Alimentatie scazuta in grasimi saturate sau trigliceride?

Buna ziua, tatal sotiei mele a avut recent un atac cerebral (a avut artera stanga infundata, din care a ramas cu mana stanga semi amoritita).
I-a fost gasit colesterolul si trigliceridele marite.
Problema e ca doctorul a zis sa nu manance grasimi saturate si sa nu manance sarat, nu a dat mai multe detalii despre alimentatie.
Insa eu din ce m-am documentat am inteles ca si trigliceridele cresc nivelul colesterolului rau?
Ma poate ghida cineva catre un articol, sau cu un exemplu de regim alimentar pe care o persoana in situatia asta il poate urma?
Multumesc
I-a fost gasit colesterolul si trigliceridele marite.
Problema e ca doctorul a zis sa nu manance grasimi saturate si sa nu manance sarat, nu a dat mai multe detalii despre alimentatie.
Insa eu din ce m-am documentat am inteles ca si trigliceridele cresc nivelul colesterolului rau?
Ma poate ghida cineva catre un articol, sau cu un exemplu de regim alimentar pe care o persoana in situatia asta il poate urma?
Multumesc
4 comentarii

Buna ziua,
trigliceridele si colesterolul sunt doua tipuri diferite de grasimi prezente in alimente si organism. In sange pot creste impreuna sau separat, dar de obicei trigliceridele crescute se asociaza cu HDL colesterolul (cel bun) scazut. Pentru a le controla prin alimentatie (este nevoie si de medicamente daca exista deja problema vasculara mentionata) este nevoie sa scadeti grasimile saturate, care sunt in mare grasimi de origine animala, din carne, lactate, oua, dar si vegetala cum ar fi uleiul de cocos si de palmier (grasimi solide). In schimb se recomanda cu moderatie grasimi vegetale sanatoase - ulei de masline presat la rece, grasimi bogate in acizi grasi omega3 vegetali (avocado, seminte de in, canepa, ulei de rapita, nuci, migdale) si animali (peste oceanic mic, tip hering, macrou, cu risc mai mic de contaminare cu mercur). Se recomanda cresterea fibrelor alimentare din paine graham, tarate sau cereale de ovaz, , leguminoase boabe, fructe, legume.
trigliceridele si colesterolul sunt doua tipuri diferite de grasimi prezente in alimente si organism. In sange pot creste impreuna sau separat, dar de obicei trigliceridele crescute se asociaza cu HDL colesterolul (cel bun) scazut. Pentru a le controla prin alimentatie (este nevoie si de medicamente daca exista deja problema vasculara mentionata) este nevoie sa scadeti grasimile saturate, care sunt in mare grasimi de origine animala, din carne, lactate, oua, dar si vegetala cum ar fi uleiul de cocos si de palmier (grasimi solide). In schimb se recomanda cu moderatie grasimi vegetale sanatoase - ulei de masline presat la rece, grasimi bogate in acizi grasi omega3 vegetali (avocado, seminte de in, canepa, ulei de rapita, nuci, migdale) si animali (peste oceanic mic, tip hering, macrou, cu risc mai mic de contaminare cu mercur). Se recomanda cresterea fibrelor alimentare din paine graham, tarate sau cereale de ovaz, , leguminoase boabe, fructe, legume.

Mai am o curiozitate in legatura cu fructele, majoritatea lor au indicele glicemic ridicat.nu afecteaza ele nivelul trigliceridelor?
Va Multumesc pentru raspuns.
Va Multumesc pentru raspuns.

Ar influenta trigliceridele prin continutul crescut de fructoza, dar aceasta relatie este valabila mai ales pentru fructoza din preparatele industriale, dulciuri, cereale sau alte feluri de alimente care au sirop de fructoza din porumb, care este foarte mult folosit ca indulcitor, mai ales in Statele Unite. Fructele au si fibre si vitamine, minerale, deci daca sunt consumate proaspete, in cantitate moderata, 300-500g pe zi in functie de tipul de fruct, mai mult sau mai putin dulce, sunt in regula. De exemplu merg 500g pepene, dar doar 150g banana.

Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 9OK de acord
- 258transaminaze mari
- 3analize medicale anormale
- 3trigliceride serice
- 5am 25 ani, fumatoare si am colesterolul 333... recomandati-mi ceva
- 2Trigliceride marite
- 16analize de singe
- 7Analize medicale ingrijoratoare?
- 1Nivel colesterol lactate
- 1colesterol marit + hepatita b
- 4Palpitatii la 3 min, colesterol marit, granulocite scazute = ?
- 5analize medicale: colesterol, trigliceride, creatinina
- 5Colesterol alarmant de mare si TGP crescut!
- 2Trigliceride
- 3analize proaste de 5 ani
- 1Analize sange (trigliceride si colesterol crescute)
- 1Trigliceride 6400 ?!
- 0Colesterol total în limită. Colesterol HDL mic
- 3La analize
Mai multe informații despre: Colesterolul Trigliceridele Atacul cerebral
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Accident vascular cerebral (AVC)
- Hipercolesterolemie familiala
- Hipercolesterolemia poligenica
- Hipertrigliceridemie
- Embolia cerebrala
- Colesteroloza veziculei biliare (vezicula fragă)
- Hipolipidemia (hipocolesterolemia)
- Despre colesterol, cu dragoste
- Colesterolul și bolile cardiovasculare
- Regim hipercolesteromie si ateroscleroza
- Colesterolul
- Grăsimile dăunătoare sănătății
- Aportul zilnic maxim de grăsimi
- Ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge?
- Riscul de atac cerebral, influentat de ceea ce servim la masa
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: