Consumul de lactate (iaurtul nepasteurizat)
Am mai multe nelamuriri:
1. Am citit in diverse locuri ca este recomandat iaurtul nepasteurizat. Am incercat sa aflu ce anume distruge pasteurizarea, dar nu am gasit o sursa cu asemenea informatii.
Ati putea sa-mi spuneti, va rog, cu ce dauneaza pasteurizarea?
2. Va rog sa-mi spuneti daca laptele praf dauneaza in vreun fel, chiar daca in mica masura, prin prezenta lui in compozitia iaurtului. (Eu, una, am fost foarte surprinsa sa constat ca la producerea iaurtului se foloseste lapte praf).
3. Stiti cumva sa existe piata romaneasca iaurt si lapte nepasteurizate?
4. Dar branza de vaci cu 0% grasime (branza degresata din comert are cam 1% grasime).
Multumesc.
1. Am citit in diverse locuri ca este recomandat iaurtul nepasteurizat. Am incercat sa aflu ce anume distruge pasteurizarea, dar nu am gasit o sursa cu asemenea informatii.
Ati putea sa-mi spuneti, va rog, cu ce dauneaza pasteurizarea?
2. Va rog sa-mi spuneti daca laptele praf dauneaza in vreun fel, chiar daca in mica masura, prin prezenta lui in compozitia iaurtului. (Eu, una, am fost foarte surprinsa sa constat ca la producerea iaurtului se foloseste lapte praf).
3. Stiti cumva sa existe piata romaneasca iaurt si lapte nepasteurizate?
4. Dar branza de vaci cu 0% grasime (branza degresata din comert are cam 1% grasime).
Multumesc.
2 comentarii
buna dora!
1.problema cu pasteurizarea sta cam asa: prin pasteurizare sunt distruse microorganismele din lapte, pentru a evita imbolnavirea consumatorilor, mai ales ca la sute de tone de lapte, prin amestecare, ajunge o galeata cu lapte "bolnav" sa compromita productia. Asa ca, pentru a evita o imbolnavire in masa, se prefera pasteurizarea. DAR, prin acest proces, sunt distruse si bactriile "bune", adica cele care produc fermentarea laptelui. de aceea, dupa pasteurizare, unele firme adauga culturi de bifidus. Ideal ar fi sa ai o sursa cunoscuta de lapte proaspat, pentru a putea beneficia de toate calitatile laptelui nepasteurizat. Dar decat sa risti o imbolnavire din cauza laptelui cumparat din piatza, de la cineva pe care nu-l cunosti, e mai bun "pasteurizatul". fa si tu un experiment: pune lapte pasteurizat "la prins" intr-un pahar, sa vezi ce rezulta.
2.laptele praf e...ieftin, pentru a completa iaurtul "stors" de toate cele, dar nu mai poti sa ai pretentia de "produs natural"...
3.nu stiu sa se comercializeze produse nepasteurizate, pentru ca e cam riscant sa ti se inchida fabrica din cauza unei vaci bolnave care a contaminat tot laptele...
4.branza cu mai putin de 5% grasime este "light", deci poti sa consumi fara teama ca te vei ingrasa. cu 0% mai greu...daca nici painea nu are 0% grasime, atunci ce pretentie poti sa ai de la un produs de origine animala?
o zi buna!
1.problema cu pasteurizarea sta cam asa: prin pasteurizare sunt distruse microorganismele din lapte, pentru a evita imbolnavirea consumatorilor, mai ales ca la sute de tone de lapte, prin amestecare, ajunge o galeata cu lapte "bolnav" sa compromita productia. Asa ca, pentru a evita o imbolnavire in masa, se prefera pasteurizarea. DAR, prin acest proces, sunt distruse si bactriile "bune", adica cele care produc fermentarea laptelui. de aceea, dupa pasteurizare, unele firme adauga culturi de bifidus. Ideal ar fi sa ai o sursa cunoscuta de lapte proaspat, pentru a putea beneficia de toate calitatile laptelui nepasteurizat. Dar decat sa risti o imbolnavire din cauza laptelui cumparat din piatza, de la cineva pe care nu-l cunosti, e mai bun "pasteurizatul". fa si tu un experiment: pune lapte pasteurizat "la prins" intr-un pahar, sa vezi ce rezulta.
2.laptele praf e...ieftin, pentru a completa iaurtul "stors" de toate cele, dar nu mai poti sa ai pretentia de "produs natural"...
3.nu stiu sa se comercializeze produse nepasteurizate, pentru ca e cam riscant sa ti se inchida fabrica din cauza unei vaci bolnave care a contaminat tot laptele...
4.branza cu mai putin de 5% grasime este "light", deci poti sa consumi fara teama ca te vei ingrasa. cu 0% mai greu...daca nici painea nu are 0% grasime, atunci ce pretentie poti sa ai de la un produs de origine animala?
o zi buna!
Acum imi este clar.
Voi continua, indiscutabil, cu produse lactate pasteurizate. :)
Multumesc pentru atatea detalii.
Voi continua, indiscutabil, cu produse lactate pasteurizate. :)
Multumesc pentru atatea detalii.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 1Nivel colesterol lactate
- 4Povestea nu se termina: lactatele si influenta ( negativa? ) asupra antibioticelor
- 1Dureri la nivelul oaselor
- 2Laptele si branza
- 2Lactatele sunt bune?
- 1E adevărat că lactoferina din lapte și lactate face aproape minuni la sănătate?
- 1Dieta cu lactate (iaurt, kefir, sana, iaurt natur, lapte bătut+putina brânză) )
Mai multe informații despre: consumul de lactate
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: