alimente interzise in boala CROHN

23-07-2014
77ari
Nu este medic/terapeut
77ari
Buna ziua.Sunt pentru prima data pe acest site.In urma unei colonoscopii de la colon iritabil, sunt suspect de boala CROHN.Medicul mi-a gasit o depunere de culoare albicioasa la nivelul colonului din care a recoltat cateva biopsii.I-au Salofalk si Duspatalin, pana la confirmarea diagnosticului.Va rog sa-mi spuneti ce alimente sunt strict interzise si cele care merg si nu prea.Multumesc.
1 comentarii
0
05-10-2021, ora 19:32
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,
In primul rand trebuie analizat tiparul alimentar recent pentru a aduce imbunatattiri pana la obtinerea unui diagnostic (evitarea alimentelor prajite, a produselor de patiserie/cofetarie si alte dulciuri concentrate din comert, a prduselor de tip junk-food foarte dezechilibrate caloric, a bauturilor carbogazoase sau in general indulcite cu zahar, a bauturilor alcoolice, limitarea fumatului – chiar daca nu e un factor alimentar, joaca un rol crucial si in aparitia, cat si severitatea afectiunii intestinale).
Desi nu se cunosc alimente care sa induca apritia bolii, o dieta bogata in grasimi in special nesanatoase, bogata in produse intensiv procesate si cu o densitate nutritionala scazuta a fost deseori asociata cu aceasta afectiune, dar nu a putut fi stabilita pana in prezent o relatie de directa cauzalitate. In schimb, sunt anumite alimente si bauturi care pot agrava simptomatologia, in special atunci cand vorbim de exacerbarea bolii.

Cu toate acestea, stabilirea tiparului alimentar se recomanda a se face cu ajutorul unui dietetician:
1. Conteaza toleranta individuala, ceea ce unui pacient ii face bine, altei persoane ii poate agrava simptomele.
2. Recomandarile difera in functie de care zona a tractului intestinal este afectata de boala Crohn.
3. Pot fi necesare suplimente de vitamine si minerale din acelasi considerent, in functie de portiunea de intestin afectata, intrucat boala Crohn poate afecta capacitatea intestinului de a absorbi corespunzator nutrientii din alimente si indiferent cat de bogata in nutrienti este alimentatia, tot ar putea fi insuficienta.
Prin urmare, inainte de a elimina orice aliment din dieta cu exceptia celor pe care le-ati identificat deja fiind cauze ale disconfortului gastro-intestinal, consultati-va cu medicul gastroenterolog care in baza unui diagnostic de certitudine sa va refere unui dietetician care sa evalueze statusul nutritional actual si sa va prescrie recomandari personalizate pentru a preveni malnutritia, foarte frecventa in acest tip de patologie intestinala.
Puteti citi mai multe informatii despre boala Crohn si regimul alimentar in aceasta afectiune accesand urmatoarele link-uri:
- https://www.romedic.ro/boala-crohn
- https://dieta.romedic.ro/regim-boala-crohn

Multa sanatate si spor la mancat echilibrat!

Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician, Educator in diabet
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.