Contradictie colesterol - sport
Buna ziua,
Mi-am facut analize si mi-a iesit colesterolu si trigliceridele mari, 260 si 200.
In primul rand as vrea sa inteleg "De ce ?". Pentru ca eu nu manac deloc gras, aleg si cea mai mica picatura de grasime de cand ma stiu. Singura carne pe care o mananc este muschi slab de porc si uneori pui. Fast food nu mananc, sucuri nu beau de nici un fel. Dulciuri am mai mancat, poate mai mult decat trebuie, dar de ceva timp le-am mai redus. Ce e cel mai grav e ca pana acum 2 luni cand m-am apucat de sport, am avut o viata complet sedentara. Cred ca d-asta a crescut colesterolul, nu ?
Ok, deci corpul meu are colesterol mult, adica multa grasime din care la nevoie se poate transforma in multa energie. Bun... De 2 luni m-am apucat de sport, merg la sala. In prima luna a mers bine, aveam putere sa trag. Dupa o luna s-a ales praful, nu mai am nici o putere si obosesc repede. Unde e energia din corpul meu "gras" cand am nevoie de ea ? Daca ii spui asta la orice antrenor de fitness iti spune sa mananci MULTA carne si sa iei si tot felul de suplimente. Ori eu nu pot sa fac asta pt ca deja am colesterolul crescut si trebuie sa mananc doar "iarba". Si atunci cum sa mai trag de fiare daca mananc doar iarba ? Si uite asa ne invartim in cerc pana ametim...
Ma puteti ajuta cu vreun sfat sa gasesc unde e problema ?
Mi-am facut analize si mi-a iesit colesterolu si trigliceridele mari, 260 si 200.
In primul rand as vrea sa inteleg "De ce ?". Pentru ca eu nu manac deloc gras, aleg si cea mai mica picatura de grasime de cand ma stiu. Singura carne pe care o mananc este muschi slab de porc si uneori pui. Fast food nu mananc, sucuri nu beau de nici un fel. Dulciuri am mai mancat, poate mai mult decat trebuie, dar de ceva timp le-am mai redus. Ce e cel mai grav e ca pana acum 2 luni cand m-am apucat de sport, am avut o viata complet sedentara. Cred ca d-asta a crescut colesterolul, nu ?
Ok, deci corpul meu are colesterol mult, adica multa grasime din care la nevoie se poate transforma in multa energie. Bun... De 2 luni m-am apucat de sport, merg la sala. In prima luna a mers bine, aveam putere sa trag. Dupa o luna s-a ales praful, nu mai am nici o putere si obosesc repede. Unde e energia din corpul meu "gras" cand am nevoie de ea ? Daca ii spui asta la orice antrenor de fitness iti spune sa mananci MULTA carne si sa iei si tot felul de suplimente. Ori eu nu pot sa fac asta pt ca deja am colesterolul crescut si trebuie sa mananc doar "iarba". Si atunci cum sa mai trag de fiare daca mananc doar iarba ? Si uite asa ne invartim in cerc pana ametim...
Ma puteti ajuta cu vreun sfat sa gasesc unde e problema ?
5 comentarii
Stimate domn,
In ziua de azi, colesterolul in sine nu mai prezinta o asa problema, problema fiind un cumul de factori asociati colesterolului. Mai mult, cand vorbim de colesterol, cel mai mult trebuie sa avem in atentie colesterolul LDL, numit popular şi colesterol “rău”, care, atunci cand creste ca si valoare, se depune pe peretii vaselor de sânge, provocând îngustarea acestora si crescând riscul de boli cardiovasculare.
Este foarte important regimul de viata ( atat alimentatia in principal, dar si stilul de viata, starea de sanatate, diferite tulburari de metabolism – cum sunt dislipidemiile, de exemplu, nivelul de activitate fizica, stresul, etc ) dar sa stiti ca se gasesc in practica tot felul de exemple contradictorii –daca pot sa ma exprim asa- cum ar fi, spre exemplu, sunt peroane care mananca foarte gras, avand un aport de grasimi de origine animala mare, dar, surprinzator, au valoarea colesterolului situata in limite normale. Cum, pe de alta parte, exista personae care tin o dieta cat se poate de stricta iar nivelul colesterolului/fractiunilor lipidice este foarte mare, neasteptat.
Trebuie sa mai stiti ca nivelul colesterolului din sange nu este reflectat in mod direct, ca o imagine in oglinda a ceea ce ati consumat – din punct de vedere al grasimilor, deoarece o parte din colesterol este de origine endogena – (adica se fabrica in interiorul organismului, din alte principii, fara legatura cu cantitatea de grasime ingerata, adusa prin alimentatie).
Pentru a reusi sa scadeti colesterolul si apoi sa-l tineti intre niste limite fiziologice, trebuie sa aveti o imagine putin mai ampla: e necesara o evaluare a starii de sanatate- pe langa acesta valoare mai sunt necesare si alte constante ale sangelui, plus date clinice, tensiune arteriala, greutate, inaltime – o evaluare nutritionala completa, antecedente heredocolaterale, etc – de aceea v-as recomanda sa va adresati unui specialist care sa interpreteze toate aspectele importante pentru dumneavoastra, adica tot profilul lipidic si nu doar colesterolul in special.
Indiferent de decizia dumneavoastra, trebuie sa initiati un regim alimentar mai strict – fara doar si poate.
Astfel – dulciurile si mai ales ducliurile concentrate – ar fi bine, nu sa le reduceti, ci chiar sa le excludeti, apoi grasimile – mai ales cele de origine animala si grasimile hidrogenate, si nu in ultimul rand, alcoolul.
Deci, veti elimina ciocolata, bomboanele, prajiturile de cofetarie dar si produsele de patiserie, apoi carnea grasa, impanata, dar si carnea de porc – chiar slaba, ea care contine o importanta cantitate de grasime!!!, mezelurile si tot felul de preparate din carne produse industrial, ouale (faceti omleta in tigaia de Teflon, fara ulei, din 3 albusuri si 1 galbenus)- pielea de la carnea de pui si curcan, produsele lactate grase: smantana, untul, frisca, laptele integral, margarina si uleiul de palmier, de cocos, dar si cartofii prajiti, preparate cu faina, amidon, malai, alcoolul de orice fel, dar mai ales lichiorurile, vermuturile vinurile licoroase, etc.
Regimul alimentar trebuie sa se bazeze pe carne de pasare slaba (pui, curcan, etc), cum am mai spus, fara piele, carne de vita slaba, peste gras (macrou, sardine, somon, cod, ton), multe legume – consumate fie inabusit, fie sub forma de sufleuri sau salate (varza, broccoli, fasole verde, ceapa, usturoi), ciuperci, soia si produse din soia.
Se are in vedere obtinerea unui aport crescut de nutrienti antioxidanti se face prin consumul alimentelor bogate in vitamina C, E si carotenoizi. Astfel, se consuma multe legume, cat mai crude, sub forma de salate, sau inabusite, predominant cele cu frunze vrezi: spanac, fasole verde, salata verde, castraveti, ardei gras, varza, etc
Din categoria uleiurilor (cca 10-15% din ratia zilnica) se pot consuma ca fructe oleaginoase nuci, migdale, alune, adaugati seminte sparte de in salate, consumati seminte de chia, seminte de canepa, dovleac, avocado, iar uleiul – de preferat uleiul de masline, de nuca sau floarea soarelui si chiar soia, se adauga crud, neprelucrat, la sfarsitul procesului de prelucrare termica.
De asemenea, vreau sa va atrag atentia ca e foarte important nu numai ce mancati, dar si cum sunt toate preparate, deci cat mai dietetic, fara grasimi de origine animala adaugate sau prelucrate termic, cat mai inabusit, la capac, fiert, natur, etc.
Dieta trebuie sa aia un continut caloric sub nivel, deci hipocalorica. Trebuie sa incercati sa-l reduceti natural, adica – in cazul dumneavoastra, poate fi considerat susceptibil faptul ca ati devenit sedentar o vreme, ca ati consumat dulciuri, etc. Dar – nu trebuie cazut in panta cealalta> colesterolul este parte importanta in membrana celulara, are multiple roluri in organism – e important ca sa avem doar colestrolul “rau” la un mivel scazut si trigliceridele, nu trebuie sa ne impacienteze colesterolul “bun”. In plus, important este contextul si totalitatea factorilor de risc.
Voiam sa va atrag atentia – in legatura cu miscarea pe care o faceti – alegeti sa faceti miscare moderat, deci nu la un nivel intensiv. Miscarea modifica - fara doar si poate!!! fractia lipidica, trebuie sa aveti putina rabdare…dar si incredere. Dupa o vreme mergeti la analize din nou (neaparat la un laborator de incredere!) si prezentati-va la un specialist pentru interpretare, pentru ca importante sunt fractiile lipidice si, asa cum am tot repetat, contextual factorilor de risc cumulativi.
Nu uitati de suplimentele alimentare, care au un rol ajutator important (cum ar fi niacin – Vitamina B3), dar si fitoterapia, de asemenea va poate ajuta.
In plus, regimul alimentar este (si trebuie sa fie!) unul individual, personalizat, care sa fie conceput astfel incat sa va faca placere, cu alimente bine alese, alternate si trebuie, de asemenea, sa fie diversificata.
Cu mici ajustari, eu zic ca sunteti pe drumul bun, aveti incredere si rabdare si o sa aveti si reusita!
Va doresc multa sanatate!
In ziua de azi, colesterolul in sine nu mai prezinta o asa problema, problema fiind un cumul de factori asociati colesterolului. Mai mult, cand vorbim de colesterol, cel mai mult trebuie sa avem in atentie colesterolul LDL, numit popular şi colesterol “rău”, care, atunci cand creste ca si valoare, se depune pe peretii vaselor de sânge, provocând îngustarea acestora si crescând riscul de boli cardiovasculare.
Este foarte important regimul de viata ( atat alimentatia in principal, dar si stilul de viata, starea de sanatate, diferite tulburari de metabolism – cum sunt dislipidemiile, de exemplu, nivelul de activitate fizica, stresul, etc ) dar sa stiti ca se gasesc in practica tot felul de exemple contradictorii –daca pot sa ma exprim asa- cum ar fi, spre exemplu, sunt peroane care mananca foarte gras, avand un aport de grasimi de origine animala mare, dar, surprinzator, au valoarea colesterolului situata in limite normale. Cum, pe de alta parte, exista personae care tin o dieta cat se poate de stricta iar nivelul colesterolului/fractiunilor lipidice este foarte mare, neasteptat.
Trebuie sa mai stiti ca nivelul colesterolului din sange nu este reflectat in mod direct, ca o imagine in oglinda a ceea ce ati consumat – din punct de vedere al grasimilor, deoarece o parte din colesterol este de origine endogena – (adica se fabrica in interiorul organismului, din alte principii, fara legatura cu cantitatea de grasime ingerata, adusa prin alimentatie).
Pentru a reusi sa scadeti colesterolul si apoi sa-l tineti intre niste limite fiziologice, trebuie sa aveti o imagine putin mai ampla: e necesara o evaluare a starii de sanatate- pe langa acesta valoare mai sunt necesare si alte constante ale sangelui, plus date clinice, tensiune arteriala, greutate, inaltime – o evaluare nutritionala completa, antecedente heredocolaterale, etc – de aceea v-as recomanda sa va adresati unui specialist care sa interpreteze toate aspectele importante pentru dumneavoastra, adica tot profilul lipidic si nu doar colesterolul in special.
Indiferent de decizia dumneavoastra, trebuie sa initiati un regim alimentar mai strict – fara doar si poate.
Astfel – dulciurile si mai ales ducliurile concentrate – ar fi bine, nu sa le reduceti, ci chiar sa le excludeti, apoi grasimile – mai ales cele de origine animala si grasimile hidrogenate, si nu in ultimul rand, alcoolul.
Deci, veti elimina ciocolata, bomboanele, prajiturile de cofetarie dar si produsele de patiserie, apoi carnea grasa, impanata, dar si carnea de porc – chiar slaba, ea care contine o importanta cantitate de grasime!!!, mezelurile si tot felul de preparate din carne produse industrial, ouale (faceti omleta in tigaia de Teflon, fara ulei, din 3 albusuri si 1 galbenus)- pielea de la carnea de pui si curcan, produsele lactate grase: smantana, untul, frisca, laptele integral, margarina si uleiul de palmier, de cocos, dar si cartofii prajiti, preparate cu faina, amidon, malai, alcoolul de orice fel, dar mai ales lichiorurile, vermuturile vinurile licoroase, etc.
Regimul alimentar trebuie sa se bazeze pe carne de pasare slaba (pui, curcan, etc), cum am mai spus, fara piele, carne de vita slaba, peste gras (macrou, sardine, somon, cod, ton), multe legume – consumate fie inabusit, fie sub forma de sufleuri sau salate (varza, broccoli, fasole verde, ceapa, usturoi), ciuperci, soia si produse din soia.
Se are in vedere obtinerea unui aport crescut de nutrienti antioxidanti se face prin consumul alimentelor bogate in vitamina C, E si carotenoizi. Astfel, se consuma multe legume, cat mai crude, sub forma de salate, sau inabusite, predominant cele cu frunze vrezi: spanac, fasole verde, salata verde, castraveti, ardei gras, varza, etc
Din categoria uleiurilor (cca 10-15% din ratia zilnica) se pot consuma ca fructe oleaginoase nuci, migdale, alune, adaugati seminte sparte de in salate, consumati seminte de chia, seminte de canepa, dovleac, avocado, iar uleiul – de preferat uleiul de masline, de nuca sau floarea soarelui si chiar soia, se adauga crud, neprelucrat, la sfarsitul procesului de prelucrare termica.
De asemenea, vreau sa va atrag atentia ca e foarte important nu numai ce mancati, dar si cum sunt toate preparate, deci cat mai dietetic, fara grasimi de origine animala adaugate sau prelucrate termic, cat mai inabusit, la capac, fiert, natur, etc.
Dieta trebuie sa aia un continut caloric sub nivel, deci hipocalorica. Trebuie sa incercati sa-l reduceti natural, adica – in cazul dumneavoastra, poate fi considerat susceptibil faptul ca ati devenit sedentar o vreme, ca ati consumat dulciuri, etc. Dar – nu trebuie cazut in panta cealalta> colesterolul este parte importanta in membrana celulara, are multiple roluri in organism – e important ca sa avem doar colestrolul “rau” la un mivel scazut si trigliceridele, nu trebuie sa ne impacienteze colesterolul “bun”. In plus, important este contextul si totalitatea factorilor de risc.
Voiam sa va atrag atentia – in legatura cu miscarea pe care o faceti – alegeti sa faceti miscare moderat, deci nu la un nivel intensiv. Miscarea modifica - fara doar si poate!!! fractia lipidica, trebuie sa aveti putina rabdare…dar si incredere. Dupa o vreme mergeti la analize din nou (neaparat la un laborator de incredere!) si prezentati-va la un specialist pentru interpretare, pentru ca importante sunt fractiile lipidice si, asa cum am tot repetat, contextual factorilor de risc cumulativi.
Nu uitati de suplimentele alimentare, care au un rol ajutator important (cum ar fi niacin – Vitamina B3), dar si fitoterapia, de asemenea va poate ajuta.
In plus, regimul alimentar este (si trebuie sa fie!) unul individual, personalizat, care sa fie conceput astfel incat sa va faca placere, cu alimente bine alese, alternate si trebuie, de asemenea, sa fie diversificata.
Cu mici ajustari, eu zic ca sunteti pe drumul bun, aveti incredere si rabdare si o sa aveti si reusita!
Va doresc multa sanatate!
Daca esti atent la aportul de grasimi saturate atunci colesterolul si trigliceridele crescute provin de la oua si prajeala in general, ca mod de preparare !
Daca nu mai ai energie atunci trebuie sa treci pe cartofi si orez fiert ca baza pt toate mesele principale, daca nu macar pt 2 din ele !
Plus 2-3 fructe zilnic si 1-2 lingurite de miere (de cea mai buna calitate) la nevoie !
Altfel iti doresc ce-mi doresti si tu mie ! Bafta !
Daca nu mai ai energie atunci trebuie sa treci pe cartofi si orez fiert ca baza pt toate mesele principale, daca nu macar pt 2 din ele !
Plus 2-3 fructe zilnic si 1-2 lingurite de miere (de cea mai buna calitate) la nevoie !
Altfel iti doresc ce-mi doresti si tu mie ! Bafta !
Va multumesc mult doamna doctor pentru raspunsul dvs !
LDL-ul il am de 189.
Mi-as dori din tot sufletul sa consult un dietetician/nutritionist dar la noi in oras nu exista asa ceva iar ca sa ma deplasez in alt oras nu e posibil pt ca am o situatie mai speciala.
As vrea sa va mai intreb doar o singura chestie: Colestereolul o data crescut mai poate fi diminuat ? Daca da, atunci cum, doar cu medicamente sau si prin corectarea modului de viata (alimentatie, sport) ? Un lucru e sigur o alimentatie corecta si un mod de viata sanatos face sa nu creasca colesterolul, dar poate face chiar si sa scada ?
Mersi si tie Steve, chiar daca... stii tu. :)
E cam greu cu fructele si legumele iarna, ca nu ai de unde. Vara mananc din gradina de la mine, ca am de toate, dar iarna parca imi e frica sa iau d-alea de pe piata ca am tot auzit lucruri negative despre alimentele din comert.
La fel si cu carnea. Doamna doctora mi-a recomandat carne de pui, dar stim cu totii cat de otraviti sint puii din supermarketuri, si in timpul vietii sint ingrasati artificial cu tot felul de prostii si tratati cu antibiotice, si chiar si dupa ce sint taiati sint injectati cu tot felul de substante sa arate mai bine. Si atunci ma intreb cat de sanatoasa mai e carnea de pui ?
LDL-ul il am de 189.
Mi-as dori din tot sufletul sa consult un dietetician/nutritionist dar la noi in oras nu exista asa ceva iar ca sa ma deplasez in alt oras nu e posibil pt ca am o situatie mai speciala.
As vrea sa va mai intreb doar o singura chestie: Colestereolul o data crescut mai poate fi diminuat ? Daca da, atunci cum, doar cu medicamente sau si prin corectarea modului de viata (alimentatie, sport) ? Un lucru e sigur o alimentatie corecta si un mod de viata sanatos face sa nu creasca colesterolul, dar poate face chiar si sa scada ?
Mersi si tie Steve, chiar daca... stii tu. :)
E cam greu cu fructele si legumele iarna, ca nu ai de unde. Vara mananc din gradina de la mine, ca am de toate, dar iarna parca imi e frica sa iau d-alea de pe piata ca am tot auzit lucruri negative despre alimentele din comert.
La fel si cu carnea. Doamna doctora mi-a recomandat carne de pui, dar stim cu totii cat de otraviti sint puii din supermarketuri, si in timpul vietii sint ingrasati artificial cu tot felul de prostii si tratati cu antibiotice, si chiar si dupa ce sint taiati sint injectati cu tot felul de substante sa arate mai bine. Si atunci ma intreb cat de sanatoasa mai e carnea de pui ?
Daca iti place carnea atunci carnea de vita este cea mai sanatoasa ! In plus ai pestele de atatea feluri (proaspat sau conserve de calitate) chiar si cel congelat este foarte bun de multe ori ! Eu luam intr-o vreme somon congelat, si prajit (nu la cuptor) era ff bun !
Insa trebuie sa ai grija cu proteinele animale, caci in exces, sunt principala cauza de imbolnavire ! Exces inseamna peste 1, 5 grame / kgcorp / zi si consumate zilnic !
In schimb proteinele vegetale poti sa le mananci asociate cate 2 sau 3 si poti manca si 1 kg pe zi fara probleme ! :)
PS Sa-ti cumperi suplimentul ala de B 3 ca nu degeaba ti l-a recomandat doamna doctor !
Insa trebuie sa ai grija cu proteinele animale, caci in exces, sunt principala cauza de imbolnavire ! Exces inseamna peste 1, 5 grame / kgcorp / zi si consumate zilnic !
In schimb proteinele vegetale poti sa le mananci asociate cate 2 sau 3 si poti manca si 1 kg pe zi fara probleme ! :)
PS Sa-ti cumperi suplimentul ala de B 3 ca nu degeaba ti l-a recomandat doamna doctor !
Nustiu cate grame or fi ca n-am stat sa le cantaresc, dar mananc asa o feliuta doua de carne pe zi. Nu cred ca asta inseamna exces...
Ca peste, mie imi place Macrou congelat facut la cuptor si Ton la conserva. Dar si aici cica ar fi probleme, ca pestele contine mercur... Nu mai stii ce sa crezi, ori e bun ori nu e bun.
B3 pt ce e, pt colesterol ?
Ca peste, mie imi place Macrou congelat facut la cuptor si Ton la conserva. Dar si aici cica ar fi probleme, ca pestele contine mercur... Nu mai stii ce sa crezi, ori e bun ori nu e bun.
B3 pt ce e, pt colesterol ?
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 4hipercolesterlemia congenitala
- 2colesterol marit: tratament si dieta
- 0Colesterol crescut!
- 0Colesterol mare...Crestor 20mg
- 5Colesterol mare, nu vreau STATINEEEE!!!
- 2Trigliceride marite
- 1Trigliceride marite
- 1Trigliceride si colesterol marite
- 0ATPO Proteina C reactiva si colesterolul, toate trei marite
- 19Colesterol HDL marit!!! Un răspuns va rog. Medicul de familie nu îmi Răspunde de 2 zile.
- 1Colesterol mărit și trigliceride
- 3Colesterol si trigliceride marite
- 2Trigliceride mari
Mai multe informații despre: Hipertrigliceridemia hipercolesterolemia
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: