alimente interzise in boala CROHN
Buna ziua.Sunt pentru prima data pe acest site.In urma unei colonoscopii de la colon iritabil, sunt suspect de boala CROHN.Medicul mi-a gasit o depunere de culoare albicioasa la nivelul colonului din care a recoltat cateva biopsii.I-au Salofalk si Duspatalin, pana la confirmarea diagnosticului.Va rog sa-mi spuneti ce alimente sunt strict interzise si cele care merg si nu prea.Multumesc.
1 comentarii
Buna ziua,
In primul rand trebuie analizat tiparul alimentar recent pentru a aduce imbunatattiri pana la obtinerea unui diagnostic (evitarea alimentelor prajite, a produselor de patiserie/cofetarie si alte dulciuri concentrate din comert, a prduselor de tip junk-food foarte dezechilibrate caloric, a bauturilor carbogazoase sau in general indulcite cu zahar, a bauturilor alcoolice, limitarea fumatului – chiar daca nu e un factor alimentar, joaca un rol crucial si in aparitia, cat si severitatea afectiunii intestinale).
Desi nu se cunosc alimente care sa induca apritia bolii, o dieta bogata in grasimi in special nesanatoase, bogata in produse intensiv procesate si cu o densitate nutritionala scazuta a fost deseori asociata cu aceasta afectiune, dar nu a putut fi stabilita pana in prezent o relatie de directa cauzalitate. In schimb, sunt anumite alimente si bauturi care pot agrava simptomatologia, in special atunci cand vorbim de exacerbarea bolii.
Cu toate acestea, stabilirea tiparului alimentar se recomanda a se face cu ajutorul unui dietetician:
1. Conteaza toleranta individuala, ceea ce unui pacient ii face bine, altei persoane ii poate agrava simptomele.
2. Recomandarile difera in functie de care zona a tractului intestinal este afectata de boala Crohn.
3. Pot fi necesare suplimente de vitamine si minerale din acelasi considerent, in functie de portiunea de intestin afectata, intrucat boala Crohn poate afecta capacitatea intestinului de a absorbi corespunzator nutrientii din alimente si indiferent cat de bogata in nutrienti este alimentatia, tot ar putea fi insuficienta.
Prin urmare, inainte de a elimina orice aliment din dieta cu exceptia celor pe care le-ati identificat deja fiind cauze ale disconfortului gastro-intestinal, consultati-va cu medicul gastroenterolog care in baza unui diagnostic de certitudine sa va refere unui dietetician care sa evalueze statusul nutritional actual si sa va prescrie recomandari personalizate pentru a preveni malnutritia, foarte frecventa in acest tip de patologie intestinala.
Puteti citi mai multe informatii despre boala Crohn si regimul alimentar in aceasta afectiune accesand urmatoarele link-uri:
- https://www.romedic.ro/boala-crohn
- https://dieta.romedic.ro/regim-boala-crohn
Multa sanatate si spor la mancat echilibrat!
Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician, Educator in diabet
In primul rand trebuie analizat tiparul alimentar recent pentru a aduce imbunatattiri pana la obtinerea unui diagnostic (evitarea alimentelor prajite, a produselor de patiserie/cofetarie si alte dulciuri concentrate din comert, a prduselor de tip junk-food foarte dezechilibrate caloric, a bauturilor carbogazoase sau in general indulcite cu zahar, a bauturilor alcoolice, limitarea fumatului – chiar daca nu e un factor alimentar, joaca un rol crucial si in aparitia, cat si severitatea afectiunii intestinale).
Desi nu se cunosc alimente care sa induca apritia bolii, o dieta bogata in grasimi in special nesanatoase, bogata in produse intensiv procesate si cu o densitate nutritionala scazuta a fost deseori asociata cu aceasta afectiune, dar nu a putut fi stabilita pana in prezent o relatie de directa cauzalitate. In schimb, sunt anumite alimente si bauturi care pot agrava simptomatologia, in special atunci cand vorbim de exacerbarea bolii.
Cu toate acestea, stabilirea tiparului alimentar se recomanda a se face cu ajutorul unui dietetician:
1. Conteaza toleranta individuala, ceea ce unui pacient ii face bine, altei persoane ii poate agrava simptomele.
2. Recomandarile difera in functie de care zona a tractului intestinal este afectata de boala Crohn.
3. Pot fi necesare suplimente de vitamine si minerale din acelasi considerent, in functie de portiunea de intestin afectata, intrucat boala Crohn poate afecta capacitatea intestinului de a absorbi corespunzator nutrientii din alimente si indiferent cat de bogata in nutrienti este alimentatia, tot ar putea fi insuficienta.
Prin urmare, inainte de a elimina orice aliment din dieta cu exceptia celor pe care le-ati identificat deja fiind cauze ale disconfortului gastro-intestinal, consultati-va cu medicul gastroenterolog care in baza unui diagnostic de certitudine sa va refere unui dietetician care sa evalueze statusul nutritional actual si sa va prescrie recomandari personalizate pentru a preveni malnutritia, foarte frecventa in acest tip de patologie intestinala.
Puteti citi mai multe informatii despre boala Crohn si regimul alimentar in aceasta afectiune accesand urmatoarele link-uri:
- https://www.romedic.ro/boala-crohn
- https://dieta.romedic.ro/regim-boala-crohn
Multa sanatate si spor la mancat echilibrat!
Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician, Educator in diabet
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 2Boala CROHN
- 5Boala Crohn
- 2retete de regim in boala crohn
- 5scaun neformat si boala Crohn in familie
- 86boala Crohn si ma simt inca foarte slabita
- 9boala crohn si sansele de a avea copiii
- 3Crohn - colonoscopie - contraindicatie Fortrans
- 3Lupus dupa ce am fost testata pentru poliartrita si boala crohn
- 0diagnosticat cu boala Crohn
- 0Diagnosticat cu boala Crohn
- 0Boala Crohn
- 0Boala Crohn sau nu ?
Mai multe informații despre: Boala Crohn Regimul pentru boala Crohn
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: