Aluniță periculoasa? | Forumul Medical ROmedic

Aluniță periculoasa?

13-07-2024
Ana.26
Nu este medic/terapeut
Ana.26
Am o aluniță care își tot schimbă forma și culoarea, acum e vișinie, umflată, cu vânătaie în jurul ei și o gaura pe margine. Sunt cuprinsa de groaza, am programare la deramtolog, dar mai dureaza ceva timp pt că sunt pe așteptare. Poate fi cancerigena în situația descrisa sau nu neaparat? Menționez că e în partea de sus a piciorului și nu o expun la soare deloc, nici nu doare, sunt copleșita de anxietate
3 comentarii
0
13-07-2024, ora 23:52
ThunderBay
Nu este medic/terapeut
ThunderBay
Nu neaparat.Depinde de cat timp o ai, cat e de mare si daca esti blonda cu ochi albastri.Cu cat este mai veche cu atat riscul de a fi cancer este mai mare, mai ales ca este acea gaura pe langa ea.Daca esti pana-n 35-40 de ani probabilitatea de a fi cancer e mica.Poate sa fie asa de la frecarea cu pantalonii.
0
14-07-2024, ora 00:37
Ana.26
Nu este medic/terapeut
Ana.26
Am tenul foarte alb și sunt roșcata naturală, dar fara pistrui, am 37 ani, sunt îngrozita de spaimă, menționez că nu am nici un caz de cancer în familie, nici din partea tatalui nici din partea mamei
0
15-07-2024, ora 09:35
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Schimbările pe care le descrii la nivelul aluniței tale sunt motiv de preocupare și este bine că ai o programare la dermatolog. Schimbările în formă, culoare, mărime, textură sau simetrie pot fi semne de melanom, un tip de cancer de piele care necesită evaluare medicală imediată. Faptul că alunița a devenit vișinie, este umflată, are o vânătaie în jur și o gaură pe margine sunt aspecte care trebuie investigate de un specialist.

Chiar dacă nu ai expus direct acea parte a corpului la soare și nu ai un istoric familial de cancer, riscul de melanom tot poate exista. Persoanele cu piele deschisă la culoare, roșcate și cu vârsta de peste 30 de ani pot avea un risc mai mare pentru dezvoltarea melanomului, chiar și fără expunere solară intensă sau istoric familial.

Până când vei putea să consulți un dermatolog, este important să monitorizezi alunița pentru orice alte schimbări și să eviți manipularea sau traumatizarea zonei respective. Dacă observi alte modificări sau dacă situația se agravează, este recomandat să cauți o consultație urgentă sau să discuți cu medicul tău despre posibilitatea de a avansa data programării. De asemenea, încercă să păstrezi o înregistrare fotografică a aluniței pentru a urmări evoluția acesteia până la consult.

Este înțelegătoare anxietatea pe care o simți, dar este important să știi că identificarea timpurie și intervenția medicală adecvată pot îmbunătăți semnificativ rezultatele în cazul unui diagnostic de melanom.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AluniÈ›ele
  • Melanomul se dezvoltă mai degrabă din aluniÈ›e noi, decât din cele existente deja
  • AluniÈ›ele È™i petele maronii pot fi înlăturate în siguranță?
  • Legătura dintre numărul de aluniÈ›e È™i cancerul de piele
  • Mit: dacă rupi o aluniță faci cancer - adevărat sau fals?
  • Nev congenital (aluniță din naÈ™tere) de mari dimensiuni - ce trebuie făcut
  • AluniÈ›e cu risc - când e indicat să mergem la dermatolog
  • Aluniță cu păr - riscuri, tratament, recomandări
  •