Anticonceptionalele duc la infertilitate?

28-12-2009
adnannna
Nu este medic/terapeut
adnannna
Iau de o perioada lunga de timp, aproximativ un an, anticonceptionale(marvelon 28).precizez ca nu am facut nicio pauza in tot acest timp si as vrea totusi sa stiu daca voi continua administrarea lor exista riscul de infertilitate?nu vreau un bebe prea curand, poate peste vreo 5 ani, iar in protectia doar cu prezervativul nu sunt foarte sigura, ce ma sfatuiti sa fac?
3 comentarii
0
28-12-2009, ora 16:21
Dr. Boia Iulia Cristiana
Pediatrie, Bucureşti
Dr. Boia Iulia Cristiana
se recomandă de obicei la majoritatea anticoncepţionalelor o pauză o dată la 1 an- 1 an jumate măcar de 2-3 luni tocmai pentru a evita astfel de probleme cu fertilitatea
0
29-12-2009, ora 21:24
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Infertilitatea este una dintre reactiile adverse ale anticonceptionalelor care are legatura cu durata de folosire a lor. Mecanismul prin care se ajunge la sterilitate e multiplu: blocarea endocrina, hipotrofia uterina, cresterea incidentei si gravitatii unor infectii si inflamatii pelvine.

Care este incidenta, adica in ce masura produc anticonceptionalele acest efect ? Rezultatele studiilor sunt FOARTE divergente (e cam ca la sondajele de opinie: depinde si de cine finanteaza studiul). In orice caz, graficul "procent de sterilitate in functie de lungimea perioadei de folosire" pare a avea o inflexiune in dreptul duratei de 5 ani de folosire continua, cand graficul se "verticalizeaza". De aceea, multa vreme medicii au recomandat folosirea discontinua, adica cu pauze (de exemplu o pauza de o luna la fiecare 6 luni). Dar studii mai noi au aratat ca ceea ce conteaza este numarul total de luni de utilizare, mai mult decat caracterul continuu sau nu. Cu alte cuvinte, cineva care foloseste tratament hormonal timp de 6 ani discontinuu aplicand schema de mai sus, are aceeasi probabilitate de a deveni sterila cu cineva care le foloseste 5 ani in mod continuu.

Eficienta prezervativelor corect folosite e practic aceeasi cu eficienta anticonceptionalelor corect folosite: (98 la suta versus 98, 5 la suta).
0
31-12-2009, ora 13:13
adnannna
Nu este medic/terapeut
adnannna
Multumesc mult!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testarea fertilitatii la femei
  • Testarea fertilitatii la barbati
  • Mituri legate de infertilitate
  • Cauze de infertilitate la femei
  • Cauze hormonale de infertilitate la femei
  • Cauze pelviene ale infertilitatii la femei
  • Cauze cervicale ale infertilitatii la femei
  • Cauze ovariene de infertilitate
  • Cauze uterine de infertilitate: endometrioza si fibromul
  •