Anomalii kituri ELISA PSA

10-11-2022
cavit
Nu este medic/terapeut
cavit
Am lucrat PSA/Free PSA ieri si am intalnit o anomalie un FreePSA mai mare de 10 la un PSA in jur de 1. restul prbelor sunt in regula.
N-am apucat sa fac calculele iata rezultatele brute, PSA absorbanta.0.054, Standard 5 absorbanta 0.187 standard zero absorbanta 0.012, Free PSA absorbanta 1.083, standard 10 absorbanta 0.903.

Restul probelor si controalele au iesit normal.

Pentru mine modul de functionare al kiturilor de free psa e obscur, exista mai multe feluri de kit cu proceduri, diferite, unele au procedura standard, altele mai includ un working reagent, care banuiesc ca este o enzima proteolitica.

Unele kituri n-au acest reactiv suplimntar, se bazeaza pe antigenitatea specifica a Free PSA, exista insa mai multe forme de PSA legat de peptide mai lungi sau mai scurte, n-am gasit clar care din ele e numit free psa, in plus exista kituri pentru identificat si alte forme de psa in afara de total si free.

Ar fi fost util sa testez cu cele doua versiuni diferite, dar nu-s bani pentru asta, am repetat PSA cu dilutie cu gandul ca ar putea fi foarte mare si produce hook efect, dar a fost consistent cu prima masuratoare, a dat valori apropiate.

Din pacate n-am putut repeta si free PSA am deja o varsta asociata cu o degradare neurologica, la astea lucrez singur, lumea vrea CLIA comod, dar e scump, nu-i pentru bugetul spitalelor cu 100 de paturi.

Ma gandesc sa nu rateze diagnosticarea cu un PSA normal deoarece a venit cu probleme clinice legate de prostata, ar putea fi o izoforma de PSA nedectabila cu kitul meu, iar cel de free PSA sa o fi detectat fiind alt anticorp.
la un PSA normal nu mai face nimeni alte investigatii, cazul e inchis.
Din pacate e vorba de kituri ieftine de calitate discutabila.
3 comentarii
0
11-11-2022, ora 16:34
Dr. sexolog Adrian Sadovnic
Urologie, Chişinău, Republica Moldova
Dr. sexolog Adrian Sadovnic
Da, aveti dreptate.. la vremea actuala exista problema cu caitatea reactivelor !!
In asa caz putem repeta PSA total si liber, o data in luna, 3 luni la rind - in 2 laboratoare diferite...si vedem daca diferenta si variatiile lunare ne vorbesc despre ceva !
Totodata daca este cazul si pacientul se incadreaza in acesti parametri si supectii - putem asocia repetarea PSA cu scintigrafia sistemului osos si eventual o punctie ecoghidata a prostatei - reiesind din faptul ca exista destul de des forme de CR cu PSA NORMAL !
sanatate si multumim pentru informatie !!!!!!!
Cu respect DR. SADOVNIC !
0
14-11-2022, ora 10:24
cavit
Nu este medic/terapeut
cavit
Exista si alte fome de PSA studiate ca marker.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4101112/

Si prostatita e o problema poate evolua la tumori, BPH.
Am si eu, sau cel putin am avut, dupa cateva cure Rife pentru trichomonas, gardenerella, neisseria, micoplasma, candida, urinez mai bine, nu ma mai scol noaptea, am mai avut un episod, am repetat cura, acum urinez mai bine, n-am mai repetat PSA-ul, care pe prosatita era peste norma varstei si procentul de free PSA nu prea incurajator.

E o vorba, cizmarul n-are cizme, croitorul n-are haine.
0
14-11-2022, ora 10:38
cavit
Nu este medic/terapeut
cavit
Am gasit inca o posibila explicatie pentru valori eronate la testari imunologice.

Tratamente cu anticorpi monoclonali de soarece, mai nou se fac si la noi spune ca free psa e afectat mai putin, ar trebui intrebat si asta cand face testare, cine stie?
https://www.healthcare.uiowa.edu/path_handbook/handbook/test2002.html
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antigenul specific prostatic (PSA)
  •