Edentatie totala sau se pot reconstitui

22-02-2024
Daniela-daniela
Nu este medic/terapeut
Daniela-daniela
Buna ziua, Daniela ma numesc, am 33 ani si am ramas in partea de sus a danturii cu 6 radscini, ale incisivilor, rrstul fiind extras, tot.
La varsta de 14 ani aubfost imbracati inncoroane toti dintii de pe arcada superioara.
Sunt in lucrari dentare acum si mi a picat lucrarea de 6, ddesubt fiind doar un sg dinte..pivot sau ce e, restul fiind rupti. Acesta singur se misca destul de tare.

Am vreo sansa la a avea lucrare fixa din 4..5..6 elemente, apoi proteza? Sau voi avea nevoie de proteza mobila?
Excludem implanturile dentare din start si din considerente de timp si de sanatate si financiare.

Nu am reusit sa aflu mai multe informatii despre proteza telescopata, ar dura mult timp efecyuarea ei, sau.mai exact, am vreo sansa la ea?

Se pot reconstitui..restaura dintii acestia 5 in conditiile in care a ramas doar radacina..perete nu mai e deloc.
Radacinile sunt bunisoare desi nu foarte.

Initial planul era sa imi scoata unul din cei 6 pt ca se vedea rupt pe radiografie si sa imbracam5 apoi proteza.
Acum nu stiu daca se mai poate asta.
Dentista imi este in concediu.
2 comentarii
0
23-02-2024, ora 11:49
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună, Daniela! În situația descrisă de tine, există mai multe opțiuni de tratament, dar decizia finală va depinde de evaluarea clinică detaliată și de recomandările medicului dentist după o examinare amănunțită, care poate include radiografii sau chiar un CT dentar pentru a evalua starea exactă a rădăcinilor rămase și a osului maxilar.

1. Proteza parțială fixă (punți dentare): Dacă rădăcinile rămase sunt suficient de solide și sănătoase, ele ar putea fi folosite ca suport pentru o punte dentară fixă. În unele cazuri, rădăcinile pot fi tratate endodontic (tratament de canal) și reconstruite cu pivot pentru a oferi un suport mai bun punții. Numărul de elemente din punte va depinde de planul de tratament stabilit de medicul dentist.

2. Proteza parțială mobilizabilă: Este o altă opțiune care poate fi luată în considerare. Aceste proteze sunt mai ușor de realizat și mai puțin costisitoare comparativ cu alte opțiuni. Pot fi realizate pentru a se potrivi cu rădăcinile existente, dar stabilitatea și confortul lor pot varia.

3. Proteza telescopică: Este o opțiune care implică crearea unor "telescoape" dentare, unde coroanele secundare sunt fixate pe rădăcini (sau pe dinții existenți), iar coroanele primare sunt atașate de proteza mobilizabilă. Aceasta oferă un nivel mai mare de stabilitate și confort comparativ cu protezele parțiale mobilizabile tradiționale. Realizarea unei astfel de proteze poate dura ceva mai mult timp, deoarece necesită o planificare atentă și mai multe vizite la dentist, dar poate fi o soluție foarte eficientă pentru situații complexe.

4. Restaurări cu coroane și punți pe rădăcini: Dacă rădăcinile sunt sănătoase, este posibil să se realizeze restaurări cu coroane pe rădăcini sau chiar să se construiască punți care să se sprijine pe aceste rădăcini restaurate.

Este esențial să discuți toate aceste opțiuni cu medicul tău dentist după ce se întoarce din concediu. Evaluarea clinică și radiografică va oferi informațiile necesare pentru a determina cel mai bun plan de tratament pentru situația ta specifică. De asemenea, este important să iei în considerare aspectele financiare și să discuți cu medicul dentist despre costurile estimate pentru fiecare opțiune de tratament.
0
14-03-2024, ora 16:12
Daniela-daniela
Nu este medic/terapeut
Daniela-daniela
Buna ziua, am revenit.
Avand radacinile foarte scurte la cei 6 incisivi, am hotarat un plan de tratament bazat pe o proteza telescopata.
Din cei 6 invisivi am ramas cu 4.
Mi s a facut o pilire a..radacinilor si a osului moale din jurul lor, mi s-a ridicat..linia dintilor..daca ma exprim corect..
Au ramas expuse parti din radacinile celor 4 incisivi.
Aceia vor fi reconstruiti pt a fi telescoapele..pt proteza telescopata.
Nu va avea baza metalica proteza si va avea cerul gurii. Asta pt a avea ceva rezistenta.
Binenteles ca va trebui s aam grija la alimentele tari, pt a avea proteza cat mai mult timp..mai exact, pt a ramane cu radacinile acelea cat mai mult timp, pt a evita resorbtia osoasa.
Acum, am o intrebare, cat timp credeti ca ma poate tine o astfel de proteza? Eu avand oasele cam fragile, dintii acestia fiind fixi in os, binenteles, dar fiind fara nerv si piliti, imbracati d ela 14 ani..eu avand acum 34.

Mi-e frica de faptul ca peste..10 ani nu voi avea destul os si gingie pt o proteza mobila. Asta pt ca mi s a ridicat mult linia dintilor.
Acum am gingia imediat sub nivelul nasului.
Eu oricum am fața mica, dantura mica.

Deci acum mi s a dezvelit gingia de pe cei 6 dinti, s a pilit radacina la ei..parte din radacina ma gandesc si din os s a redus. Apoi am fost cusuta peste tot. Plus cele 2 extractii.
Iau antobiotic insa am o nedumerire, de ce nu am dureri?

Interventii foarte dureroase am mai avut, mi s a mai taiat din gingie, tot aici la maxilar si nu am putut manca 1 saptamana.
Acum pot, doar ieri, in ziua interventiei am avut crva dureri, am luat ibuprofen de 400 si jumatate de fiola de algocalmin. Atat. Astazi nu ma doare deloc.
Sunt doar umflata dar nu exagerat as zice eu.
De ce nu doare?
E un motiv de ingrijorare?
Sunt..sanatoasa, am oasele bune sau tocmai contrariul..nu te doare ce e mort..vorba aceea.. fiind osul foarte slab nici nu prea doare..?
Ma simt doar slabita, cred ca din cauza antibioticelor sau a ibuprofenului, ca am luat foarte des in ultimii..ani..
Sau din cauza ca am fost foarte stresata in timpul interventiei..
La analizele recente mi-a iesit carenta maricica de vitamina D.
Multumesc pt eventualele lamuriri.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Edentatia edentatia partiala tratamentul edentatiei

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Atrofia creierului la în vârstnici asociază pierderea dinților și modificările dietei cu declinul cognitiv ulterior
  •