Bebelus prea slabut la 7 luni?

04-11-2013
violeta83
Nu este medic/terapeut
violeta83
Buna seara, am un baietel de 7 luni si are 6600gr si 67cm (la nastere avea 3030gr si 47cm). Pana la 5 luni si jumatate a fost alaptat exclusiv la san, apoi am inceput diversificarea, cu un pic suculet de mar, para, strugure, caisa( pe rand sa vad cum reactioneaza) apoi pireuri, apoi supe de legume. Am introdus cate un pic din toate, in fiecare zi altceva. Dar bebe e tare mofturici la masa, nu mai vrea pireuri, nici fructe, ia 3-4 lingurite apoi asteapta sanul. Noaptea ideala (tot mai rar intalnita) ne culcam la 21 si se trezeste la 3-4 dimineata, papa 10 min san si mai doarme 2 ore apoi e tot mai agitat. Alteori se trezeste la 2-3 ore si nu ca ar vrea neaparat sa manance (ia cateva inghitituri de laptic-se aude cum inghite- si adoarme in bratele mele)
Sta singur in fundulet, aproape merge de-a busile, sta in picioare tinandu-se cu mainile de patut, merge luat de maini.
Intrebarile mealear fi: 1 - cum sa il fac sa manance mai bine si altceva decat sanul si 2 - am motive de ingrijorare ca e mai slabut?
7 comentarii
0
05-11-2013, ora 09:16
Jaquelinne
Nu este medic/terapeut
Jaquelinne
Ordinea diversificarii mi se pare un pic pe dos...se incepe cu suc de mere cateva zile, apoi de morcovi, apoi combinat, dupa aceea supe din cartofi si morcovi(unde se consuma doar zeama), urmat de piure tot din cartofi si morcovi, mai apoi se introduce piept de pui si tot asa.Mar ras cu banana si biscuiti, este una din mesele preferate ale bebelusilor(si nu numai :P ).
Parerea mea de mamica ar fi, sa nu ii dati lapte imediat ce cere, lasati-l sa i se faca un pic foame si incercati sa ii dati mancare, iar laptele sa il consume intre mese.La varsta aceasta deja ar trebui sa consume cereale pt bebelusi.Branza ii faceti?
0
05-11-2013, ora 09:41
Geaninaleabu
Nu este medic/terapeut
Geaninaleabu
Copii alaptati in general se diversifica mai greu pentru ca laptele de mama are alt gust si sunt obisnuiti asa, in plus e si un confort. Greutatea e un pic sub limita dar nu e problema. Nu se mai recomanda sa scoti laptele de san si sa inlocuiesti cu mancare acea masa pentru ca astfel copilul este de doua ori socat: nu mai primeste cu ce este obisnuit si i se da altceva in loc si apare panica! (sunt mamici care povestesc: copilul papa o gura de san, o gura de mancare, o gura de san, o gura de mancare fara sa fie probleme. Ba chiar este bine, se completeaza. Nu stiu daca a aparut in romana, dar este o carte "my child won't eat de Carlos Gonzales" care ar merita citita daca puteti, pentru ca va veti calma si veti intelege mai multe despre cum cresc copii, cum le variaza poftele si de ce nu este bine sa plecam urechea la tot ce e in jur si la panici de genul, trebuia sa aiba nu stiu cate grame in plus, trebuia sa manance nu stiu cat in plus etc... fiecare om este diferit si nu putem sa ne asteptam ca si copiii nostri sa fie dupa acelasi calapod toti identici si sa manance toti la comanda.
Bun bun mar ras cu biscuiti si noi am crescut asa, dar cu grija la ce varsta introduceti glutenul, cat zahar au in ei acei biscuiti (ce nevoie sa aiba de extra extra zahar un copil atat de mic?) E mai important sa manance sanatos decat sa adaugam zahar mult ca cel care vine din cereale si biscuiti si alte asemenea mancaruri pentru bebelusi - lucruri pentru care are totusi toata viata (acestea sun majoritar calorii goale)...
Deci calmati-va, mai cititi cate un pic - exista si subiectul autodiversificarea care este din ce in ce mai acceptat pe scara larga si aveti rabdare! Copilul va manca in ritmul lui, si atata vreme cat e sanatos atunci nu cred ca este cazul sa va faceti vreun fel de grija...
0
05-11-2013, ora 12:40
Dr. Macovei Catrinel
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Bucuresti
Dr. Macovei Catrinel
Buna ziua,
Intr-adevar micutul este sub limita inferioara de greutatea a varstei, iar cu lungimea este tot spre limita inferioara, dar daca este atat de activ si avansat motor pentru varsta, inseamna ca este sanatos si este ok.
Dupa cum ati citit mai sus, in momentul de fata exista multe teorii despre diversificare. Bebelusii alaptati sunt indragostiti de san si accepta mai greu mancarea si suzeta (sunt in aceeasi situatie cu Dvs. cu baietelul meu de 8 luni, dar el este foarte mancacios, papa si mancarea si laptele). Noaptea probabil suge nu atat de foame cat pentru confort si linistire (nu are cum altfel daca nu accepta suzeta si nu isi suge nici degetul), mai ales daca incep sa apara anxietatile nocturne sau sa iasa dintisorii. Puteti sa mergeti in continuare cu lapte la cerere noaptea, cu pretul somnului Dvs. (eu asa fac, m-am consolat, doar nu o sa suga pana la gradinita), sau sa lasati alt membru al familiei sa il linisteasca noaptea si sa il ajute sa adoarma la loc, fara san, eventual cu suzeta sau un biberon cu apa. Laptele ramane alimentul de baza in primul an (OMS recomanda alaptarea pana la 3 ani- 2 mese pe zi), dar daca este prea mult mai ales spre varsta de 1 an, va fi in detrimentul meselor solide.
Diversificarea:
- introduceti daca nu ati facut-o pana acum, cereale, maiales la masa de seara, pentru ca glucidele aduc energie si ajuta la cresterea iin greutate; depinde ce cereale; daca sunteti de acord cu cele din comert pentru bebelusi, este ok, daca doriti natural (noi asa am mers), este nevoie de mai mult timp pentru a prepara orez, mei, quinoa, ovaz, mamamliguta si dupa 8 luni gris, cous-cous.
- poate doreste alimente de alta consistenta decat laptele; oricum totul, inclusiv supa, se serveste cu lingurita nu cu biberonul;
- cresteti densitatea calorica a alimentelor adaugand la cele gatite o lingurita de ulei de masline la final, avocado la fructe sau piure-uri de legume, branzica din lapte gras, galbenus de ou 2-3 pe saptamana;
- incercati cu diverse bucatele, noi am gustat si pufuleti (o varianta mai fara sare), rondele de orez expandat, biscuiti facuti in casa, pentru a se obisnui sa rontaie, sa muste, sa mestece, nu neaparat pentru "valoarea nutritiva" a pufuletilor; lasati-l sa se joace cu mancarea, pentru a se "imprieteni" cu ea;
- eu am lasat 3 mese de lapte peste zi, dimineata, dupa pranz ca sa adoarma si seara la culcare, iar noaptea cum e norocul, pentru ca am fost si raciti si ne ies si dintii pe banda rulanta; dupa gustarile de fructe, iaurt, cu cereale, branzica, dovleac, nu ii mai dau lapte; dimineata il scot afara si adoarme in carut;
- ganditi-va ca alaptarea este un mare dar pe care il faceti baietelului dvs., ca veti avea o legatura afectiva extraordinara, ca de obicei se termina la 1 an pentru totdeauna, asa ca aveti rabdare.
0
05-11-2013, ora 20:19
violeta83
Nu este medic/terapeut
violeta83
Buna ziua. In primul rand va multumesc de sfaturi si raspunsuri.
Am incercat sa il las sa "infometeze" (mult spus) adica sa ii dau sa manance la 2-3 ore...sa vad cum reactioneaza...si surpriza daca mami nu da sanul, incerc sa mananc un pic mai mult. Si dupa papica mai luam si 2-3 guri de ceai sau apa. El suzeta a acceptat-o, ca i-am dat-o de la 2 saptamani, dar biberonul este o necunoscuta (il molfaie). Mai bine bea din cana, chiar daca da mut pe langa, dar e tare ssatisfacut cu nasucul in cana. Pufuletii sau biscuitii (asa cum ati spus, mai putin sarati sau dulci) sunt o nebunie si ii plimba dintr-o mana in alta.Branza calcica a papat bine de 2 ori, cate o lingurita amestecata cu mar sau banana, apoi nu a mai vrut.
Cat despre inaltime, nici noi parintii nu suntem inalti (1, 66 si 1, 73)
Mare problema e ca Darius al meu nu vrea sa manance acelesi lucru de mai multe ori la rand. Isi lpeste buzele si nu le mai deschide. De aceea i-am dat cate putin din fiecare, pe rand.
Inca o data, va multumesc. Sa fim sanatosi
0
20-12-2013, ora 18:54
alessia10
Nu este medic/terapeut
alessia10
Am o fetita de 7 luni si are 6540 mananca lapte praf fff putin are cam 1 luna mananca numai 100 ml. grisul seara nu prea manaca. nici fructe nu manaca o mai pacalesc si ii dau 4-5 lingurite fortat. va rog sa imi spuneti daca este ok ce sa fac? este posibil sa fie lipsa calciului si a ferului ? noi suntem in germania si doctorul zice ca e normal dar eu zic ca e cam slabuta. manananca foarte rau nu imi place.mai mult de 150 ml nu mananca. manca la 3 ore va multumesc
0
22-12-2013, ora 12:28
Jaquelinne
Nu este medic/terapeut
Jaquelinne
alessia, nu ii da fortat, las-o sa manance atat cat poate, copiii mici au perioadele lor, uneori mananca mai mult, iar alteori mai putin.Sa stii ca un copil gras nu este neaparat si unul sanatos!
0
10-01-2014, ora 01:17
danonino25
Nu este medic/terapeut
danonino25
Jaquelinne topicul asta e deschis de mai putin de 2 luni se putea sa nu iti dai si tu cu parerea ca altfel nu ai fi tu nu?.un topic nou deschis fara parerea lui Jaquelinne atotstiutoarea si omnipotenta.ar fi o aberatie nu?. nu cred ca ai scapat vreun topic nou deschis in care sa nu iti expui aberantele opinii.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Alimentația mamei în perioada alăptării
  • Sfaturi pentru alăptarea la sân
  • Pompele de sân
  • Alăptarea și cofeina
  • Dezvoltarea fizica a sugarului
  • Alăptarea în sarcină
  • Alăptarea după cezariană
  •