Cancer pulmonar
Buna ziua,
Tatal meu a facut o biopsie la plamani (prin bronhoscopie), iar rezultatul suna cam asa:
BULETIN CITOLOGIC:
Masa hematica ce include epitelii bronsice, foarte rare limfocite si macrofage relativ rare, neutrofilie.
Concluzia: Fara celule neoplazice pe materialul examinat
RAPORT ANATOMO-PATOLOGIC:
Produs prelevat bronhoscopic, incluzionat in totalitate si examinat pe sectiuni seriate, constituit din patru fragmente de mucoasa bronsica, ulcerata, cu infiltrare carcinomatoasa in corion, constituita din din elementemari, poligonale.
Concluzii:
NSCLC, in favoarea unui carcinom scuamos.
Mentionez ca tumora are 7 cm diametru, iar chirurgul a spus ca poate interveni dupa tratament, daca se mai micsoreaza.
Ma puteti ajuta cu o interpretare? Pentru stabilirea planului de tratament, un oncolog a remomandat IHC, altul nu. Am consultat 2 medici, tocmai pentru a avea 2 pareri, dar nu stiu dupa care sa ne luam. Multumesc,
Tatal meu a facut o biopsie la plamani (prin bronhoscopie), iar rezultatul suna cam asa:
BULETIN CITOLOGIC:
Masa hematica ce include epitelii bronsice, foarte rare limfocite si macrofage relativ rare, neutrofilie.
Concluzia: Fara celule neoplazice pe materialul examinat
RAPORT ANATOMO-PATOLOGIC:
Produs prelevat bronhoscopic, incluzionat in totalitate si examinat pe sectiuni seriate, constituit din patru fragmente de mucoasa bronsica, ulcerata, cu infiltrare carcinomatoasa in corion, constituita din din elementemari, poligonale.
Concluzii:
NSCLC, in favoarea unui carcinom scuamos.
Mentionez ca tumora are 7 cm diametru, iar chirurgul a spus ca poate interveni dupa tratament, daca se mai micsoreaza.
Ma puteti ajuta cu o interpretare? Pentru stabilirea planului de tratament, un oncolog a remomandat IHC, altul nu. Am consultat 2 medici, tocmai pentru a avea 2 pareri, dar nu stiu dupa care sa ne luam. Multumesc,
6 comentarii
Bună ziua! Este un cancer pulmonar fără celule mici, ceea ce este bine ca și prognostic, deoarece cancerul pulmonar cu celule mici este foarte agresiv. Dacă chirurgul poate interveni în cazul în care tumora se reduce în dimensiuni, atunci ar fi de recomandat să facă radioterapie pentru reducerea tumorii, iar după intervenție chimioterapie asociată sau nu cu radioterapie. Discutați cu oncologii și stabiliți planul cel mai bun pentru a se interveni chirurgical și exciza tumora. Sper să vă fie util ce v-am scris. Dacă mai aveți nevoie de ajutor aștept să-mi scrieți. O zi liniștită și sper ca tatăl dumneavoastră să fie bine!
Multumesc mult pentru raspuns. A fost la oncolog si i s-a recomandat Imunohistochimie, pentru a putea stabili planul de tratament. Am dus blocul de parafina la Victor Babes si asteptam. Din pacate, perioada de asteptare este intre 2 sapt si o luna...cam mult fara inceperea tratamentului, dar sa speram ca o sa fie bine.
Multumesc inca o data,
Multumesc inca o data,
Cu drag! Sper ca totul să decurgă bine! O seară binecuvântată!
Buna ziua,
A iesit si rezultatul IHC:
Histopatologic:
Fragmente biopsice din mucoasa bronsica cu infiltrate neoplazice de carcinom slab diferentiat nonmicrocelular.
Imunohistochimie:
" TTF1" pozitiv in celulele tumorale P63 negativ in celule tumorale, pozitiv in celule bazale ale epiteliului respirator; Ck20 negativ, Ck7 poztiv in celule tumorale, Ki67 pozitiv 30% in celule tumorale.
Concluzii:
Testele IHC sustin diagnosticul de mucoasa bronsica cu infiltrate neoplazice de adenocarcinom pulmonar.
Pe data de 11 Aprilie am reusit sa primim programare la oncolog si as vrea, daca se poate sa ma ajutati cu o parere vis-a-vis de aceste rezultate, pe care noi nu stim sa le "citim".
Cat pare de avansat, daca se poate intelege acest lucru.. Mentionez ca tatal meu nu a scazut in greutate, nu scuipa sange, are pofta de mancare, doar ca oboseste mai repede si are o tuse seaca.
Multumesc,
A iesit si rezultatul IHC:
Histopatologic:
Fragmente biopsice din mucoasa bronsica cu infiltrate neoplazice de carcinom slab diferentiat nonmicrocelular.
Imunohistochimie:
" TTF1" pozitiv in celulele tumorale P63 negativ in celule tumorale, pozitiv in celule bazale ale epiteliului respirator; Ck20 negativ, Ck7 poztiv in celule tumorale, Ki67 pozitiv 30% in celule tumorale.
Concluzii:
Testele IHC sustin diagnosticul de mucoasa bronsica cu infiltrate neoplazice de adenocarcinom pulmonar.
Pe data de 11 Aprilie am reusit sa primim programare la oncolog si as vrea, daca se poate sa ma ajutati cu o parere vis-a-vis de aceste rezultate, pe care noi nu stim sa le "citim".
Cat pare de avansat, daca se poate intelege acest lucru.. Mentionez ca tatal meu nu a scazut in greutate, nu scuipa sange, are pofta de mancare, doar ca oboseste mai repede si are o tuse seaca.
Multumesc,
Bună seara! Rezultatele spun care markeri tumorali au ieșit pozitivi, mai spun că este un adenocarcinom pulmonar, ceea ce este bine, deoarece adenocarcinoamele și carcinoamele scuamoase fac parte din categoria cancerelor pulmonare fără celule mici. Cele cu celule mici sunt foarte agresive și nu prea răspund la tratament, recidivează relativ repede și supraviețuirea este foarte redusă. Deci în privința aceasta este bine că tatăl dumneavoastră are un adenocarcinom. În aceste rezultate nu apare stadializarea cancerului, deci nu îmi pot forma o opinie despre cât este de extins. Dacă chirurgul spune că poate rezeca tumora este de asemenea bine. E nevoie de o colaborare chirurg-oncolog pentru un tratament cât mai bun, dar detalii despre acestea vă vor da oncologul și chirurgul respectiv. O seară liniștită!
Pt adenocarcinom bronho-pulmonar drept cT4N2M1c stadiul 4 b cu tratament imunoterapie la 21 de zile sunt șanse de supraviețuire pe timp lung? Menționez ca a avut gripa și i-a dat dexametazona și acum are apa în corp. Este grav?
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 6tumora pulmonara
- 13Tumora pulmonara
- 7A fost diagnosticat cu tumora pulmonara posterobazal drept
- 5Formatiune tumorala pulmonara
- 3concluzie: 1 tumora pulmonara dreapta, 2 atelectazie pulmonara dreapta, 3 adenopatii mediastinal
- 4tumora pulmonara dreapta stadiul IV ( T3N1M1)
- 0anestezice - lamuriri
- 2tumoare la plaman
- 3Diagnostic tumoare
- 0Bronhoscopie cu lavaj bronhoalveolar
- 2Tumora pulmonara -imi puteti recomanda un chirurg bun va rog ???!!!
- 1Interpretare bronhoscopie
- 0Formatiune tumorala pulmonara
- 0Rezultat bronhoscopie
Mai multe informații despre: Tumorile pulmonare Bronhoscopia
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: