Femeile care consumă zilnic cafea sunt mai puțin predispuse la sindromul ovarelor polichistice
©
Autor: Airinei Camelia
Femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP) se confruntă adesea cu disfuncții hormonale care afectează ovulația și pot duce la diverse tulburări metabolice și psihologice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și depresie. Prevalența globală a SOP este dificil de estimat, din cauza criteriilor diagnostice diferite, însă incidenta acestei condiții pare să fie în creștere în țările occidentale.
Un studiu recent publicat în revista Nutrients explorează legătura dintre consumul de cafea și sindromul ovarelor polichistice. Intervențiile bazate pe stilul de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, au demonstrat o îmbunătățire eficientă a simptomelor SOP, iar studiile anterioare sugerează că consumul de cafea poate îmbunătăți simptomele SOP prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și reducerea hipersecreției de insulină.
Studiul actual, un studiu caz-control realizat în Spania, a inclus 126 de paciente diagnosticate cu SOP și 159 de controale. S-a observat că consumul zilnic de cafea reduce riscul de SOP, cu un risc cu 70% mai scăzut de a dezvolta simptome ale SOP la femeile care consumă aproximativ două cești de cafea pe zi comparativ cu cele care nu consumă deloc cafea.
Concluziile studiului sugerează că consumul de cafea are un rol protector în dezvoltarea simptomelor SOP, posibil datorită efectelor antiinflamatoare și de reglare a nivelurilor hormonilor din plasmă. Cu toate acestea, un consum excesiv de cafea poate fi asociat și cu dezvoltarea cancerelor dependente de estrogen, necesitând studii suplimentare pentru a confirma aceste observații și pentru a elabora o intervenție bazată pe cafea, sigură și eficientă, pentru SOP.
sursa: News Medical
Un studiu recent publicat în revista Nutrients explorează legătura dintre consumul de cafea și sindromul ovarelor polichistice. Intervențiile bazate pe stilul de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, au demonstrat o îmbunătățire eficientă a simptomelor SOP, iar studiile anterioare sugerează că consumul de cafea poate îmbunătăți simptomele SOP prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și reducerea hipersecreției de insulină.
Studiul actual, un studiu caz-control realizat în Spania, a inclus 126 de paciente diagnosticate cu SOP și 159 de controale. S-a observat că consumul zilnic de cafea reduce riscul de SOP, cu un risc cu 70% mai scăzut de a dezvolta simptome ale SOP la femeile care consumă aproximativ două cești de cafea pe zi comparativ cu cele care nu consumă deloc cafea.
Concluziile studiului sugerează că consumul de cafea are un rol protector în dezvoltarea simptomelor SOP, posibil datorită efectelor antiinflamatoare și de reglare a nivelurilor hormonilor din plasmă. Cu toate acestea, un consum excesiv de cafea poate fi asociat și cu dezvoltarea cancerelor dependente de estrogen, necesitând studii suplimentare pentru a confirma aceste observații și pentru a elabora o intervenție bazată pe cafea, sigură și eficientă, pentru SOP.
sursa: News Medical
Data actualizare: 08-08-2024 | creare: 08-08-2024 | Vizite: 143
Bibliografie
Drinking coffee daily linked to decreased PCOS risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240717/Drinking-coffee-daily-linked-to-decreased-PCOS-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafea si antidepresive
- Stare de rau de la cafea
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafeaua
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei
- Sa fie sarcina?