După 6 ani de Psoriazis și zeci de tuburi de cortizon topic

26-12-2024
FlorinH
Nu este medic/terapeut
FlorinH
Bună ziua!
Sufăr de Psoriazis de aproximativ 6 ani de zile și în tot acest timp am folosit Diprosalic solutie/Daivobet unguent/Enstilum spray, soluție cu acid salicilic (toate astea pt scalp, nu simultan, ci le am tot alternat de a lungul timpului) și încă câteva creme de genul Elocom, Daivobet crema (pt corp).
Psoriazisul meu nu e unul atât de extins, am câteva plăci mai mici sau mai mari în cap și câteva plăci de asemenea, unele mai mici, altele mai mari în diferite părți ale corpului.
Nu am ținut o schemă de tratament exactă. Adică, mă dădeam inițial primele 10 zile cu cortizon în fiecare zi, după care 2 săptămâni de 3 ori pe săptămână, apoi alte 2 săptămâni de 2 ori pe săptămână, mai făceam câte o pauză o săptămână, două, trei, apoi iar mă dădeam cu cortizon de 2 ori pe săptămână și tot așa. În general, pt menținere mă dădeam cam de 2 ori pe săptămână, în week-end pt că fiind psoriazisul și în cap, unguentele îmi îngrășau părul și nu puteam merge la muncă în timpul săptămânii cu părul gras (cam asta era logica aplicărilor).
În fine. Unde vreau să ajung și să cer un sfat?
Am folosit zeci, zeci însemnând cred că mai aproape de 100 decât de 50, zeci de tuburi cu cortizon (majoritatea având fie 15 grame, fie 30 ml, dar și de 60 g - vezi Enstilum).
Am folosit f mult cortizon topic, neștiind exact că și cortizon topic poate avea efecte adverse. Ca să înțelegeți ce vreau să spun prin mult, dintr un tub de Daivobet de 15 g mă dădeam de 4-5 ori maxim, asta doar în cap. La fel dintr un tub de Diprosalic de 30 ml mă dădeam tot așa de 4-5 ori, la fel, doar în cap. La fel, un tub de Enstilum de 60 grame mă ținea cam 1 lună jumate, estimez eu undeva la 10-12 aplicări, doar în cap. Și am consumat doar Enstilum vreo 5 tuburi în decurs de câteva luni. Eu consider ca e f mult, dar nu știam cât exact trebuie să folosesc per aplicare, așa că dădeam până când simțeam că am acoperit bine, dând senzația de hidratare, având impresia că dacă dai mai mult, e mai bine. Estimez undeva la 4-5 g, sau 6-8 ml per aplicare doar în cap, iar pe restul corpului încă 2-4 grame. Și nu vă gândiți ca am psoriazis pe o suprafata mare, nu, adunat tot ce am cap + corp cred ca mai mult de suprafata a 2-3 palme nu am.
Întotdeauna am avut o problema cu doza pe care o aplicam în cap din cauza părului. Nu am un par f des, dar țineam destul de lung în partea de sus (câțiva cm) și Întotdeauna când aplicam solutie/unguent în par simțeam ca se risipește mult din cauza părului și tindeam să pun mai mult sa fiu sigur ca e destul.
Ce sa spun?
În încheiere, nu am avut niciun efect advers vizibil, nu am avut pielea rosie, nu mâncărimi, nu nimic, absolut nimic din cele vizibile, nici în cap, nici pe corp.
De efectele sistemice nu știu ce sa spun și cum se pot vedea?
Dacă puteți să mi dați un sfat să fiu liniștit, as dori sa știu dacă mi a afectat cumva acest stil dezordonat și agresiv de aplicare a tratamentului pe piele și cum pot sa verific?
Nu am față de Cushing, nu știu de axul acela hipotalamo... și de glandele suprarenale cum pot verifica sa fiu ok și acolo?
Eu momentan am renunțat la cortizon sau iau destul de rar întrucât am fost diagnosticat și cu Spondilita Anchilozanta recent și iau un tratament biologic care merge și pt psoriazis.
Dar as vrea sa știu dacă toți acești 6 ani în care am consumat tuburi de cortizon mi au afectat ceva și mai pot repara?
Va mulțumesc și scuze pt mesajul atât de lung
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli
  • Pierderea în greutate ar putea ameliora simptomele psoriazisului
  • FDA a aprobat un nou medicament împotriva psoriazisului
  • Psoriazisul ar putea fi prevenit cu extractul de vanilie artificial
  • Tratamentul psoriazisului cu inhibitori PDE4
  • Activitatea fizică redusă este asociată cu un risc crescut de psoriazis
  •