disectie aortica
Buna ziua,
Tatal meu a decedat din cauza unei disectii aortice, la o zi dupa ce a fost internat. Cand am aflat ca a fost internat am revenit urgent in tara, dar decesul s-a produs intre timp. Mentionez ca tatal meu era constient si optimist, nu i s-a comunicat diagnosticul, cu scuza ca s-ar fi preocupat prea tare (cu toate ca legea drepturilor pacientului o cere!!!). Nu s-a incercat operatia, medicul mi-a spus ca nu era operabil. Din cate am citit pe net (situri medicale) mortalitatea este redusa in cazul in care se tenteaza operatia.
Explicatiile care mi-au fost date nu m-au convins, pentru ca nu mi-a fost data nici macar fotocopia dupa tomografie.
Tot ceea ce stiu e ca a fost vorba despre o disectie a aortei proximale.
As dori sa aflu parerea altor cardiologi in legatura cu sansele bolnavului in urma operatiei si in legatura cu modul de actiune al acestor medici.
Va multumesc.
Tatal meu a decedat din cauza unei disectii aortice, la o zi dupa ce a fost internat. Cand am aflat ca a fost internat am revenit urgent in tara, dar decesul s-a produs intre timp. Mentionez ca tatal meu era constient si optimist, nu i s-a comunicat diagnosticul, cu scuza ca s-ar fi preocupat prea tare (cu toate ca legea drepturilor pacientului o cere!!!). Nu s-a incercat operatia, medicul mi-a spus ca nu era operabil. Din cate am citit pe net (situri medicale) mortalitatea este redusa in cazul in care se tenteaza operatia.
Explicatiile care mi-au fost date nu m-au convins, pentru ca nu mi-a fost data nici macar fotocopia dupa tomografie.
Tot ceea ce stiu e ca a fost vorba despre o disectie a aortei proximale.
As dori sa aflu parerea altor cardiologi in legatura cu sansele bolnavului in urma operatiei si in legatura cu modul de actiune al acestor medici.
Va multumesc.
2 comentarii
Vad ca esti cam suparata si, pana iti va raspunde un coleg cardiolog, am sa-ti spun si eu cateva cuvinte.In ultimii 10 ani am avut si eu doua cazuri similare, unul dintre pacienti decedand inainte de a ajunge la spital, iar celalalt la cateva ore, in spital.Aorta este cel mai mare vas din organism ; disectia de aorta, adica ruptura peretelui acestui vas este o urgenta majora cardio-vasculara.Cel mai frecvent se ajunge aici datorita unei hipertensiuni arteriale netratate sau tratata in salturi.Practic se produce o fisura in foitele peretelui arterial.Clinic pacientul are o durere intensa, poate face de la inceput un accident vascular cerebral cu stare de soc, hemiplegie si pierderea starii de constienta.Brusc intra in soc hemoragic, evolutia fiind de o extrema gravitate, fatala daca anturajul nu-si da seama ce se intampla cu el si nu-l transporta de urgenta si in cel mai scurt timp la o clinica de chirurgie cardio-vasculara.Disectia de aorta are o mortalitate foarte mare, fiind, de obicei, cu evolutie acuta.Doar cazurile de disectie de aorta cu evolutie cronica beneficiaza de tratament si interventie chirurgicala. Disectia proximala de aorta putea beneficia de terapie chirurgicala daca se suspiciona din timp o disectie de aorta si tatal tau se prezenta la o clinica de cardiologie cu 5-6 luni mai devreme sau chiar mai inainte.Sunt sigura ca a mai acuzat inainte dureri toracice anterioare, dar probabil ca le-a neglijat sau nu a spus nimanui de ele.Dar sa stii ca si mortalitatea pe masa de operatie este mare. cca 20%, ca sa nu-ti mai spun ca exista si o mortalitate postoperatorie destul de ridicata, cam 25%. Nu mai fi necajita, asa a fost sa fie, evolutia la tatal tau a fost extrem de grava si rapida.Numai bine!
Va multumesc pt raspuns, doamna Balcan.
Ceea ce vreau sa precizez ( pentru ca din primul meu post nu se intelege) este ca tatal meu a fost internat sa zicem, miercuri dimineata, dupa internare i s-au facut toate analizele, inclusiv tomografia de unde a rezultat diagnosticul (confirmat ulterior la autopsie), a fost stabilizat si sedat cu calmante, iar decesul s-a produs a doua zi la pranz. In tot acest interval de timp el era perfect constient si chiar optimist, a vorbit la telefon cu mine si cu alte persoane, era convins ca in 2-3 zile il vor externa pt ca e bine. Intrebarea care ma framanta este: de ce medicii de pe sectia respectiva, de cardiologie, vazand starea lui relativ buna, dar cunoscand faptul ca mortalitatea este foarte mare in cazul neoperarii, si doar de 20% (cum imi confirmati dumneavastra) in cazul operarii, nu au luat in calcul si aceasta varianta??? De ce nu mi-au dat nici macar copia tomografiei??
Ceea ce vreau sa precizez ( pentru ca din primul meu post nu se intelege) este ca tatal meu a fost internat sa zicem, miercuri dimineata, dupa internare i s-au facut toate analizele, inclusiv tomografia de unde a rezultat diagnosticul (confirmat ulterior la autopsie), a fost stabilizat si sedat cu calmante, iar decesul s-a produs a doua zi la pranz. In tot acest interval de timp el era perfect constient si chiar optimist, a vorbit la telefon cu mine si cu alte persoane, era convins ca in 2-3 zile il vor externa pt ca e bine. Intrebarea care ma framanta este: de ce medicii de pe sectia respectiva, de cardiologie, vazand starea lui relativ buna, dar cunoscand faptul ca mortalitatea este foarte mare in cazul neoperarii, si doar de 20% (cum imi confirmati dumneavastra) in cazul operarii, nu au luat in calcul si aceasta varianta??? De ce nu mi-au dat nici macar copia tomografiei??
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte recente din această secțiune: