Solutii edentatii
![vladll](https://cdn.romedic.ro/img/user-default.png)
Pe mandibula am doua edentatii duble bilaterale cu dinti ramasi atat posterior cat si anterior (cred ca e vorba de 19-20, 30-31). Tinand cont ca e vorba de molari, e posibil sa fie necesara slefuirea a mai mult de 2 dinti pe fiecare parte in cazul unei punti? Merita sa-mi fac doua punti pentru lipsurile respective sau ar trebui sa investesc in implanturi?
Ar mai fi o problema. In ultimii ani mi s-a retras putin gingia de pe caninii de jos. Mi s-a spus ca de vina ar fi presiunea dintilor de sus asupra caninilor ca urmare a muscaturii mai adanci datorita molarilor lipsa de jos. E posibil ca retragerea gingiei de pe canini sa se agraveze daca mai astept cativa ani pana cand o sa-mi permit implanturi?
Ar mai fi o problema. In ultimii ani mi s-a retras putin gingia de pe caninii de jos. Mi s-a spus ca de vina ar fi presiunea dintilor de sus asupra caninilor ca urmare a muscaturii mai adanci datorita molarilor lipsa de jos. E posibil ca retragerea gingiei de pe canini sa se agraveze daca mai astept cativa ani pana cand o sa-mi permit implanturi?
4 comentarii
![Dr. Ivan Iuliana](/arata_img.php?img=cont_27892.jpg&w=100&h=150&cale=/uploadpoze/forum)
Buna vladll! Parerea mea este ca ar trebui sa mergi cat mai repede sa faci ceva pentru ca din cate spui caninii sunt foarte traumatizati si pana la urma ii poti pierde si ar fi pacat. Cea mai buna solutie sunt implantele pentru ca rezista mai bine decat o punte si nu sunt afectati dintii vecini (pentru o punte dintii de langa edentatie trebuiesc devitalizati adica li se scoate nervuldevenind astfel mai vulnerabili si apoi sunt slefuiti si astfel din cauza lor puntea are o durata de viata mai mica decat implantele pentru ca acesti dinti vor ceda). In acelasi timp trebuie sa fii atent si la dintii (molarii) de pe maxilar care vor incepe sa coboare pentru ca nu mai au sprijin inferior. Daca aceasta ar fi situatia mea eu m-as interesa daca pot sa fac un credit si as rezolva problema pentru ca complicatiile acestei situatii sunt majore iar rezolvarea lor implica costuri mult, mult mai mari (dar asta as face eu, tu iti cunosti mai bine situatia). Sfatul meu este ca, indiferent pe ce varianta mergi sa alegi un cabinet care sa iti fie recomandat si unde sa fii sigur ca te simti bine si ai incredere in medic. Alege cu mare grija! Multa sanatate, multa bafta si numai bine!
![vladll](https://cdn.romedic.ro/img/user-default.png)
Multumesc pentru raspuns. Rezolvarea edentatiilor am lasat-o la urma deoarece am avut alte probleme care (in opinia mea si a stomatologului la care merg) au avut prioritate. As mai avea o intrebare. Pe maxilar la un premolar si la molarul invecinat am avut un absces cronic netratat o perioada mai lunga care (sper ca) s-a rezolvat in urma a doua interventii chirurgicale (rezectii apicale). In urma curatirii dintilor respectivi am ramas cu aproximativ 60% din coroanele lor, peretii fiind relativ intregi. Ar fi eficiente niste plombe cu pivoti? Din cate am citit in cazul unui dinte supus unui tratament pe canal sau unei rezectii este recomandata coroana, deoarece e mult mai fragil. Pot sa optez pentru niste plombe si ulterior sa le inlocuiesc cu doua coroane ceramice?
![Dr. Dragomir (Parnia) Alina](/arata_img.php?img=cont_147331.jpg&w=100&h=150&cale=/uploadpoze/forum)
Buna, Vlad! Ideea ta cu restaurarea premolarilor cu pivoti si plombe este un provizorat, exista riscul de fractura... si atunci se poate se rupe un perete deasupra gingiei sau se poate rupe radacina si dintele are indicatie de extractie. Amanarea poate sa duca la pierderea dintelui. Numai bine si spor in tratamenul tau!:)
![Dr. Zlotea Mircea](https://cdn.romedic.ro/img/medic-default.png)
Da, aplicarea de coronite te va scuti de multe probleme pe viitor. Plombele pe premolari, din cauza conformatiei lor anatomice, au efect de pana, despicand dintele in doua.
![Programari cabinete medicale, clinici](https://cdn.romedic.ro/icon/90x90-medic.png)
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
Mai multe informații despre: Edentatia
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: