Expunerile materne la factori adverși în timpul sarcinii cresc riscul copilului de a dezvolta probleme psihiatrice ulterior în viață
Autor: Teodorescu Mihai
Expunerile nocive din timpul sarcinii, inclusiv unele care apar chiar înainte ca sarcina să fie recunoscută, par să crească semnificativ riscul unui copil de a avea probleme psihiatrice sau comportamentale la începutul vieții, relatează cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts. Cercetătorii lucrează pentru a descoperi, dezvolta și implementa intervenții timpurii ale vieții care pot atenua unele dintre aceste riscuri.
În studiul efectuat asupra a peste 9.000 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani din Statele Unite, cercetătorii au descoperit că copiii supuși în timpul sarcinii la două sau mai multe dintre cele șase expuneri adverse au fost mult mai predispuși să dezvolte probleme psihiatrice și comportamentale mai târziu în viață. Expunerile prenatale adverse sunt considerate: sarcina neplanificată, consumul matern de alcool, tutun sau marijuana înainte de sarcină, complicații în timpul sarcinii (cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul gestațional) și complicații în timpul travaliului și al nașterii. Nașterea prematură sau nașterea prin cezariană nu au fost asociate cu un risc crescut.
„Deși individual acești factori au fost asociați anterior cu riscuri similare, adesea mai mici, aceasta este prima dată când am reușit să măsurăm efectul expunerilor cumulative, care au fost destul de dramatice”, spune autorul principal al studiului, Joshua L. Roffman. De exemplu, în timp ce copiii cu nici una dintre expuneri în timpul sarcinii mamei lor au avut doar 7% șanse de a dezvolta simptome psihiatrice semnificative din punct de vedere clinic, acest risc a crescut abrupt și într-un mod liniar, astfel încât cei cu patru sau mai multe dintre expuneri au avut 29 % șanse de simptome psihiatrice semnificative clinic.
Asocierile dintre expunerile prenatale și simptomele psihiatrice din copilărie s-au menținut chiar și atunci când cercetătorii au contabilizat alți factori care ar putea distorsiona rezultatele, cum ar fi starea socioeconomică a mamei sau expunerile după naștere despre care se știe că cresc riscul unui copil pentru tulburări psihiatrice, cum ar fi un eveniment traumatic de viață. Pentru a-și valida concluziile, Roffman și colegii le-au testat, de asemenea, într-un grup separat de frați care diferă în ceea ce privește expunerile lor în timpul sarcinii și, de asemenea, datele au arătat că fratele cu numărul mai mare de expuneri avea un risc mai mare pentru simptome psihiatrice severe în decursul vieții.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Microplasticele din polistiren perturbă glicemia maternă și au efecte negative în sarcină
- Un potențial nou contraceptiv non-hormonal: blocarea antigenului specific prostatic poate face ca spermatozoizii să nu mai fie viabili
- Inducerea travaliului la 39 de săptămâni reduce riscurile și complicațiile nașterii
- Consumul de canabis în timpul sarcinii poate afecta negativ sănătatea fătului
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni