Bășică/Bobiță mica pe cerul gurii

05-08-2024
Mary Popa
Nu este medic/terapeut
Mary Popa
Bună ziua!
Cam de 3 luni am o bășică/bobița micuța, nedureroasa pe cerul gurii, pe partea dreapta unde sunt rugile palatine. În tot acest timp a rămas la fel, nu a crescut, nu s-a micșorat, o simt doar dacă o apăs cu limba, nu se simte daca masez zona cu degetul doar daca insist eu pt ca stiu unde este (dr stomatolg nici nu a vazut-o initial, pt ca tot ma punea pe mine sa ii arat unde este zona) In rest nu deranjează cand mănânc. Este moale la atingere, ca și cum ar fi plina cu ceva lichid sau mucus, se aplatizeaza când o apăs cu limba, pe urma iar își revine. Culoarea ei este ca rugile palatine, nu are o culoare diferita, nu a sangerat niciodată. Am fost văzută și de un stomatolog, a zis ca am iritat zona cu mâncare cel mai probabil, și atingand-o zilnic cu limba nu o ajut sa dispară. Recunosc, cred ca mi-am facut și un tic sa o ating de multe ori cu limba, intr-o zi de mai multe ori, în alte zile mai puțin probabil. Menționez ca momentan nu am probleme cu dantura, gen carii sau abces dentar, deși m-am confruntat și cu probleme de genul in anii trecuti. Urmează doar sa mi se facă un detartraj săptămână ce vine. Ce îmi mai puteți recomanda? Ceva crema sau ceva gel? De la stomatolog nu am primit nimic pentru ca nu i s-a părut nimic ciudat. Dar pe mine ma streseaza psihic sa o simt tot acolo, fizic nu m-a deranjat niciodată. Mulțumesc!
12 comentarii
1
06-08-2024, ora 12:01
Dr. Radu Ursa
Stomatologie, București
Dr. Radu Ursa
Bună ziua!

Cum formațiunea nu deranjează în niciun fel, cel mai bine ar fi să fie lăsată în pace. Dacă simțiți o modificare de orice fel, în sensul că se mărește în volum, devine sensibilă sau dureroasă la atingere sau începe să sângereze la atingere sau palpare, solicitați cât de repede cu putință un consult stomatologic.

Formațiunea poate fi îndepărtată chirurgical, însă, cum nu provoacă niciun fel de disconfort, recomandarea este de a fi ținută sub observație.
0
06-08-2024, ora 12:41
Mary Popa
Nu este medic/terapeut
Mary Popa
Mulțumesc pentru raspunaul prompt, domnule doctor! Ieri apăsând zona cu degetul mi s-a spart (in tot acest timp nu mi s-a întâmplat asta, apăsând doar cu limba) a ieșit puțin lichid cu un gust ciudat, amărui, și se observa și putin sânge pe de-asupra. Comparând pozele, acuma este fff micuța, nu se mai simte la fel când o ating cu limba, dar parca are tendința usoara de a se umple iar cu lichid. Nu doare deloc. De la farmacie mi s-a recomandat sa aplic gelul kamistad câteva zile pe zona respectiva. Dumneavoastra ce îmi recomandați sa fac în continuare? Mulțumesc mult!
1
06-08-2024, ora 16:49
Dr. Radu Ursa
Stomatologie, București
Dr. Radu Ursa
Gelul Kamistad este bun pentru situația dumneavoastră, întrucât sporește igienizarea zonei afectate și produce și un ușor efect anestezic pentru a atenua potențiala senzație de usturime provocată de spargerea veziculei. Foarte bune pentru igienizarea blândă a zonei afectate sunt și gelurile pe bază de clorhexidină. Aceste geluri trebuie aplicate strict local, cu buricul arătătorului pe zona afectată, într-un strat relativ subțire.

În principiu mențineți o igienă orală cât mai eficientă și continuați monitorizarea formațiunii. Din nou, dacă începe să se mărească în volum, să se inflameze, să fie sensibilă sau chiar dureroasă sau să sângereze spontan sau la atingeri ușoare cu limba, trebuie să solicitați un consult imediat.

De asemenea, dacă deși nu apare niciunul din semnele sau simptomele menționate, dumneavoastră simțiți că pur și simplu nu puteți suporta prezența acestei formațiuni, ea poate fi îndepărtată chirurgical.

Sper ca răspunsurile mele să vă fie folositoare. Pentru orice altă nelămurire, neclaritate sau întrebare de orice fel, vă stau la dispoziție.
0
06-08-2024, ora 17:32
Mary Popa
Nu este medic/terapeut
Mary Popa
Va mulțumesc mult, domnule doctor ! Am făcut acuma o radiografie si un CT, din păcate dr meu este în vacanta 3 săptămâni și nu pot lua legătura cu dansul. Dar dr tehnician mi-a zis ca se vede ceva, gen puroi, la radacina dintelui de sub leziune, dintele de lângă canin.( la radiografie nu s-a văzut, de asta a recomandat si un CT). Și mi-a arătat pe CT bubita ca și o gaură și mi-a explicat ca asa arata bubitele care drenează. Bubita e mai mica ca ieri, după ce a ieșit lichidul, are un punct rosu în mijloc, ca și cum s-ar cicatriza zona după ce am iritat-o, se simte tot asa moale când o apăs cu limbă, ca și cum, chiar dacă s-a spart mai colectează lichid/puroi, dar nu e la fel de "umflata" ca înainte sa apăs pe ea. E recomandat sa mai apas pe bubita pt a se drena și pt a nu se mai umple cu lichid? Cate zile pot sa folosesc gelul Kamistad în situatia data? Și de câte ori pe zi? Se poate ca bubita sa fi aparut din cauza puroiului de la radacina dintelui de sub ea? Fara alt simptom, fara durere? Maseaua sau premolarul (nu stiu cum sa il numesc) are o plomba, dar acuma arata ok din spusele tehnicianului, doar la radacina dinspre interior(mi-a explicat ca are 2 radacini) mi-a explicat ca se vede ca si cum ar fi puroi.O alta rugăminte, domnule doctor, oare nu v-as putea trimite rezultatele de la CT ca să ma lămuriți exact ce ii acolo? Sunt foarte stresata, iar din păcate medicul meu nu revine pana după 20 august. Mulțumesc din suflet pt toate răspunsurile, multa sănătate și putere de muncă va doresc, pacienții dumneavoastră sunt norocoși sa va aibă.
1
06-08-2024, ora 22:40
Dr. Radu Ursa
Stomatologie, București
Dr. Radu Ursa
În regulă. În situația aceasta dintele trebuie văzut la un consult. Din cele relatate și în absența unei imagini radiologice sau de CT îmi e greu să vă spun exact ce se întâmplă. Din păcate e destul de greu de trimis o imagine în cadrul acestei conversații.

Din cele spuse este posibil ca unul dintre dinții menționați să provoace și să întrețină un proces infecțios și inflamator. Acest proces duce la formarea unei secreții ce se acumulează sub mucoasă, iar pe măsură ce aceasta se acumulează în cantități din ce în ce mai mari, vezicula se mărește până se sparge și elimină secreția acumulată.

Este posibil ca dintele să fi suferit un traumatism în urma căruia nervul să fi murit, iar în timp, țesutul mort să se fi infectat. Dacă între momentul traumatismului și momentul infectării a trecut un timp îndelungat, probabil nu ați asociat cele 2 fenomene ca făcând parte dintr-un proces de tip cauză și efect.

Soluția eficientă este de a trata dintele în cauză pe canal pentru a opri poarta de acces a microbilor ce întrețin acest proces nociv.

Din nou, nu vă pot spune cu certitudine că acesta este scenariul cu care dumneavoastră vă confruntați și că aceasta este soluția optimă pentru problema dumneavoastră. Pentru a putea spune cu certitudine care este problema cu care vă confruntați și care este soluția optimă pentru aceasta, ar trebui să ne întâlnim la un consult și să analizez atent clinic și radiologic potențialii dinți incriminați în acest proces.

Într-adevăr, încercarea de a sparge zona ce bombează pentru a menține un drenaj al colecției inflamatorii este o opțiune strict provizorie de a ameliora problema, însă efectuarea acestui lucru timp de 3 săptămâni, este cam mult. Problema ar trebui rezolvată, măcar sub forma unui tratament de urgență, până atunci.

Gelul Kamistad poate fi aplicat, fără probleme, de 2 ori pe zi, dimineața și seara, după finalizarea igienei orale, masând ușor cu degetul zona afectată. Cu toate acestea, dacă într-adevăr formațiunea din discuție este provocată de un proces patologic ce pleacă de la nivelul dintelui, mare lucru gelul nu va rezolva. Întâi trebuie tratat dintele afectat, iar apoi se poate folosi eficient acest gel.
0
07-08-2024, ora 11:52
Mary Popa
Nu este medic/terapeut
Mary Popa
Va mulțumesc mult, domnule doctor! Tare mult as vrea sa vin la dumneavoastra la un consult, explicați totul atât de bine! Din păcate nu sunt din București, îmi este tare peste mana sa ajung la dumneavoastră din Bihor.
Mai am câteva intrebari:în ideea ca bubita/bășica apărută în urma cu 3 luni este cauzata de puroiul de la premolarul de sub ea, nu trebuia sa doară premolarul sau sa îmi dea și alte semne în tot acest timp? Am simțit ca parca m-a "fulgerat" pe partea respectiva de vreo câteva ori, dar nu la dintele respectiv. Mi s-a întâmplat sa-mi moara nervul la o masea, tot pe partea respectiva în urma cu 2 ani, și am avut dureri groaznice, dar nu am avut nicio bubita cu puroi, iar maseua nu era cariata. Atunci am luat antibiotic 5 zile și apoi s-a lucrat pe canalul ei.
În situatia de acuma nu as necesita antibiotic?
Timp de 3 luni am simțit bubita la fel, ca o punga moale care se aplatiza când o apasam cu limba, apoi revenea la normal, iar când am apasat-o mai tare cu degetul (pana atunci nu am făcut asta, o apaseam doar cât sa o simt cu limba) s-a spart, a eliminat lichid/puroi, iar acuma se simte cu limba, micuța, dacă apăs cu degetul se aplatizeaza cu totul, iar apoi iar se "umfla" foarte puțin, dar nu la fel de tare ca înainte. Asta înseamnă că încă se acumulează lichid, nu? O și observ dacă mi se face poze, sau ma uit în oglinda, arata la culoare exact ca rugile palatine, dar atunci când am spart-o și era mai "umflata" era mai albicioasa/gălbuie parca.
Se poate întâmpla ceva grav dacă mai stau asa cu ea pana în 20 august, tinand cont ca sunt cu bobita deja de 3 luni și nu am niciun disconfort/durere?
Am mare încredere în medicul meu, el îmi știe tot istoricul, sunt pacienta dansului de 12 ani și de asta as vrea sa revină din concediu.
Teoretic dacă se lucrează la premolar, se curata canalul, ar trebui ca pe urma sa dispară și bubita cu totul, nu-i asa, domnule doctor?
Va mulțumesc din suflet pentru tot ajutorul, pentru toate explicațiile, sincer, citind pe internet și consultând-ul pe dr "google" m-am speriat.
Ar mai putea sa fie altceva în afara de puroi la radacina dintelui? Tehnicianul are o vasta experienta în domeniu, deci presupun ca a mai văzut asa ceva.
Mulțumesc anticipat, încă o data, pt toate răspunsurile și explicațiile, mai rar asa medic ca și dumneavoastră.
0
09-08-2024, ora 11:04
Dr. Radu Ursa
Stomatologie, București
Dr. Radu Ursa
Nu aveți pentru ce! Mă bucur mult că vă pot fi de ajutor.

Din păcate îmi este greu să vă răspund cu precizie la întrebări fără să vă consult, lucru care m-ar face să înțeleg clar situația dumneavoastră particulară.

În principiu, organismul și implicit dinții pot răspunde diferit la agresiuni relativ similare în funcție de particularitățile individuale din momentul respectiv. Așadar, nu întotdeauna merg comparate 2 scenarii aparent similare pentru a trage o concluzie asemănătoare.

Este posibil ca dintele despre care vorbim pentru acest scenariu să fi suferit cu puțin timp în urmă un traumatism. Se poate ca la momentul respectiv dumneavoastră să nu îi fi acordat o importanță foarte mare acestui traumatism, însă el să fi fost suficient de sever încât să provoace o mortificare lentă a nervului din interiorul dintelui. Mortificarea lentă s-a produs fără simptome, iar în timp, nervul necrozat din interior s-a infectat. Infecția s-a răspândit prin vârful rădăcinii și prin os, către zona unde a apărut „bobița”. În continuare progresul infecției duce la acumularea de lichid la nivel local, iar „bobița” se poate mări.

În funcție de răspunsul imun al organismului, situația locală se poate stabiliza. Așadar, „bobița” nu a părut să își fi modificat volumul sau aspectul pe perioada celor 3 luni. Problema este însă, că niciodată nu se știe, când din diverse motive, această stabilitate se poate dezechilibra, moment în care infecția s-ar putea agrava rapid și imprevizibil. De asta consider că 3 săptămâni pentru un astfel de scenariu reprezintă un timp cam lung.

