Cancer la nivelul pielii ?

02-02-2009
Iuga Costin
Nu este medic/terapeut
Iuga Costin
Exista asa ceva ?
4 comentarii
0
02-02-2009, ora 23:02
C.Raluca
Nu este medic/terapeut
C.Raluca
da exista :) si cauzele principale sunt : poluarea si cancer instalat in alt organ al corpului.
0
02-02-2009, ora 23:11
C.Raluca
Nu este medic/terapeut
C.Raluca
Cancerele sunt cauzate de expunerea la virusuri, la substantele naturale sau chimice, la radiatii. Trebuie insistat asupra respectarii unei unei anumite igiene a vietii si ocolirii in masura posibilitatilor, a comportamentelor de risc. Factorii de risc sunt definiti plecand de la anchetele epidemiologice retrospective si perspective. Bolile ereditare predispunand la un cancer si tumorile al caror risc este transmis ereditar nu stau la origine decat la putine forme de cancer. In schimb 90% dintre cancere sunt legate de factori exteriori sau de mediu.
Cancerele de piele sunt impartite in doua tipuri generale :
* Cancerul de piele nonmelanomic se dezvolta in celulele din straturile bazal si cel scuamos ale pielii si este cel mai comun cancer al pielii. Este numit nonmelanomic tocmai pentru ca se dezvolta din cu totul alte tipuri de celule ale pielii decat melanocitele. Este vindecabil in stadiile timpurii si rata de raspandire in celelalte organe are corpulul (metastaze) este scazuta.

* Melanomul malign este cancerul de piele care incepe dupa cum am mai scris si in introducere in melanocite. deoarece celulele melanomului inca produc melanina (pigment) melanomul este adesea de culoare maron sau negru insa mai apar si variatii de culori.

Cu toate ca melanomul malign este mai putin comun decat celelalte tipuri de cancer de piele nonmelanomic, este totusi de departe cel mai periculos.

Ca localizare preferentiala, melanomul apare:
- cel mai adesea pe spate sau pe tors (torace, "piept") la barbati
- pe partea de jos a picioarelor la femei.
Nu este o regula insa, si in plus, si alte suprafete ale pielii sunt de multe ori afectate.
- rar, insa nu imposibil, melanomul se poate dezvolta si in alte parti ale corpului care in mod normal nu sunt acoperite de piele: ochi, gura, vagin, intestinul gros, si alte organe interne.

Incurajator este faptul ca la fel ca si in cazul celorlalte tipuri de cancer de piele, melanomul este aproape intotdeauna curabil (tratabil) in stadiile tinere (adica atunci cand este descoperit din timp). Este cunoscut insa ca melanomul are o rata de raspandire (prin metastaze) la alte organe ale corpului mult mai ridicata decat celelalte tipuri.

Factori de risc
Care sunt, si ce sunt de fapt factorii de risc?
Un factor de risc este orice element (fizic, chimic, mecanic) ce poate creste "sansele" unei persoane de a contracta o boala asa cum este si cancerul.
Diferite forme de cancer pot avea la randul lor diferiti factori de risc. Spre exemplu fumatul este un factor de risc in aparitia cancerului de plamani, gura, laringe, vezica, rinichi si cateva alte organe.
Cu toate acestea, avand un factor de risc sau mai multi, nu inseamna ca in mod obligatoriu o persoana se va si imbolnavi de cancer. smile.gif
Cei mai importanti factori de risc in a dezvolta melanom malign:
* Alunitele
In termeni medicali sunt numite nevi. O alunita este o tumora benigna (necanceroasa) a melanocitelor. In mod normal nu sunt prezente la nastere dar apar in copilarie si adolescenta.
excl.gif O persoana cu "anumite" tipuri de alunite este mult mai predispusa la a dezvolta melanom malign. Unul dintre aceste tipuri este "nevul displazic" sau "atipic". Acestia arata ca o alunita insa priviti mai cu atentie prezinta caracteristicile unui melanom. Pot apare pe suprafetele de piele expuse soarelui, insa la fel de bine apar si pe zone acoperite: scalp (pielea capului) sau pe posterior (fund).
Adesea sunt de dimensiuni mai mari decat alte alunite. Unele persoane au foarte multe alunite atipice.
Acesti nevi dispazici sunt de obicei "mosteniri de familie". Iar o persoana care are una sau mai multe de asemenea alunite atipice si cel putin 2 rude apropiate cu melanom malign are 50% "sanse" de a dezvolta la randul ei melanom.

Alunitele prezente la nastere sunt numite nevi congenitali. Persoanele care au astfel de nevi sunt mai predispuse a dezvolta melanom.In orice caz riscul este dat de marimea nevului congenital.

Navii care nu sunt displazici sau congenitali nu vor dezvolta mai tarziu melanom.

Riscul de a dezvolta melanom este de 20 de ori mai mare pentru "caucazieni" (persoane cu pielea subtire, alba si parul natural deschis la culoare) decat in cazul populatiei afro-americane. aceasta datorita efectului protectiv al pigmentului pielii. Populatia de culoare alba cu parul blond sau roscat si pielea sensibila care se inroseste sau se arde repede in urma expunerii la soare au un mare risc. Insa si populatia cu pielea inchisa la culoare poate dezvolta melanom, in special pe suprafata palmelor, a talpilor picioarelor, sub unghii, in interiorul gurii, si rar, la nivelul organelor interne.

istoricul familiei (un alt factor de risc):
riscul de a dezvolta melanom este mare daca una sau mai multe dintre rudele de grad I (mama, tata, frate, sora, copil) au fost diagnosticate cu melanom. In jur de 10% dintre persoanele diagnosticate cu melanom au o "istorie de familie" a acestui cancer.

Medicamentele imunosupresive
Cei carora li sa-au administrat medicamente supresive ale sistemului imunitar (exemplu: cei care au suferit o operatie de transplant a unui organ) au un risc crescut de a dezvolta melanom.

Expunerea excesiva la ultraviolete (UV), radiatii si arsuri solare:
cea mai importanta sursa de radiatii UV este soarele. Lampile bronzante (solariile) sunt o a doua sursa ca importanta. Persoanele cu o expunere excesiva la aceste doua surse au un risc crescut de a dezvolta cancer de piele sau melanom. Cantitatea de ultraviolete la care cineva este expus depinde de intensitatea luminii, durata expunerii, preacum si daca pielea a fost protejata de vesminte sau sa-a folosit crema.

Varsta si sexul:
aproape jumatate din cazurile de melanom sunt intalnite la persoanele cu varsta peste 50 de ani. Insa chiar si tinerii (varste: 20-30) pot fi diagnosticati pozitiv. De fapt, melanomul este unul dintre cele mai comune cancere intalnite la persoanele cu varsta sub 30 de ani. "Melanomul familial" apare la varste fragede. De asemenea barbatii au un risc mai crescut si o rata mai mare de a dezvolta melanom decat femeile.
0
03-02-2009, ora 08:21
nikii6
Nu este medic/terapeut
nikii6
Da, exista
0
14-02-2009, ora 18:03
andrei-bogdan
Nu este medic/terapeut
andrei-bogdan
Buna,

As dori sa primesc si eu un sfat, o parere de la cunoscatori. De aprox. 1 an mi-au aparut pe pielea de pe abdomen niste pete maronii, aspre care se tot extind si mai apar si altele mici la fel; nu stiu ce reprezinta si am tot amanat sa ma duc la medic. Poate fi ceva ingrijorator? :((

Multumesc,
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ne protejăm de cancerul de piele?
  • Solarul și cancerul de piele
  • Un nou medicament ar putea reduce răspândirea melanomului cu până la 90%
  • Povara globală a bolilor dermatologice: acnee vs. cancer de piele
  • Microbiomul cutanat ar putea fi cheia prevenirii cancerului de piele
  • Produs pentru diagnosticarea melanomului fără biopsie
  • Microdispozitiv pentru biopsii cutanate fără cicatrici
  •