Astm.bronsic si rinita vasomotorie

30-07-2024
Razvan877
Nu este medic/terapeut
Razvan877
Buna ziua, sunt un tanar de 36 de ani am astm si rinita hipertrofica sau vasomotorie, am astm de cam 10 ani, inainte foloseam.inhalatorul doar iarna, anul trecut a murit mama si de atunci il folosesc zi de zi, cam 3, 4, 5, pufuri de foster pe zi, dar am.o mare problema care nu ii dau de cap, de 2 ani de zile cum.ma trezesc de dimineata mi se da capul spre spate ca si cum organismul vrea sa traga aer simt ca respir greu mi se ridica ochii spre varful capului si imi creste pulsul mai rapid, imi dau cu inhalator iau un metroprolol de 25 mg si imi revin, patesc asta de 3, 4, ori pe zi cu datul capului spre spate, daca nu imi dau cu inhalator nu imi revin, obosesc mai repede am si tahicardie sinusala, iau cam 3, 4 pastile de metropolol de 25 pe zi, de multe ori cand am acea criza saturatia mea este buna gen 98, cu valori peste 95, m am operat si la nas anul trecut de deviatie de sept si cornete, cum dau de aer rece ma infund pe nas, sunt sensibil la aer rece si aer conditionat, ma poate ajuta cineva cu un sfat cum.as putea sa scap de chestia asta cu datul capului spre spate, la neurolog mi a zis ca sunt bine, la orl ca sunt bine si ca nu ate cum sa fie de la nas, la psihiatru nu stie ce sa imi dea, ce ma sfatuiti? Si ce as putea face referitor la puls, ajunge si la 120 pana la 150, cand fac efort, mii de multumiri
2 comentarii
0
31-07-2024, ora 10:08
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua,
Voi încerca să vă ofer informații care să vă ajute în gestionarea simptomelor.

1. Controlul astmului și rinitei: Este important să evaluăm dacă astmul dumneavoastră este controlat corespunzător. Utilizarea frecventă a inhalatorului Foster indică un control insuficient al astmului. Discutați cu medicul pneumolog despre posibilitatea ajustării medicației pentru astm. Ar putea fi necesară utilizarea unui corticosteroid inhalat cu doză mai mare sau adăugarea altor medicamente, cum ar fi antagoniști de leucotriene sau terapie biologică, dacă este indicat.

2. Tahicardia și utilizarea metoprololului: Tahicardia pe care o descrieți, mai ales în contextul efortului, necesită o evaluare mai aprofundată. Metoprololul este un beta-blocant care ajută la controlul ratei cardiace, dar dacă este necesar să utilizați mai multe doze pe zi, este esențial să discutați cu un cardiolog. Este posibil să fie nevoie de ajustarea dozei sau de schimbarea medicației pentru a optimiza controlul ratei cardiace fără a exacerba simptomele astmului.

3. Simptomele neurologice și legătura cu respirația: Mișcările involuntare ale capului și dificultățile de respirație pot fi legate de hiperventilație, care la rândul său poate induce modificări ale calciului ionizat în sânge, ducând la simptome neuromusculare. Acesta este doar un exemplu de posibilă conexiune și ar trebui explorat mai departe. Monitorizarea gazelor din sânge și a echilibrului electrolitic în timpul unui episod ar putea oferi mai multe informații.

4. Explorarea cauzelor psihiatrice: Dacă ați fost evaluat și de către un psihiatru, este important să considerăm impactul stresului emoțional, mai ales după pierderea mamei dumneavoastră. Anxietatea, în special, poate contribui la simptomele pe care le descrieți și ar putea fi gestionată prin terapie comportamentală, medicație sau o combinație a ambelor.

5. Managementul alergiilor și sensibilității la frig: Sensibilitatea la aerul rece și la condiționat poate fi legată de rinita vasomotorie. Discutați cu medicul dumneavoastră ORL sau cu un alergolog despre tratamentele care ar putea reduce inflamația și hipersensibilitatea, cum ar fi spray-uri nazale cu steroizi sau antihistaminice.

Vă recomand să păstrați o evidență a simptomelor și a factorilor declanșatori și să discutați aceste detalii cu medicii dumneavoastră. Abordarea multidisciplinară, implicând un pneumolog, cardiolog, neurolog și psihiatru, poate fi cea mai eficientă în descifrarea și gestionarea complexității simptomelor dumneavoastră.
0
25-08-2024, ora 13:38
musaraf1
Nu este medic/terapeut
musaraf1
Bună ziua,

După simptomele pe care le descrieți, este nevoie de o reevaluare a tratamentului pentru astm. Spray-ul cu Foster are durată lungă de acțiune (este pentru tratamentul de bază al astmului). Peste acest spray s-ar putea indica încă un spray cu acțiune rapidă (ex. Ventolin). Probabil este nevoie și de un tratament de bază mai eficient - pentru astm există pastile și alte tratamente moderne pe termen lung.
Vorbiți cu pneumologul, repetați testele funcționale respiratorii, spuneți-i neapărat că dați de 4 ori pe zi cu Foster.

Așa cum știți, astmul depinde mult de starea psihică, este important să tratați anxietatea (dacă există).

Metoprololul (și toate beta-blocantele) ajută la scăderea pulsului, dar poate agrava astmul. Nu cumva astmul s-a agravat de când luați Metoprolol?
Dacă aveți puls prea mare și /sau palpitații, poate fi din mai multe cauze:
- dați prea mult cu Foster, iar formoterolul din el se acumulează în circulație și face să crească pulsul
- cauze psihologice (stress etc.)
- probleme cu tiroida etc.
- mai rar, se poate ca pulsul prea mare să fie direct din cauza inimii. Se pot indica alte medicamente care scad pulsul dar nu strică la astm (de exemplu Corlentor). Oricum, vorbiți cu un cardiolog, NU luați nici o substanță din proprie inițiativă.

Este greu de spus de la distanță de unde provine problema cu datul capului pe spate. Poate este reflexul de a alinia căile axul căilor respiratorii (ca să trageți aer mai ușor). Dacă în același timp tremură sau se contractă mâinile și buzele, poate fi o lipsă de calciu sau magneziu. În timpul unei crize de astm respirați mai des, bioxidul de carbon din sânge scade, iar asta poate face mușchii să se contracte mai ușor. Este oricum liniștitor că aveți deja un examen neorologic care a ieșit normal, iar problema cu "capul pe spate" apare doar în timpul crizelor de astm. Este posibil ca problema să se rezolve de la sine dacă se va controla mai bine astmul.

Multă sănătate și toate cele bune!
Cu stimă,
Haplea Ioan Ștefan.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Atât prea mult, cât și prea puțin seleniu și mangan în sânge poate crește riscul de deces la pacienții cu astm bronșic
  •