Ați putea totuși să luați legătura cu medicul dumneavoastră stomatolog, sau cu un membru al personalului cabinetului? Ar ajuta să îi explicați situația. Medicul v-ar putea direcționa strict pentru această problemă particulară către un alt medic de încredere. Acel medic vă poate face un tratament de urgență, strict pentru această problemă, iar apoi, tratamentul final al dintelui poate fi amânat până când medicul dumneavoastră se întoarce din concediu.

Nu vă recomand să luați antibiotice. Problema cu care dumneavoastră vă confruntați este una strict locală. Antibioticul administrat oral are efect sistemic. Pe lângă faptul că eficiența antibioticului administrat pe cale sistemică va fi redusă pentru problema dumneavoastră locală, administrarea în acest fel va crește rezistența microorganismelor la antibiotice.

Din nou, insist pe faptul că această discuție se bazează pe un scenariu pur ipotetic. Poate problema nu este cea pe care o discutăm și poate că ea nu pleacă de la dintele suspectat de dumneavoastră. Doar un consult mi-ar permite să înțeleg clar despre ce este vorba și să vă pot descrie pertinent și particularizat problema cu care vă confruntați.
0
09-08-2024, ora 13:13
Mary Popa
Nu este medic/terapeut
Mary Popa
Va mulțumesc mult, domnule doctor!
Nu am putut lua legătura cu medicul meu, din păcate, s-a deconectat total, în schimb am vorbit cu o d-na dr, de la cabinetul dansului (e în primul an în care profeseaza)care a făcut practica la cabinetul dansului în anii trecuti, se consulta cu dansul în orice situație, si mi-a zis ca din CT pare sa fie puroi la o radacina ( cea dinspre interior) a premolarului de sub bubița, dar nu se poate pronunțată 100/% pana nu va vedea și medicul meu CT, deoarece nu are destulă experienta, doar dacă cumva încep sa ma umflu, atunci îmi va recomanda antibiotic. Peste 10 zile mi s-a spus ca medicul meu va reveni la cabinet și atunci ma va vedea, pt a începe tratamentul.
Mi-a zis sa mai apas zona pentru a se drena pana atunci, și sa folosesc în continuare gelul de 2 ori pe zi, cum mi-ati zis și dumneavoastra.
Momentan bubita e la fel, când o apăs cu degetul se aplatizeaza total, si parca se simte foarte putin un gust sarat, sau nu stiu cum sa-l descriu, apoi iar se "umfla" putin, dar nu la fel de tare ca atunci când s-a spart, are aceeași culoare și nu doare, iar premolarul care se presupune ca are puroi, nu deranjează deloc.
Ați menționat un tratament de urgenta, în ce ar consta acesta?
Credeți că în 10 zile (și nu 3 saptamani) se poate intampla ceva grav, cu dintele? Dacă situatia rămâne exact ca acum și nu intervine durerea, nu ma umflu?
În oraselul nostru, sincer, nu am multe opțiuni, la cine sa apelez, mai ales fiind si perioada concediilor, iar doctorița despre care v-am menționat, a zis ca nu recomanda pe nimeni altcineva, ca o sa fie ok, ca va fi curatat și tratat dintele pe canal, ca totul o sa fie ok și va dispărea și bobita.
Va mulțumesc din suflet pentru toate sfaturile și explicațiile date, sper ca în 10 zile sa nu se modifice nimic, și sa pot rezolva situația.
0
13-08-2024, ora 12:53
Dr. Radu Ursa
Stomatologie, București
Dr. Radu Ursa
Am înțeles. În situația asta, într-adevăr, cea mai bună opțiune este să spargeți „bobița” când își mai mărește câte puțin volumul pentru a asigura drenajul zonei afectate. Atât timp cât mențineți un drenaj eficient nu sunt motive să vă umflați. Mențineți o igieniă cât mai riguroasă și la finalul periajului aplicați gelul recomandat pe zona afectată din cerul gurii.

Tratamentul complet și eficient al dintelui presupune tratarea sa pe canal. Tratamentul de canal, efectuat până la final, este relativ complex și trebuie efectuat de către un medic care știe ce face. Acest tratament, însă, poate fi împărțit în mai multe etape. Prima etapă presupune găsirea canalelor și scoaterea nervului din interiorul lor. Fix această primă etapă ar putea fi efectuată de către doamna doctor care este prezentă la cabinet, sub forma unui „tratament de urgență”. Acest lucru ar îndepărta focarul infecțios existent la nivel local și ar rezolva orice pericol imediat. Ulterior, domnul doctor, la întoarcerea din concediu, poate efectua celelalte etape din tratamentul de canal al dintelui.

În orice caz, în situația dată, din nou, tot ce puteți face este să mențineți o igienă orală cât mai corectă și mai eficientă, să mențineți drenajul zonei afectate prin spargerea „bobiței” atunci când începe să crească și să aplicați gelul pe „bobiță” la finalul igienizării orale.
0
13-08-2024, ora 13:41
Mary Popa
Nu este medic/terapeut
Mary Popa
Mulțumesc mult, domnule doctor, pentru toate sfaturile, răspunsurile pe care mi le-ati dat. Din păcate, d-na dr nu vrea sa facă nimic pana nu vine dr meu, din 19 august, inapoi la cabinet, mi-a repetat ca nu are destulă experienta. Situatia mea este tot asa, se mai acumulează lichid putin, apăs zona, folosesc gelul. Am sa revin cu un feed-back aici, în momentul în care se întoarce doctorul meu și se ocupa de dinte.
Mulțumesc din suflet pt tot! Multa sănătate și putere de muncă va doresc!
1
18-08-2024, ora 14:35
Dr. Radu Ursa
Stomatologie, București
Dr. Radu Ursa
Mă bucur că v-am putut fi de folos! Multă sănătate vă doresc și eu! Mai trebuie să aveți puțină răbdare și sigur se va rezolva cu bine problema aceasta.
0
23-08-2024, ora 13:28
Mary Popa
Nu este medic/terapeut
Mary Popa
Buna ziua, revin cu feed-back, am fost la control la dr meu, pe CT nu a văzut nimic concludent care sa îl facă sa creadă ca am puroi la dinte, și în lipsa unor simptome (gen durere) a zis ca nu e cazul sa se lucreze la el. În ceea ce privește bubita de pe cerul gurii s-a uitat la ea, a zis ca nu pare nimic ciudat, ca fie am iritat eu zona unde sunt rugile palatine cu mancare și apăsând constant cu limba am menținut problema, fie se poate sa fi aparut din cauza unei glande salivare. Dar, fiindcă în urma cu 2 -3 săptămâni am spart bubita și a iesit lichidul, iar de atunci am apăsat zona zilnic și am folosit kamistad, mi-a recomandat sa nu mai apas zona deloc sau sa o ating cu limba, și sa revin peste 2 săptămâni ca să o vadă.
I-am zis ca as vrea sa o înlătur chirurgical, a zis ca nu e cazul. Zona nu e iritata (era foarte puțin rosie datorita faptului ca tot am apasat-o) arata ok din spusele dr, asa ca am rămas sa merg iar sa ma vadă peste 2 saptamani ( iar în timpul asta m-a rugat insistent sa nu mai ating zona deloc).
Dacă bubita a apărut din cauza unei glande salivare blocate ce este de făcut? Dantura mea este ok, asta reiese din radiografia panoramica, dar și din CT, după spusele dr.
Se poate sa rămân cu bubita (care este exact la fel, moale, aceeași dimensiune, culoare, arata ca și rugile palatine, doar ca la atingere e ca o punga cu lichid, după ce am spart-o nu a mai fost asa de evidenta la atingere, poate de ce am drenat zona zilnic în ultimele 2, 3 saptamani).
Dumneavoastră ce îmi mai recomandați sa fac în situatia aceasta? Clar bubita colectează lichid/mucus de undeva datorita faptului ca este moale, și se simte ca o punguța care se aplatizeaza, pe urma iar se "umfla "putin, și atunci când am spart-o chiar a iesit lichidul de acolo.
Se poate ca eliminând lichidul și spărgând bubita, sa rămână aceasta la fel, fără sa mai acumuleze lichid dacă nu drenez zona?
Mulțumesc mult pt tot, domnule dr!
Medicul meu nu a părut deloc îngrijorat, nici nu s-a putut pronunța foarte bine, pt ca am spart-o, și de asta a zis ca vrea sa vadă dacă mai colectează ceva în 2 saptamani, dar a zis ca nu e nimic îngrijorător( i-am zis ca am citit pe net multe chestii, noroc cu Dr Google), si mi-a zis sa stau liniștită, ca nu asa arata ceva problematic.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul