Depresia recurenta

25-02-2024
Nu este medic/terapeut
Am depresie majora si anxietate cu episoade recurente de vreo 5 ani, le-am tratat cu medicamente și după ce am întrerupt medicația (nu dintr-o dată, treptat, sub îndrumarea medicului psihiatru) la câteva luni, un an au revenit stările și de anxietate și de depresie as dori sa aflu cauza reaparitiilor?? Și încă ceva se poate face schizofrenie de la depresie majoră ???
4 comentarii
1
25-02-2024, ora 22:42
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Asa sunt bolile astea. Vin si pleaca in episoade. Poate ca ar fi mai bine sa nu mai intrerupi tratamentul. Sa nu faci rezistenta la tratament.
De obicei daca ai facut depresie, ramai cu ea. Nu apare si schizofrenie.
0
25-02-2024, ora 22:57
Nu este medic/terapeut
Ăsta este al3lea episod recurent mi-a zis și doctora ca la celelalte 2 m-am cam grăbit și eu și ea să scoatem tratamentul, pt că după ce l-am scos la câteva luni, după niște situații foarte stresante și bineînțeles din cauza anxietății au revenit simptomele, tind să cred că nu voi dezvolta rezistenta la tratament din moment ce episoadele celelalte s-au rezolvat și da mi-a zis doctora că de data asta trebuie ținut tratamentul mai mult !!
1
26-02-2024, ora 08:24
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Depresia majoră și anxietatea cu episoade recurente pot fi, într-adevăr, dificil de gestionat și este comun ca simptomele să reapară după întreruperea tratamentului, mai ales în contextul unor situații de viață stresante.

Cauzele reapariției simptomelor:
1. Natura recurentă a bolii: Atât depresia majoră, cât și anxietatea pot avea un caracter recurent, ceea ce înseamnă că episoadele pot reveni după o perioadă de remisie.
2. Factori declanșatori externi: Situațiile de viață stresante, schimbările majore în viață sau alte evenimente traumatice pot declanșa reapariția simptomelor.
3. Factori biologici: Schimbările în echilibrul chimic al creierului sau în structura acestuia pot contribui la vulnerabilitatea față de episoadele recurente de depresie și anxietate.
4. Factori psihologici și comportamentali: Modelele de gândire negativă, stima de sine scăzută și lipsa strategiilor eficiente de coping pot crește riscul de recurență a episoadelor.

Depresia majoră și riscul de schizofrenie:
În general, depresia majoră și schizofrenia sunt considerate afecțiuni separate, cu simptome și cauze diferite. Cu toate acestea, există un concept cunoscut sub numele de "schizoafectiv", care prezintă caracteristici ale ambelor tulburări, dar acesta este un diagnostic distinct. Nu este tipic ca depresia majoră să "evolueze" în schizofrenie, dar persoanele cu depresie majoră pot experimenta uneori simptome psihotice (cum ar fi halucinații sau delirii) în timpul episoadelor severe. Aceste simptome psihotice sunt, de obicei, legate direct de episodul depresiv și nu indică neapărat o tranziție către schizofrenie.

Gestionarea pe termen lung:
Este important să menții o comunicare deschisă cu medicul tău psihiatru și să urmezi planul de tratament recomandat. Dacă medicul tău sugerează menținerea tratamentului pentru o perioadă mai lungă, acest lucru poate fi esențial pentru a reduce riscul de recurență a episoadelor. De asemenea, este important să dezvolți strategii de coping eficiente, să menții un stil de viață echilibrat și să cauți suport terapeutic sau în grupuri de suport pentru a gestiona stresul și pentru a îmbunătăți reziliența emoțională.

În concluzie, recurența episoadelor de depresie și anxietate poate fi influențată de o varietate de factori, iar menținerea tratamentului pe o perioadă adecvată, alături de suport psihoterapeutic și strategii de coping, poate ajuta în gestionarea pe termen lung a acestor condiții.
0
27-02-2024, ora 09:36
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Așa cum ți- a spus și administratorul e nevoie sa menții tratamentul pe termen mai lung și concomitent sa faci psihoterapie pentru a schimba modul de gândire depresiv. Poți vorbi cu psihiatrul sa- ți recomande un psiholog care lucrează cu Casa de asigurări ca să nu plătești ședințele.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: