrise mai sus. Din cate am citit eu pe net, consider ca ar fi mai bine sa achizitionez o pereche de talonete din silicon, importate din Germania, cu inaltimea de 6 mm. Ce parare aveti? Dvs ce-mi recomandati? Mentionez ca am 51 ani, 171 cm, 78 kg si sunt din Tulcea.
Va multumesc anticipat.
0
03-09-2012, ora 13:19
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Am publicat nenumarate comentarii pe tema talalgiilor (durerilor calcaneene)
http://forum.romedic.ro/prod/Ciocuri_le_Calcai_016307.html/3
sau
http://medlive.hotnews.ro/evita-medicii-diagnostic-pinteni-calcaneeni-sau-ciocuri-in-calcai-incorect-11-intrebari-raspunsuri.html
Problema este una de tip mecanic, fiind datorata cel mai adesea greutatii exagerate, efortului fizic excesiv, dar si unor conformatii particulare ale membrului pelvin, ce determina suprasolicitarea aponevrozei plantare si a muschilor plantari.
In oricare dintre cazuri, componentele fundamentale ale tratamentului sunt scaderea ponderala (10-15 kg), reducerea drastica a efortului fizic (stat in picioare, mers pe jos), incaltaminte corespunzatoare si in nici un caz medicamente sau proceduri (total inutile).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
22-07-2016, ora 17:28
MădăPaillettte
Nu este medic/terapeut
MădăPaillettte
Bună ziua! Tatăl meu are 43 de ani și a avut fractură de col femural. Recuperarea a durat 7 luni. Țin să anunț că nu are proteză, ci șuruburi, trei mai exact. Recent am fost la medic și a spus să încerce să umble fără cârjă, însă nu poate. Aici cred că este și ceva psihologic, deoarece timp de 7 luni de zile s-a ajutat de cârje pentru a se deplasa, iar acum s-a obișnuit cu ea ( căci doar cu una merge acum). O altă problemă ar fi că piciorul său (cel în cauză) a rămas mai scurt cu vreo 2-3 cm și cred că și asta îi îngreunează deplasarea liberă. Mușchiul este praf, s-a atrofiat și este nevoie de gimnastică. Se mai poate reface? Piciorul poate redeveni la aceeași lungime cu a celui sănătos? Dacă da, cum? Mulțumesc!
0
22-07-2016, ora 21:36
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Rspunsul necesita, evident, examinare clinica directa, coroborata cu studierea imaginilor radiologice.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
08-02-2017, ora 12:15
M002_r
Nu este medic/terapeut
M002_r
Buna ziua..tatal meu are de vreo 3 ani si...fractura de col femural stang..suruburile(3 la nr) sunt inafara osului si cand se misca muschiul agata in suruburi..il doare foarte tare atunci..de stat pe parte stanga nu poate...cand se atinge mai tare il doare ffoarte tare..Acum are 55 de ani.Ce ma sfatuiti sa fac?Se poate sa ii scoata suruburile si sa nu fie nevoie de proteza?
0
08-02-2017, ora 17:54
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Situatia trebuie analizata, evident, prin examen clinic local, coroborat cu studierea radiografiilor recente.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: