Fenicul - Foeniculum vulgare

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Foeniculum vulgare

Denumire populara: fenicul; anason, anason dulce, baden, basamac, chimin dulce, chimion, cumin, fenhiel, finchil, hanus, malura, marariu de casa, molotra, secarea, toaie

Descriere: Specie erbacee bienala sau perena, exclusiv de cultura, inalta pana la 1-2 m, foarte ramificata inca de la baza, cu frunze fin divizate (asemanatoare cu cele de marar), flori galbene in umbele mari care infloresc si fructifica inca din primul an.

Partile utilizate: Semintele.

Actiune: Carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), aromatic, antispastic, antiinflamator, stimuleaza lactatia, hepatic.

Indicatii terapeutice: Feniculul este un excelent remediu pentru stomac si intestine, ameliorand meteorismul si colicile, in acelasi timp stimuland digestia si apetitul. Are un efect calmant in bronsita si tuse, la fel ca anasonul. Feniculul creste cantitatea de lapte la mamele care alapteaza. Extern, uleiul calmeaza durerile musculare si reumatice. Infuzia poate fi folosita pentru clatirea ochilor sau pentru comprese in conjunctivita si inflamatia pleoapelor.

Combinatii: Intra in formula ceaiurilor pectoral, contra colicilor, gastric 2, pulberii laxativ-purgative.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1-2 lingurite pline de
frunze si seminte usor strivite si se lasa la infuzat 10 min. Se bea de trei ori pe zi. Pentru a ameliora flatulenta se bea cate o cana cu jumatate de ora inaintea meselor. Tinctura -1-2 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 20-05-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 5016
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!