Deget luxat

31-10-2017
Anca 79
Nu este medic/terapeut
Anca 79
In urma cu 5 sapt ( la finalul lunii sept.), ca urmare a unei lovituri, m-am prezentat la urgente TM, cu degetul umflat, vânat și dureros. Acolo mi-au făcut o radiografie, doctorița mi-a spus ca este luxat. Ulterior, medicul ortoped de garda mi-a pus un ghips.peste o sapt. a înlocuit ghipsul cu o orteza făcută la comanda.( orteza am purtat-o 2 sapt). Când a scos orteza degetul era la fel sau chiar mai rău. Am fost la Szeged-doctorul de acolo, mi-a spus ca nu trebuia imobilizat cu ghips-maxim cu un leocolpast-de inelar, iar articulația trebuia lăsată liberă. Mi-a recomandat niște exerciții ( făcute de mine, nu de kinetoterapeut) și a spus ca in timp își va reveni.A spus ca nu recomanda operație- ptr ca se cicatrizeaza in interior, iar degetul rămâne rigid. A făcut aceste recomandat pe baza radiografiei, la vremea respectiva nu aveam un CT făcut. Acum sunt f stresată, ptr ca după 2 sapt de exerciții degetul este la fel : dureros, strâmb și umflat( se mai dezumfla înspre dimineața, dacă seara aplic comprese cu foi de varza).Practic nu îl pot îndoi decât parțial, nu-l pot duce pana in podul palmei. Mi-e teama ca nu se va mai recupera, iar eu cant la pian. Dați-mi va rog din suflet cea mai buna soluție ptr acest caz! Eventual îmi poate recomanda cineva ( in țara sau in afara ei) un medic care se ocupa strict de chirurgia mâinii? Mii de multumiri.
5 comentarii
1
01-11-2017, ora 10:49
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
care deget si articulatie era luxata?
din pacate luxatiile sunt deseori mai periculoase decat fracturile. articulatia nu este facuta ca sa suporte o luxatie. in timpul luxatiei capsula articulara si structurile invecinate sunt lezate, acestea din pacate deseori nu se vindeca in mod anatomic si degetul nu v-a reveni la functia anatomica. imobilizarea degetului pentru operioada de 3-4 saptamani nu este ceva neobisnuit (mai ales daca dupa repozitie articulatia pare a fi instabila din cauza leziunii ligamentelor colaterale), si noi facem la fel. tapingul (fixarea degetului cu degetul vecinprin leucoplast) este o metoda acceptabila, noi il folosim mai degraba dupa o imobilizare cu ghips/orteza si evident la degetele II-V. poate fi facuta din prima daca dupa repozitie articulatia pare a fi stabila sau daca articulatia este deja compromisa din cauza luxatiilor repetate (la portari in futbal, handbal etc.)
cu o operatie evident structurile anatomice pot fi adaptate mai bine insa cicatrizarea produce cel putin atatea probleme ca si vindecarea usor vicioasa. se opereaza mai ales cazurile asociate cu fracturi sau leziunea extensorului/flexorului si la degetul I unde articulatia MCP este extrem de importanta.
trebuie sa faceti kinetoterapie pe termen lung insa din pacate trebuie sa va obisnuiti cu idea ca degetul probabil nu se recupereaza 100%
0
01-11-2017, ora 17:44
Anca 79
Nu este medic/terapeut
Anca 79
Este vorba despre degetul mic de la mâna stânga.va mulțumesc ptr răspunsul elaborat, ptr timpul acordat!Totusi..., in timp își va recapătă mobilitatea? Funcționalitatea mâinii este definitiv conpromisa?
1
01-11-2017, ora 18:45
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
dificil de spus. cu putin noroc in cateva luni va veti adapta la noua situatie insa daca articulatia ramane instabila atunci nu veti fi fericita niciodata. eu am avut o pacienta cu o luxatie de articulatie proximala interfalangeala deget IV unde pacienta a ramas cu o hiperextensibilitate a articulatiei (in pozitie neutra degetul se subluxa cu cam 30 de grade in hiperextensie), pacientei era teama sa extinda degetul pentru ca se subluxa imediat, a fost operata de chirurgul de mana de mai multe ori si nu a revenit la normal niciodata. deobicei insa varanta mai probabila este o limitare usoara a mobilitatii articulatiei.
0
01-11-2017, ora 21:57
Anca 79
Nu este medic/terapeut
Anca 79
Rezultatul CT este fractura parcelara cu avulsie și subluxatie falanga. ( am lăsat formularistica la Szeged, dar așa îmi aduc aminte).traumatismul a condus la o situație gen: os pe os-lipsește lichidul -chestie care am înțeles conduce la artrita.in acest context, se justifica recuperarea prin electrostimulare, laser sau bai galvanice? Sau doar kinetoterapie?Sau, exista undeva in Europa ori in afara ei, o clinica unde îmi pot recupera funcționalitatea degetului cât mai aproape de total?Scuzati-ma ca insist, dar îmi doresc din suflet sa rezolv aceasta problema. Va mulțumesc!
0
02-11-2017, ora 10:00
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
din moment ce nu aveti metal in deget puteti sa incercati tot ce vreti insa sa nu asteptati miracole
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Luxatia degetului - primul ajutor
  •