Durere spate fesa dreapta - psoriazis: tratament topic cortizon. Cap femural sau ba?

03-11-2023
FlorinH
Nu este medic/terapeut
FlorinH
Buna ziua! Pe scurt, am 30 ani, sex masculin, înălțime 1, 79 m, greutate 65 kg.
În urma cu aproximativ 3-4 luni "am sărit în sus" noaptea în somn din cauza unei înțepături puternice în spatele fesei drepte. În dimineața acelei seri aproape ca nu puteam sa mut piciorul de durere, eram anchilozat și am reușit sa ma ridic și sa cobor din pat doar ajutandu ma cu mâinile și mutându-mi efectiv piciorul dintr o parte în alta. Acest episod s a petrecut de vreo 3-4 ori în aceste câteva luni.
Durerea a cedat pana la urma după câteva pastile de Diclofenac, după care a revenit din nou, iarăși am luat pastile și a cedat etc.
Stiindu ma cu dureri de oase din adolescenta, am mers la medicul ortoped. În acel moment, pe langa durerea din spatele fesei, aveam și o durere în dreptul claviculei din partea stânga (partea opusa) și mici dureri de coloana.
Medicul a hotărât sa facem o radiografie din față cât și din profil a întregii coloane vertebrale, cât și un RMN în zona bazinului. Radiografia am facut o, am primit interpretarea care spune ca acele curburi sunt fiziologice și în principiu coloana ar fi ok.
RMN încă nu l am făcut, sunt programat și urmează peste vreo 2 luni.
Am primit un decontracturant, un antiinflamator și omez 10 zile.
Momentan ma simt bine, deși simt acea durere în spatele fesei, nu știu exact dacă ea provine de la articulația sacroiliaca sau de la capul femural. Asta va stabili RMN-ul și medicul.
Ce nu am spus pana acum este ca de aproximativ 5 ani de zile am psoriazis și urmez tratament topic cu cortizon (diprosalic, daivobet, enstilum etc). Problema e ca în reacțiile adverse ale bolii psoriazis, dar și ale tratamentelor cu cortizon apare necroza de cap femural, care pe mine ma sperie efectiv la aceasta vârstă.
Poate ca am administrat prea mult timp cortizon (in acești 5 ani au fost și perioade de pauze, dar au fost și perioade în care efectiv "am abuzat" de acest medicament). Poate ca am aplicat prea mult cortizon, având în vedere ca am psoriazis și în cap, mi a fost mai greu sa administrez o cantitate mai mica din cauza parului.
Nu știu ce sa mai cred. Dacă exista vreun medic pe grup care ma poate ajuta în aceasta privința, i as fi foarte recunoscător.
Sunt persoane care spun ca, cortizonul topic nu afectează atât de tare. Da dar ma gândesc ca depinde de durata folosirii cât și de cantitate. Ori soluțiile administrate de mine sunt cu potenta înaltă de cortizon.
Ma sperii degeaba? Momentan nu am RMN iar pe radiografie nu se înțelege mare lucru în zona bazinului, e "filmata" mai degrabă coloana vertebrala, capul femural se vede f puțin, nu știu dacă se poate observa. Eventual pot pune o poza cu radiografia.
Dacă cineva îmi poate răspunde,
Va mulțumesc și Doamne ajuta!
7 comentarii
1
03-11-2023, ora 22:41
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara
Lucrurile stau oarecum diferit:
- psoriazis-ul NU este o boala de piele, deși există uneori leziuni cutanate;
- psoriazis-ul este o boală de sânge ("de imunitate"), o boală de tip reumatologic, ce afectează organele interne, articulațiile etc.
- prin urmare, aplicarea de unguente nu rezolvă cauza (boala de sânge)
- unguentele cortizonice nu sunt eficiente în psoriazis, deoarece este o boală de sânge și trebuie tratată ca atare;
- este greu de crezut că aplicarea de unguente poate produce necroza capului femural.
Prin urmare, v-as recomanda un consult la reumatolog (specialitatea ce trateaza bolile de sange ce afecteaza articulațiile).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Institutul Piciorului
0
03-11-2023, ora 23:20
FlorinH
Nu este medic/terapeut
FlorinH
Va mulțumesc din suflet pt răspuns.
Deci spuneți ca aplicarea de creme cu cortizon nu pot duce la necroza de cap femural (chiar daca, recunosc, au fost momente, și nu puține, în care am cam exagerat cu doza pe perioade mai mari de timp). Mare parte a psoriazisului meu este în cap, partea superioara a scalpului. Ca sa va dau un exemplu, tubul de 30 ml de Diprosalic îmi ajungea undeva la 3-5 aplicari. Tubul de 15 g Daivobet tot asa 3-5 aplicări. Iar spray-ul Enstilum de 60 g îmi ajungea 9-12 aplicări. Ce pot sa spun, mult din el rămânea și pe par, având parul puțin mai lung (nefiind tuns periuța), se pierdea și în par ma gândesc. Asa cum am avut perioade în care am exagerat, asa au fost și perioade în care am folosit f rar, sau chiar deloc - am avut și câteva luni de remisie, după care a revenit.
Voi merge, cum spuneți dvs., și la reumatologie pt investigații. Nu m am gândit la partea asta.
Încerc sa încarc și o poza cu radiografie (dar nu gasesc butonul de upload), atât cât se poate vedea puțin din capul femural. Ea e făcută mai mult pt coloana
0
03-11-2023, ora 23:28
FlorinH
Nu este medic/terapeut
FlorinH
https://ibb.co/kxPJ5mh

https://ibb.co/vVgCxj9

Am revenit cu 2 imagini de pe radiografie. Asa cum spuneam, nu se vede f bine capul femural. Durerea e în partea dreapta spate (fesa). Nu stiu exact în ce parte sa ma uit la radiografie, dvs. știți mai bine
0
04-11-2023, ora 20:10
tassevasi
Nu este medic/terapeut
tassevasi
Daca ai facut un efort continuu cu piciorul (exemplu sapat in gradina cu casmaua ) ori altceva, probabil ai o durere musculara o febra acuta in acel loc.
Eu am scos cartofii pe un teren tare si dupa o saptamina nu mai puteam de durere la fesa piciorul drept, am vazut ca atunci cind apesi exact acel muschi ma durea de aveam inpresia ca ar fi osul, am facut masaje puternice si treptat dupa o luna mi-a trecut. Gindeste-te ce efort ai facut in acea perioada.
0
05-11-2023, ora 14:55
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Diagnosticul de necroza post-cortizonica a capului femural este destul de "subtil" in primul stadiu de evolutie si necesita investigatii imagistice mai fiabile (de tipul RMN). O radiografie simpla nu poate exclude diagnosticul in stadiul initial.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Institutul Piciorului
0
08-11-2023, ora 17:12
FlorinH
Nu este medic/terapeut
FlorinH
Mulțumesc pt răspunsuri. Nu cred ca e de la efort, nu am făcut niciun efort special în ultima perioada. Pur și simplu ma doare și atât. Am luat și decontracturante/antiinflamatoare, am mers și la masaj. M a lăsat o perioada durerea, acum începe din nou sa apară. Astept sa fac investigația RMN, aceea va spune cu siguranță ce am.
0
13-11-2023, ora 11:23
FlorinH
Nu este medic/terapeut
FlorinH
Bună ziua! Am revenit la aceasta postare. Din păcate, din cauza durerilor f mari ale soldului, am ajuns la Urgente. Mi s a făcut o alta radiografie, de data aceasta in zona bazinului, și mi s au luat niște analize de sânge (CRP cred și nu mai știu ce). Din păcate acestea nu mi s au inmanat și nici nu mi s a spus exact ce mi s a făcut (oricum nu le as fi ținut minte pe toate), dar am făcut rost de radiografie de la cineva care lucrează acolo.
Mi au spus doar ca radiografia și analizele sunt ok, mi au administrat niște Dexa și nu mai știu ce prin perfuzie, și mi au spus sa merg mai departe sa ma investighez.
Acum problema e ca la medicul ortoped la care merg eu în policlinica, acesta mi a dat trimitere prin CAS sa fac RMN dar doar în zona lombara, eu neavând nicio problema în acea zona, ci durerea mea persista în zona bazinului/în spatele fesei drepte. E ok cum mi a dat domnul doctor? Ma gândesc ca știe dansul mai bine, mi e și rușine sa i spun eu sa mi dea și de bazin. Dar dacă fac RMN lombar și nu iese nimic, pt ca nu doare, ce fac dupa aceea? Fac alt RMN de bazin? Iar aștept 2-3 luni programarea, iar stau în tubul ala etc.
El bănuiește ca ar fi ceva sciatica din câte am vorbit cu el ultima oara. Nu știu ce sa zic, acum el e medicul, el știe mai bine. Dar din păcate dacă RMN e doar lombar, nu și în zona bazinului, s ar putea sa nu iasă nimic și sa fie degeaba.
Ce ma sfătuiți sa fac in situația de fata? Mulțumesc!

Atașez și radiografia făcută la Urgente.

https://ibb.co/J2CFvzD
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli
  • Pierderea în greutate ar putea ameliora simptomele psoriazisului
  • FDA a aprobat un nou medicament împotriva psoriazisului
  • Psoriazisul ar putea fi prevenit cu extractul de vanilie artificial
  • Tratamentul psoriazisului cu inhibitori PDE4
  • Activitatea fizică redusă este asociată cu un risc crescut de psoriazis
  •