Femeile care urmează terapii cu estrogen oral, mai predispuse la hipertensiune arterială
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Calgary arată că femeile cu vârsta de peste 45 de ani care urmează terapii medicamentoase cu estrogen administrat oral sub formă de pastile ar putea să fie mai predispuse la dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Conform oamenilor de știință, această constatare este comparativă cu alte metode de administrare a medicamentelor, precum cea topică, sub formă de unguent, sau intravaginală.
Cindy Kalenga, doctorand la universitatea canadiană și autor principal al studiului, afirmă că această terapie este utilizată de femeile care ajung la menopauză pentru a regla nivelele de estrogen și progesteron care scad în mod fiziologic odată cu ajungerea în acest punct. Autoarea explică faptul că aceste schimbări hormonale pot determina o creștere a riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum insuficiență cardiacă.
Specialiștii sunt de părere că motivul pentru care estrogenul administrat pe cale orală determină creșteri ale tensiunii arteriale are la bază metabolizarea acestuia la nivel hepatic, cauzată de acest fel de administrare, asociată, la rândul ei, cu o creștere a nivelurilor de factori ce determină hipertensiunea arterială.
Eșantionul de studiu a fost compus din 112.000 de persoane de sex feminin cu vârste de minimum 45 de ani, care au finalizat cel puțin două terapii complete și consecutive exclusiv pe bază de estrogen între anii 2008 și 2019.
Echipa a descoperit că femeile care urmau terapii cu estrogen administrat orale au prezentat un risc de dezvoltare a hipertensiunii arteriale cu 14% mai mare decât cele care și-au administrat hormonul pe cale cutanată și cu 19% mai mare decât cele care și l-au administrat intravaginal sub formă de unguente sau supozitoare.
În urma ajustării în funcție de vârstă, s-a constatat o corelație și mai strânsă între această cale de administrare și valori patologice ale tensiunii arteriale la femeile cu vârste de până în 70 de ani, în comparație cu cele cu vârste superioare acestei valori.
Kalenga evidențiază riscul de dezvoltare a hipertensiunii arteriale și în cazul în care doza administrată este mai mare decât cea optimă și pentru perioade mai lungi de timp. Luând în calcul raportul risc-beneficiu, aceasta sugerează femeilor ca terapiile pe care le urmează să conțină doze mici de estradiol cu administrare cutanată sau intravaginală, întrucât aceste forme au fost asociate cu un risc mai mic de dezvoltare a hipertensiunii arteriale, însă prezentând totodată efectele benefice urmărite.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Riscul cardiovascular la femei crește brusc după menopauză
- Hidrogeluri sensibile la stimuli pentru contracepția mecanică reversibilă și tratamentul endometriozei
- Prezența riscului cardiovascular, combinată cu menopauza prematură, a fost asociată cu tulburările cognitive ulterioare
- Sarcina a fost asociată cu îmbătrânirea epigenetică mai rapidă la femeile tinere
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni