Capacitatea cardio reapiratorie (VO2 max) - pentru utilizatorii Apple Watch

10-12-2022
BogdanSorin95
Nu este medic/terapeut
BogdanSorin95
Bună ziua!

Am 27 de ani, 174cm si 93 kg. De un an de zile am descoperit ca am Hipertensiune Arteriala si am urmat diverse tratamente pentru a o tine sub 140mm hg. (In prezent iau SALVO de 20/5). Cand am descoperit tensiunea aveam o greutate de aproximativ 86 kg. Anul aceste in luna mai am efectuat si un test de efort deoarece oboseam din orice motiv banal ( urcatul scarilor, mersul mai rapid, inot lejer si chiar activitati uzuale prin casa). Eu detin un apple watch pe care il folosesc seara cand ies afara sa fac miscare. Aproape in fiecare zi am cate 30-45 de minute de miscare plus kinetoterapie la domiciliu din cauza unor dureri articulare mari ( dar fara diagnostic) si a unei slabiciuni musculare care nu are nici o explicatie. Precizez ca am fost operat la inceputul anului si am doar o singura glanda suprarenala dar care mentine nivelele hormonale in parametrii normali fara tratamente.
Problema este ca urmaresc evolutia unui parametru si anume capacitatea cardio respiratorie (VO2 max) pe ceas de aproape un an. In loc sa existe o evolutie ea a continuat sa scada pana a ajuns aproape de 20 de la 50. Slabiciunea musculara se accentueaza de la o luna la alta, uneori cu dureri de picioare la mers si dureri chiar si la ridicatul mainilor. Eu stiu ca sportul este sanatos, miscarea mea este un mers rapid in general fara pauza cu un ritm constant, nu pot sa alerg deoarece am dureri foarte mari in piept. Carduologul mi-a spus ca totul ar fi in regula la ultima vizita iar analizele de sange uzuale imi ies perfecte.
Eu as vrea sa continui programul meu zilnic de miscare dar nu observ absolut nici o imbunatatire a starii mele de sanatate in urma activitatii mele. Ce sfaturi imi puteti oferi tinand cont ca organismul nu-mi permite sa fac prea mult efort. Cum pot sa imi imbunatatesc acest parametru fara sa fiu expus unor riscuri cardiovasculare. Imi doresc sa mi mai fie un chin urcatul scarilor si sa nu mai obosesc chiar si la cel mai mic efort.
Ps: Pana acum un an nu am avut nici o durere, nici o problema de oboseara si eram foarte activ desi eram o persoana supraponderala.
4 comentarii
0
10-12-2022, ora 16:09
360
Nu este medic/terapeut
360
testul de efort l-ai facut la un cardiolog sau te referi la testul facut pe ceas ? ceasul nu e bine sa-l folosesti ca indicator real al starii de sanatate din motive evidente. daca ai facut test de efort la doctor, care au fost rezultatele, bune sau rele ? in caz ca au fost bune, poti sa aplici recomandarile de mai jos, din acolada...

{
mersul pe jos nu-ti imbunatateste sanatatea cardio. pt cardio, trebuie sa faci cel putin exercitii care sa-ti ridice pulsul la 65% din pulsul maxim (pe care il determini facand calculul 220-varsta ta. daca ai 27 ani, asta ar insemna 220-27 = 193 pulsul maxim. iar 65% din 193 = 125... ). in alte cuvinte, doar facand bicicleta, jogging sau alte activitati de intensitate crescuta, poti a ajunge la puls 125 si deci sa-ti imbunatatesti sanatatea cardio. la inceput vei avea un discomfort (poate la inima), dar daca nu e ceva serios, poti trece cu vederea acest aspect si sa continui sa faci de 2-3 ori pe saptamana cate 10 minute sport per sesiune (daca poti)

daca vrei sa cresti capacitatea vo2max, trebuie sa ridici pulsul la 80-85% din 193... atentie insa ca tu nu esti pregatit pt astfel de efort. dupa ce te obisnuiesti cu 65% din HR max, poti face si 80% din HR max.

pt inceput, cauta sa faci bicicleta eliptica, apoi treci la bicicleta stationara de fitness, care opune rezistenta. dupa ce mai slabesti, faci si jogging
daca reusesti sa faci si exercitii de rezistenta cu greutatile, si mai bine.
}

cum de ai reusit intr-un an sa te ingrasi de la 86kg la 93 ? iei ceva medicamente care stimuleaza aceasta ingrasare? cu trendul asta o sa ajungi la peste 100kg in scurt timp. ar trebui sa iei masuri serioase in privinta asta.

in privinta durerilor musculare, esti diagnosticat cu ceva boli ? iei ceva tratament pt ele ?
0
11-12-2022, ora 01:30
BogdanSorin95
Nu este medic/terapeut
BogdanSorin95
Mulțumesc pentru răspuns.

Testul de efort a fost facut la cabinetul cardiologului din incinta Medlife. Rezultatul a fost bun, nu au fost probleme la acel monent. Tin sa precizez ca la momentul respectiv cand mergeam pe jos aveam o anduranta mai mare si reuseam sa ajung undeva la 7-8 km dar nu in 30 de minute. Pulsul urca undeva la 115-120 cand mergeam iar la mersul alert la 150-165 ( in panta).

La momentul acesta dupa 1, 5-2 km picioarele nu ma mai lasa efectiv sa continui iar pulsul in mers normal depaseste 130 batai. Toate datele legate de puls le iau de pe ceas unde ar putea exista o diferenta fata de realitate dar nu cred ca doar ceasul este in neregula. Am observat in ultimele luni ca ritmul meu cardiac este 90 batai in medie pe tensiometru chiar si atunci cand stau pe loc, asta in conditiile in care acum cateva luni era undeva la 70-75 uneori si mai putin in repaus.

Aveți dreptate, nu sunt pregatit pentru un asemenea efort la momentul acesta. Nu as rezista sa o fac dar mereu incerc sa cresc timpul si ritmul, insă fara succes.

Legat de greutate, au fost fluctuatii uriase deoarece am avut o perioada foarte stresanta acum 1 an din cauza ca am descoperit o tumora abdominala ( ganglioneurom). Asta fiind dupa ce aflasem de hipertensiune. De la 86 kg am ajuns imediat la 79-80 fara sa fac nimic special, iar la doua luni distanta deja aveam 90 inapoi. Am slabit la 85 si iarasi am ajuns in prezent la 93.

Problemele musculare nu sunt doar niste dureri, slabiciunea ma impiedica sa-mi fac activitatile zilnice asa cum le faceam inainte, de la simplul mers, stat in picioare, urcat scari etc. La inceput s-au manifestat ca o usoara durere lombara, dar dupa 2 luni deja aveam durerile in mai multe zone. Am fost la reumatolog, neurolog, ortoped dar aveam o simpla Protruzie la L5-S1 care nu ar fi trebuit sa imi dea mari batai de cap. (RMN februarie 2022). La urmatorul RMN din 10.2022 a reiesit T8-T9-T10-T11 protuzii cu T9-10 fragment migrat si T10-11 fragment migrat plus _L5-S1 protruzie cu stenoza foraminala stanga.

Pentru dureri iau antidepresiv Dulsevia 30mg 3x/ zi. Gabaran 300 mg 2x pe zi si un anxiar seara pentru ca starea asta mi-a provocat o suparare foarte mare. As vrea doar sa zic ca nu ma ajuta aceste pastile, nici alte creme antiinflamatoare la acest moment. Dar doctorii din Galati nu accepta si opinia pacientilor din nefericire.

In final aș rămâne foarte recunoscator dacă îmi puteți sugera unde să ma indrept pentru a gasi un doctor dispus sa și discute cu mine pentru a intelege istoricul meu, nu doar să imi recomande antiinflamatoare si analgezice.

Imi cer scuze pentru randurile multe pe care le-am scris, dar am adunat atat de multe suferinte fizice care mi-au adus si suferinte psihice incat nu pot descrie prin ce trec in aceste momente in cateva randuri.

Va multumesc mult pentru întelegere!
0
13-12-2022, ora 10:47
Siguranta Pacientului
Nu este medic/terapeut
Siguranta Pacientului
Bună ziua, vă cer permisiunea de a fi contactat de reprezentantul companiei producătoare a medicamentului Gabaran, Terapia. Compania are obligația de a colecta date legate de siguranța tuturor produselor comercializate, în interesul pacienților care le utilizează. În cazul în care sunteți de acord, vă rugăm să transmiteți aici sau pe adresa office@sigurantapacientului.ro datele dumneavoastră de contact (adresa de email). Acestea vor rămâne confidențiale și nu vor fi folosite decât în scopul declarat mai sus.
1
13-12-2022, ora 20:24
360
Nu este medic/terapeut
360
va recomand sa evitati sa va dati datele personale unor astfel de siteuri., chiar si emailul.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ritmul cardiac de repaus: un biomarker al fitnessului cardiorespirator
  • Legătura dintre lungimea degetelor și eficiența metabolismului oxigenului la atleți
  •