Deficit de vitamina D (9 ng / mL) tratat cu capsule de 50.000 UI saptamanal

14-01-2020
Andi336517
Nu este medic/terapeut
Andi336517
Buna ziua,

Va rog sa ma sfatuiti cu următoarea problema :

Locuiesc in afara tarii si am adus pe bunica (80 de ani). E hipertensiva, ia tratament de 25 de ani, are regurgitare mitrala si stenoza aortica gr 1/2, in 90% din cazuri tensiunea e 120 / 70, puls 60. Stare generala buna, activa, aproape ca nu o doare nimic si tot timpul vrea sa faca treaba.
Cand am înscris bunica la doctorul de familie am cerut analizele anuale. Rezultatele au fost :
B12 / folati OK
eGFR OK
colesterol - OK foarte bun avand in vedere ca ia doar 10mg zilnic de atorvastatina
Urea si electroliti OK
Functiile ficatului OK
Calciu OK
Homoleocograma OK (putina anemie)
HA1C - 6.5% NOK, dar am disputat rezultatul pentru ca glicemia cu 6 luni in urma a fost OK iar in aceeasi zi si cu cateva saptamani in urma cu aparat de luat glicemia acasa valorile erau bune, in jur de 90 (se va repeta analiza in 3 luni)
Vitamina D - 9 ng / ml NOK

Doctorul de familie a dat retea de capsule orale de 50.000 UI vitamina D, 1 pe saptamana timp de 6 saptamani.

La 1-2 ore de la doza de vitamina D bunica a avut senzatii de presiune usoara in piept partea stanga timp de 1-2 ore, tensiunea a crescut 150 / 80. Fara alte simptome, starea nu s-a inrautatit la efort (am rugat-o sa urce si sa coboare scarile pana la etaj de 3 ori), a avut activitati usoare in tot acest timp. Acest tip de senzatii le are foarte rar si nu le-a mai avut de 2-3 ani. A refuzat o vizita la spital.
Acum (la 3 zile dupa) se simte foarte bine.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat, sa continui administrarea capsulelor de 50.000 UI vitamina D saptamanal ?

Multumesc in avans.
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: