Fasciita plantara - primul ajutor
Autor: Drăgulin Oana
Aceasta portiune contribuie la sustinerea boltii si a piciorului in timpul alergarii, cataratului sau sariturii si are de asemenea rolul de a absorbi socurile.
Fasceita plantara sau pintenul calcanean este o ruptura in fascia plantara care poate fi agravata de aparitia si dezvoltarea unui pinten la nivelul calcaneului. Aceasta problema survine mai frecvent la sportivii de performanta.
Care sunt cauzele care produc fasceita plantara?
Leziunea este determinata de obicei de un efort excesiv, cum ar fi in timpul exercitiilor repetate de alergare. Alte sporturi in care poate surveni fasceita plantara: gimnastica aerobica, baschet, fotbal, alpinism, rugbi, tenis, alergatorii la cros s.a.Mai poate fi cauzata si de urmatorii factori:
- dezvoltarea insuficienta a musculaturii boltii plantare (in talpa)
- purtarea unor incaltari cu tocuri inalte sau cu calapod rigid
- alergarea la competitii sportive pe un teren impropriu, cum ar fi betonul, spre exemplu
- efectuarea de exercitii fizice fara o incalzirea corespunzatoare a musculaturii gambei
- cresterea in greutate
Care sunt simptomele ?
Dupa producerea leziunii, apar dureri la nivelul calcaiului, mai ales in timpul mersului. Senzatia dureroasa se aseamana cu cea aparuta la mersul pe pietris.Durerile se pot atenua pe timpul noptii, dar revin de obicei a doua zi dimineata.
La nivelul calcaiului pot aparea vanatai si edem (umflare).
Care sunt primele masuri care trebuie luate?
Daca nu se poate aplica niciun fel de presiune asupra calcaiului sau daca mersul si urcatul scarilor produc dureri insuportabile, consultati medicul specialist, pentru a stabili tratamentul corect.
Opriti orice activitate care produce dureri. Puneti o punga cu gheata pe calcai imediat ce este posibil. Tratamentul cu temperaturi scazute contribuie la oprirea microhemoragiilor interne si a acumularii de lichid in jurul zonei lezate, ceea ce are ca rezultat reducerea edemului.
Tratamentul medicamentos sau terapeutic va fi prescris de medic, in functie de fiecare caz in parte.
Pentru a reduce durerea si inflamatia, pana ajungeti la medic, puteti lua aspirina, ibuprofen sau paracetamol. In principiu, sunt recomandate analgezicele si antiinflamatoarele nestereoidiene.
Tineti cont ca nu se recomanda administrarea aspirinei copiilor sub 16 ani si este necesara prudenta si consultarea medicului in cazul in care persoana este insarcinata.
Dupa trecerea durerilor, trebuie sa tineti piciorul in repaus o perioada de 3-6 saptamani. Puteti pune o punga de gheata o data pe zi, timp de doua pana la patru zile dupa incetarea activitatii, pentru a reduce inflamatia si edemul.
Tineti piciorul afectat intins si usor ridicat. Ramaneti in repaus cat mai mult timp posibil. Nu va reluati activitatea obisnuita pana cand durerea nu a cedat complet. Cu avizul medicului curant, incepeti sa lucrati cu un profesor de sport sau cu un fizioterapeut exercitii pentru intinderea fasciei plantare.
Pe termen lung, unele dureri, cat si edemul pot continua. In unele cazuri, poate fi necesara interventia chirurgicala, pentru a scadea tensiunea din fascia plantara, interventie ce consta in desfacerea fasciei de pe calcaneu.
Pentru a preveni recidivele, acordati cat mai mult timp vindecarii. Atat medicul cat si antrenorul sau fizioterapeutul va pot indruma si recomanda purtarea unor talonete, pentru a preveni crearea unor presiuni suplimentare la nivelul calcaiului, mai ales in timpul unor activitati sportive.
De asemenea:
- efectuati cu multa grija exercitii pentru intinderea musculaturii gambei si fasciei plantare
- purtati pantofi comozi
- alergati pe un teren cu zgura sau pamant, nu pe beton
Daca durerea persista dupa toate incercarile prezentate anterior, apelati inca o data la medic pentru a stabili exact care este urmatorul pas spre a vindeca leziunea!
2."Fasciita plantara: simptome, tratament", https://www.webmd.com/a-to-z-guides/plantar-fasciitis-topic-overview
3."Fasciita plantara", https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0004438/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fasceiita plantara
- Fasceita plantara
- Fasceita plantara netratabila
- Umflare labei piciorului
- Fasceita plantara