Alimentatia bolnavului de cancer: ce si cat trebuie sa mananc?
Am mielom multiplu (diagnostic confirmat de acum 2 ani si jumatate), adica nu am putinta si puterea de a ma misca intrucat oasele sunt afectate. Ma intreb ce fac, cum ma ajut, adica CE si CAT mananc in asa fel incat sa nu imi afectez echilibrul fragil si sa nu ma ingras mai mult decat deja s-a intamplat - 100 kg la 172 cm? Mi-e teama sa ma hranesc cu putin, mai ales ca inca fac citostatice. Asadar CE si CAT mananc? Va multumesc.
7 comentarii
Buna seara! Am gasit mai multe carti care te-ar putea ajuta:"Alimentatia bolnavilor de cancer"- DD Chiriac, Editura National, "Cancerul.Tratamente naturiste"-Eugen Giurgiu, " Vindecarea tuturor formelor de cancer"-de Clark, Hulda Regehr, "Anticancer "de Schreiber, David Servan; Poti sa citesti aceste carti si sa ceri sfatul medicului curant referitor la sfaturile propuse de acestea; numai bine
Buna ziua, ma numesc Mircea Olimpiu iar mama mea are 80 de ani si de curand a fost diagnosticata cu cancer al maduvei osoase (mielom multiplu). M-am oprit asupra tratamentului Breuss, dar in cazul leucemiilor tratamentul este putin diferit, in sensul ca nu se poate face tratamentul total al cancerului, bolnavul trebuind sa manance (asa spune R. Breuss), putand sa manance orice, cu exceptia "carne, branza si supa". Aceasta formulare este ambigua dupa parerea mea, ce fel de supa nu are voie bolnavul sa manance, supa de carne numai, sau orice fel de supa, incusiv supele de legume ? Sunt intr-o mare dilema : ce fel de regim alimentar sa-i aplic mamei mele, concret, daca incep acest tratament Breuss. Pentru ca in cazul celorlalte tipuri de cancer, autorul R. Breuss aplica tratamentul total, numai sucul Breuss si ceaiuri, timp de 6 saptamani. Ma poate ajuta cineva (eventual o persoana care a suferit de aceasta maladie, mielom multiplu) ? Va multumesc din inima ! -*
(*modificat de administrator)
(*modificat de administrator)
Buna, Mircea! Eu sunt stoprain (vezi prima intrebare) si sufar de mielom multiplu. Am 41 de ani. Vrei sa-ti spun ceva? Este atat de controversata chestiunea asta cu carnea ca si eu sunt intr-o mare dilema. Medicul meu nu mi-a interzis decat dulcele (mancam intr-adevar ff mult), in rest... sufletul. Ba, ce crezi?, de la mine putere, pt vreo 6 luni, am scos carnea de tot din alimentatie din cauza gravei constipatii produse de CITOSTATICE si la un moment dat m-a speriat cu faptul ca nu mai aveam nici pic de proteine, drept pt care m-am pus pe mancat la greu. OK. Daca vrei, mai vorbim. (Stii cumva valorile normale ale trombocitelor si leucocitelor? Nu gasesc pe tot internetul asta fabulos)
Salut!
Iti poti creste aportul proteic fara sa maninci in nestire.Un aliment cu destinatie medicala speciala (FSMP) pentru suport nutritional al bolnavului oncologic contine 6g proteine/100 ml si 2 kcal /ml.
Multi dintre bolnavi nu pot consuma "volume" de hrana...si atunci e mult mai usor.
Vezi Nutridink/Nutrica.
Iti poti creste aportul proteic fara sa maninci in nestire.Un aliment cu destinatie medicala speciala (FSMP) pentru suport nutritional al bolnavului oncologic contine 6g proteine/100 ml si 2 kcal /ml.
Multi dintre bolnavi nu pot consuma "volume" de hrana...si atunci e mult mai usor.
Vezi Nutridink/Nutrica.
Pt domnul cu mielom de 41 de ani v normale trombocyte peste 2000 leucocite 4000-7000. Nu conteaza alimentatia in mielom sau conteaza f putin, evolutia bolii nu depinde decat f putin de alimentatie. Alimentatia sa fie 65 % glucide 30 % proteine si 5 lipide ca de obicei. Boala evolueaza indiferent de alimentatie pt ca nu exista tratament cunoscut
Buna ziua, stoprain!
Atat aparitia, dar si evolutia stricta a afectiunii oncologice nu sunt influentate de alimentatia in sine. Insa prognosticul pacientului poate fi profund alterat de o nutritie necorespunzatoare, in special in timpul tratamentului, dar si dupa.
O serie de factori pot deteriora statusul nutritional:
- reducerea aportului alimentar (anorexia generala sau selectiva, voma, greata, modificarile prvind perceptia gusturilor, etc.)
- alterarea metabolismului normal care presupune cresterea aprotului proteic, caloric, al acizilor grasi esentiali, etc.
- tratamentul (chimioterapie, radioterapie, etc), fiecare in parte cu efectele secundare specifice
- in acest caz, cresterea in greutate si multi altii.
Incerc doar sa subliniez importanta alimentatiei pentru calitatea vietii si cresterea sanselor de succes a terapiei oncologice.
Din pacate in aceasta afectiune, tratamentul nutritional este puternic individualizat si nu permite formularea unor recomandari specifice. Sunt necesare informatii cu privire la aportul alimentar si caloric initial, pentru a putea cuantifica ce inseamna mult sau putin in alimentatia dvs., sunt necesare masuratori antropometrice, etc. In acest scop este important sa luati legtura cu un specialist in nutritie (nutritionist dietetician).
Regimul de slabire nu se instaureaza in timpul terapiei cu citostatice, ci ulterior, dupa recuperarea completa. In timpul tratamentului se asigura necesarul caloric pentru greutatea actuala.
Orientativ, am calculat necesarul zilnic caloric pentru IMC=33, 8 (obezitate), 100 kg, 172 cm, 41 ani, nivel de activitate fizica redus-sedentar: circa 1900-2600 calorii. Insa trebuie adaptat la nevoile nutritionale, la numarul de mese, tratamentul urmat, efectele secundare prezente, etc.
Aportul proteic trebuie sa asigure in jur de 1, 4-1, 5 g/kg/zi= 140 - 150 g /zi (circa 20-25% din necesarul caloric, maxim 30%, in functie de aportul caloric recomandat).
Aportul de grasimi trebuie sa asigure 30% din necesarul caloric!, fiind o sursa importanta de calorii si acizi grasi omega-3, vitamine si alti nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii.
Aportul de glucide este estimat la 45-50% din necesarul caloric. In continuare se prefera variantele integrale, pentru aportul de fibre, vitamine si minerale important.
Gradul de activitate fizica trebuie stabilit impreuna cu medicul curant, eventual puteti cere sfatul unui specialist in recuperare (fizioterapeut, kinetoterpeut,..). Recomandarea face referire (cel mai posibil) la efortul sustinut, intens. Insa activitati recreatorii, de intensitate usoara spre moderata ar putea fi realizate in siguranta. Consultati-va cu medicul.
Pe langa managementul greutatii corporale, beneficiile pentru psihic si sanatatea generala sunt binevenite si importante pentru recuperare.
Si pentru a raspunde si la cea de a doua intrebare, valorile normale sunt:
- trombocite: 150 000- 450 000/ mm3
- leucocite: 4 000- 10 000/mm3
Atat aparitia, dar si evolutia stricta a afectiunii oncologice nu sunt influentate de alimentatia in sine. Insa prognosticul pacientului poate fi profund alterat de o nutritie necorespunzatoare, in special in timpul tratamentului, dar si dupa.
O serie de factori pot deteriora statusul nutritional:
- reducerea aportului alimentar (anorexia generala sau selectiva, voma, greata, modificarile prvind perceptia gusturilor, etc.)
- alterarea metabolismului normal care presupune cresterea aprotului proteic, caloric, al acizilor grasi esentiali, etc.
- tratamentul (chimioterapie, radioterapie, etc), fiecare in parte cu efectele secundare specifice
- in acest caz, cresterea in greutate si multi altii.
Incerc doar sa subliniez importanta alimentatiei pentru calitatea vietii si cresterea sanselor de succes a terapiei oncologice.
Din pacate in aceasta afectiune, tratamentul nutritional este puternic individualizat si nu permite formularea unor recomandari specifice. Sunt necesare informatii cu privire la aportul alimentar si caloric initial, pentru a putea cuantifica ce inseamna mult sau putin in alimentatia dvs., sunt necesare masuratori antropometrice, etc. In acest scop este important sa luati legtura cu un specialist in nutritie (nutritionist dietetician).
Regimul de slabire nu se instaureaza in timpul terapiei cu citostatice, ci ulterior, dupa recuperarea completa. In timpul tratamentului se asigura necesarul caloric pentru greutatea actuala.
Orientativ, am calculat necesarul zilnic caloric pentru IMC=33, 8 (obezitate), 100 kg, 172 cm, 41 ani, nivel de activitate fizica redus-sedentar: circa 1900-2600 calorii. Insa trebuie adaptat la nevoile nutritionale, la numarul de mese, tratamentul urmat, efectele secundare prezente, etc.
Aportul proteic trebuie sa asigure in jur de 1, 4-1, 5 g/kg/zi= 140 - 150 g /zi (circa 20-25% din necesarul caloric, maxim 30%, in functie de aportul caloric recomandat).
Aportul de grasimi trebuie sa asigure 30% din necesarul caloric!, fiind o sursa importanta de calorii si acizi grasi omega-3, vitamine si alti nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii.
Aportul de glucide este estimat la 45-50% din necesarul caloric. In continuare se prefera variantele integrale, pentru aportul de fibre, vitamine si minerale important.
Gradul de activitate fizica trebuie stabilit impreuna cu medicul curant, eventual puteti cere sfatul unui specialist in recuperare (fizioterapeut, kinetoterpeut,..). Recomandarea face referire (cel mai posibil) la efortul sustinut, intens. Insa activitati recreatorii, de intensitate usoara spre moderata ar putea fi realizate in siguranta. Consultati-va cu medicul.
Pe langa managementul greutatii corporale, beneficiile pentru psihic si sanatatea generala sunt binevenite si importante pentru recuperare.
Si pentru a raspunde si la cea de a doua intrebare, valorile normale sunt:
- trombocite: 150 000- 450 000/ mm3
- leucocite: 4 000- 10 000/mm3
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 2alimentatie si tratament in cazul cancerului de san si plaman
- 2depistarea cancerului
- 5Alimentatia bolnavului de cancer!
- 3Nutritia pacientilor cu cancer
- 1regim alimentar cancer laringian
Mai multe informații despre: alimentatia si cancerul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: