Evaluarea uterului si a trompelor uterine - teste structurale uterine
©
Autor: Stanciu Elena
Ce se intampla daca testele de infertilitate initiale nu stabilesc un diagnostic?
Daca in urma rezultatelor testelor preliminare nu a fost depistata o cauza exacta a infertilitatii, medicul va propune realizarea unor teste mai agresive la nivelul uterului si trompelor uterine.
Optiunile terapeutice in vederea tratarii infertilitatii depind in esenta de trei teste fundamentale:
Teste de fertilitate pentru evaluarea structurii uterine si a tuburilor fallopiene:
Sonohisterografia reprezinta o tehnica standard de vizualizare cu ultrasunete a organelor interne prin reflectarea imaginii acestora in urma propagarii ultrasunetelor in interiorul corpului, sau inregistrarea unor semnale de anumite instrumente speciale ce creeaza imagini proiectate ale organelor. Aceasta tehnica nu implica radiatia ionizanta (razele X).
O acuratete mai mare a acestei tehnici se poate obtine prin infuzarea unei solutii saline in uter ce imbunatateste considerabil vizualizarea uterului (histerosonograma). Aceasta este procedura optima pentru diagnosticarea ovarelor polichistice.
Ecografia tranvaginala standard este mai frecvent utilizata pentru monitorizarea sanatatii generale a organelor reproductive si dezvoltarea embrionara in timpul sarcinii. Aceeasi tehnica este folosita in tratamentul de fertilizare in vitro pentru a monitoriza marimea si numarul foliculilor ovarieni dezvoltati.
Procedura se desfasoara intravaginal, in urma plasarii unei solutii sterile in cateterul introdus prin vagin, in uter. Fluidul salin imbunatateste capacitatea sondei intravaginale de vizualizare a interiorului uterin, in vederea depistarii polipilor uterini, fibromurilor, tumorilor si altor afectiuni.
Polipii uterini (fibromuri submucoase) nu pot fi depistati usor cu ajutorul ultrasunetelor fara injectarea acestei solutii saline. Acest test este frecvent utilizat in analiza recurentei pierderilor de sarcina.
Intregul test dureaza intre 20-60 minute si trebuie programat in functie de ciclul menstrual al femeii (zilele 5-12) daca aceasta nu foloseste metode contraceptive hormonale si fara restrictii daca isi administreaza pastile anticonceptionale. Aceasta sincronizare reduce sansele ca femeia sa fie insarcinata la momentul efectuarii testului si faciliteaza vizualizarea si analiza cutelor uterine.
In cadrul acestei proceduri, daca este necesar, se poate preleva o mostra de tesut din mucoasa uterina in vederea detectarii unor anomalii celulare la nivelul endometrului sau dezechilibre hormonale (biopsie endometriala).
Efectele secundare constau in crampe, sangerari vaginale usoare sau secretii vaginale lipicioase datorita gelului folosit pentru testare. Senzatia de disconfort va disparea in 1-2 zile.
Un tub optic cu o mini camera este introdus prin vagin, prin colul uterin, dupa injectarea unei solutii saline care sa permita expandarea cavitatii uterine si eliminarea mucusului in exces sau prin destinderea cavitatii abdominale cu dioxid de carbon.
Cu ajutorul unor mini ustensile chirugicale pot fi indepartate sau corectate mici imperfectiuni sau preleva mostre de tesut (pentru biopsia endometriala) sau deschiderea unei trompe uterine obstructionate.
Desi scopul sau este de a detecta anomalii uterine (fibromuri, polipi, tesut cicatricial excesiv, adeziuni, defecte congenitale), poate fi utila si pentru depistarea endometriozei si cauzele de infertilitate obstructionara. Unele afectiuni pot fi corectate chirurgical prin distrugerea implanturilor endometriale.
Histerescopia este realizata in mod traditional dupa un test HSG (histerosalpinografie) in urma caruia s-a detectat un blocaj. Aceasta se realizeaza in cabinetul medicului, sub influenta unui anestezic local daca nu este efectuata in conjuctura cu o laparoscopie, si dureaza aproximativ 30 minute. Anterior procedurii, cu cel putin 8 ore, pacienta nu trebuie sa consume lichide sau alimente. Momentul programarii unui astfel de test este putin dupa menstruatie pentru a evita intreruperea unei eventuale sarcini.
Efecte secundare: crampe, sangerare si reactii adverse la anestezie, disconfort temporar datorita dioxidului carbon rezidual ce apasa pe diafragma; riscuri mici de infectie (de administreaza eventual antibiotic).
Histeroscopia reprezinta una dintre cele mai eficiente si putin invazive metode de diagnostic in ceea ce priveste patologia cavitatii uterine.
Acest test consta intr-o procedura ce foloseste o scanare cu raze X a uterului in urma injectarii unei solutii de contrast, vizibila doar sub actiunea acestora. Astfel medicul poate analiza forma si structura uterului si depista anomaliile structurale ale trompelor uterine.
Sonohisterograma este un test cu ultrasunete ce foloseste un colorant contrastant specific, albastru, pentru studiul radiologic al organelor reproductive feminine si:
Daca testul evidentiaza anumite blocaje, anomalii, acesta este repetat pentru confirmarea diagnosticului. Daca testul repetat confirma diagnosticul este necesara aplicarea unei interventii chirurgicale de corectie.
Programarea unui astfel test se face intr-una din zilele cuprinse intre ziua a 5-a - 12-a a ciclului menstrual in cazul in care pacienta nu foloseste contraceptive hormonale. In rest se poate efectua oricand, exceptie facand perioada de menstruatie.
Proceduri mai invazive de testare a infertilitatii sunt laparoscopia si biopsia endometriala.
Procedura presupune realizarea unei incizii mici sub nivelul ombilicului pentru a realiza un orificiu pentru instrumentul optic numit laparoscop (similar cu un histerosop, diferenta constand in orificul de inserare; histeroscopul este inserat prin vagin, cervix).
Prin incizia subombilicala tubul fin cu camera este inserat in cavitatea abdominala si regiunea pelvisului. Prin acesta este infuzat dioxid de carbon pentru ridicarea peretului abdominal. Testul este util pentru depistarii endometriozei, a blocajelor unor organe reproductive, cicatrizarilor necorespunzatoare, infectiilor, inflamatiilor si anomaliilor uterului si tuburilor fallopiene.
Corectia chirurgicala poate fi realizata in acelasi timp cu diagnosticarea prin introducerea unor instrumente chirurgicale de dimensiuni mici prin laparoscop. Laparoscopia necesita anestezie generala si este efectuata in sala de operatii. Procedura dureaza aproximativ o ora si nu necesita internare ulterioara; perioada de recuperare depinde de de extinderea corectiei, insa in general dureaza o saptamana.
Scopul laparoscopiei nu este unul strict de diagnosticare, ci si unul terapeutic (trateaza cu succes endometrioza si alte afectiuni).
Daca in urma rezultatelor testelor preliminare nu a fost depistata o cauza exacta a infertilitatii, medicul va propune realizarea unor teste mai agresive la nivelul uterului si trompelor uterine.
Evaluarea factorului uterin
Evaluarea infertilitatii cu posibila cauza uterina poate fi diagnosticata, confirmata, cu ajutorul unei histerograme si a unei ultrasonografii endovaginale. Atunci cand pacienta este supecta de anomalii congenitale sau fibroame uterine, confirmarea se poate realiza cu ajutorul unei laparoscopii si a unei histeroscopii. Histeroscopia realizata individual este utilizata pentru confirmarea si tratarea adeziunilor uterine. In cazul unor polipi endometriali, fibroame submucoase sau hiperplazie endometriala, confirmarea diagnosticului si tratamentul pot fi realizate cu ajutorul unei histeroscopii si al unei biposii endometriale.Evaluarea factorului tubo - peritoneal
Evaluarea cauzelor obstructionare de fertilitate ce pot produce blocaje la nivelul desfasurarii normale a procesului reproductiv necesita investigatii in special la nivelul trompelor uterine si a peritoneului (existenta unor eventuale ocluzii, obstructii intre ovare si trompele uterine, sub forma de aderente): dilatare tubara, prezenta unor dilatatii pe colon (diverticuloza), adeziuni sau leziuni endometrice. Acestea pot fi detectate cu ajutorul unei laparoscopii sau dupa un test HSG in cazul descoperirii unor anomalii tubare.Optiunile terapeutice in vederea tratarii infertilitatii depind in esenta de trei teste fundamentale:
- HSG - Histerosalpinografie
- Histeroscopie
- Sonohistograma
Teste de fertilitate pentru evaluarea structurii uterine si a tuburilor fallopiene:
- Examinarea prin scanare cu ultrasunete (ecografie, studiu radiologic)
- Histerosonograma
- Histerosalpinograma
- Histerografie
- Biopsie endometriala
- Laparoscopie
Recomandarile medicale privind testele de infertilitate
1. Ultrasunete
Ecografia pelvina sau ecografia transvaginala este o procedura de testare a fertilitatii, relativ nedureroasa, care permite medicului specialist sa examineze structura organelor interne pentru a detecta anumite obstacole in ceea ce priveste:- dezvoltarea foliculilor ovarieni care produc ovulele;
- grosimea/consistenta mucoasei uterine;
- starea fizica, structurala a uterului si a ambelor ovare (dimensiuni, pozitionare si forma);
- excrescente anormale de tesut, cum ar fi chisturi, adeziuni tisulare;
- afectiuni precum sindromul ovarelor polichistice ce impiedica observarea dezvoltarii foliculilor ovarieni in prima faza a ciclului menstrual (faza foliculara);
- endometrioza, a fibromuri uterine, tumori uterine;
- probleme de obstructie: a trompelor uterine sau a tractului urinar.
Sonohisterografia reprezinta o tehnica standard de vizualizare cu ultrasunete a organelor interne prin reflectarea imaginii acestora in urma propagarii ultrasunetelor in interiorul corpului, sau inregistrarea unor semnale de anumite instrumente speciale ce creeaza imagini proiectate ale organelor. Aceasta tehnica nu implica radiatia ionizanta (razele X).
O acuratete mai mare a acestei tehnici se poate obtine prin infuzarea unei solutii saline in uter ce imbunatateste considerabil vizualizarea uterului (histerosonograma). Aceasta este procedura optima pentru diagnosticarea ovarelor polichistice.
Ecografia tranvaginala standard este mai frecvent utilizata pentru monitorizarea sanatatii generale a organelor reproductive si dezvoltarea embrionara in timpul sarcinii. Aceeasi tehnica este folosita in tratamentul de fertilizare in vitro pentru a monitoriza marimea si numarul foliculilor ovarieni dezvoltati.
2. Histerosonograma - sonohisterograma
Histerosonograma sau sonohisterograma este un test de studiu al suprafetei interne a uterului.Procedura se desfasoara intravaginal, in urma plasarii unei solutii sterile in cateterul introdus prin vagin, in uter. Fluidul salin imbunatateste capacitatea sondei intravaginale de vizualizare a interiorului uterin, in vederea depistarii polipilor uterini, fibromurilor, tumorilor si altor afectiuni.
Polipii uterini (fibromuri submucoase) nu pot fi depistati usor cu ajutorul ultrasunetelor fara injectarea acestei solutii saline. Acest test este frecvent utilizat in analiza recurentei pierderilor de sarcina.
Intregul test dureaza intre 20-60 minute si trebuie programat in functie de ciclul menstrual al femeii (zilele 5-12) daca aceasta nu foloseste metode contraceptive hormonale si fara restrictii daca isi administreaza pastile anticonceptionale. Aceasta sincronizare reduce sansele ca femeia sa fie insarcinata la momentul efectuarii testului si faciliteaza vizualizarea si analiza cutelor uterine.
In cadrul acestei proceduri, daca este necesar, se poate preleva o mostra de tesut din mucoasa uterina in vederea detectarii unor anomalii celulare la nivelul endometrului sau dezechilibre hormonale (biopsie endometriala).
Efectele secundare constau in crampe, sangerari vaginale usoare sau secretii vaginale lipicioase datorita gelului folosit pentru testare. Senzatia de disconfort va disparea in 1-2 zile.
3. Histeroscopie
Histeroscopia este o procedura de testare a infertilitatii care studiaza mucoasa uterina folosind un intrument optic extrem de fin (introdus prin vagin si apoi cervix), asemanator unui periscop, numit histeroscop.Un tub optic cu o mini camera este introdus prin vagin, prin colul uterin, dupa injectarea unei solutii saline care sa permita expandarea cavitatii uterine si eliminarea mucusului in exces sau prin destinderea cavitatii abdominale cu dioxid de carbon.
Cu ajutorul unor mini ustensile chirugicale pot fi indepartate sau corectate mici imperfectiuni sau preleva mostre de tesut (pentru biopsia endometriala) sau deschiderea unei trompe uterine obstructionate.
Desi scopul sau este de a detecta anomalii uterine (fibromuri, polipi, tesut cicatricial excesiv, adeziuni, defecte congenitale), poate fi utila si pentru depistarea endometriozei si cauzele de infertilitate obstructionara. Unele afectiuni pot fi corectate chirurgical prin distrugerea implanturilor endometriale.
Histerescopia este realizata in mod traditional dupa un test HSG (histerosalpinografie) in urma caruia s-a detectat un blocaj. Aceasta se realizeaza in cabinetul medicului, sub influenta unui anestezic local daca nu este efectuata in conjuctura cu o laparoscopie, si dureaza aproximativ 30 minute. Anterior procedurii, cu cel putin 8 ore, pacienta nu trebuie sa consume lichide sau alimente. Momentul programarii unui astfel de test este putin dupa menstruatie pentru a evita intreruperea unei eventuale sarcini.
Efecte secundare: crampe, sangerare si reactii adverse la anestezie, disconfort temporar datorita dioxidului carbon rezidual ce apasa pe diafragma; riscuri mici de infectie (de administreaza eventual antibiotic).
Histeroscopia reprezinta una dintre cele mai eficiente si putin invazive metode de diagnostic in ceea ce priveste patologia cavitatii uterine.
4. Histerografie
Dupa realizarea testelor de sange si ecografia pelvina, histerografia poate fi urmatorul pas in testarea infertilitatii la femei. Histerografia reprezinta examenul radiologic al uterului.Acest test consta intr-o procedura ce foloseste o scanare cu raze X a uterului in urma injectarii unei solutii de contrast, vizibila doar sub actiunea acestora. Astfel medicul poate analiza forma si structura uterului si depista anomaliile structurale ale trompelor uterine.
5. Histerosalpinograma - histerosalpinografie
Histerosalpinografia asociaza examenul radiologic al uterului (histerografia) cu cel al trompelor uterine (salpinografia). Astfel cu ajutorul acestei proceduri se detecteaza posibile anomalii, afectiuni ale uterului, eventualele afectiuni si blocaje ale trompelor uterine sau posibilele cauze de esec al implantarii ovulului fertilizat.Sonohisterograma este un test cu ultrasunete ce foloseste un colorant contrastant specific, albastru, pentru studiul radiologic al organelor reproductive feminine si:
- prezenta unor excrescente tisulare, fibromuri uterine, chisturi, polipi endometriali;
- depistarea anomaliilor de forma: uter bicornuat sau unicornuat;
- blocajul sau vatamarea cavitatii uterine datorita unor adeziuni, etc.
Daca testul evidentiaza anumite blocaje, anomalii, acesta este repetat pentru confirmarea diagnosticului. Daca testul repetat confirma diagnosticul este necesara aplicarea unei interventii chirurgicale de corectie.
Programarea unui astfel test se face intr-una din zilele cuprinse intre ziua a 5-a - 12-a a ciclului menstrual in cazul in care pacienta nu foloseste contraceptive hormonale. In rest se poate efectua oricand, exceptie facand perioada de menstruatie.
Proceduri mai invazive de testare a infertilitatii sunt laparoscopia si biopsia endometriala.
6. Laparoscopie
Laparascopia reprezinta procedura finala si cea mai invaziva de diagnostic in vederea evaluarii infertilitatii.Procedura presupune realizarea unei incizii mici sub nivelul ombilicului pentru a realiza un orificiu pentru instrumentul optic numit laparoscop (similar cu un histerosop, diferenta constand in orificul de inserare; histeroscopul este inserat prin vagin, cervix).
Prin incizia subombilicala tubul fin cu camera este inserat in cavitatea abdominala si regiunea pelvisului. Prin acesta este infuzat dioxid de carbon pentru ridicarea peretului abdominal. Testul este util pentru depistarii endometriozei, a blocajelor unor organe reproductive, cicatrizarilor necorespunzatoare, infectiilor, inflamatiilor si anomaliilor uterului si tuburilor fallopiene.
Corectia chirurgicala poate fi realizata in acelasi timp cu diagnosticarea prin introducerea unor instrumente chirurgicale de dimensiuni mici prin laparoscop. Laparoscopia necesita anestezie generala si este efectuata in sala de operatii. Procedura dureaza aproximativ o ora si nu necesita internare ulterioara; perioada de recuperare depinde de de extinderea corectiei, insa in general dureaza o saptamana.
Scopul laparoscopiei nu este unul strict de diagnosticare, ci si unul terapeutic (trateaza cu succes endometrioza si alte afectiuni).
Data actualizare: 20-02-2019 | creare: 09-06-2010 | Vizite: 56821
Bibliografie
Infertilitatea - o problema de sanatate grava -link: https://www.womenfitness.net/infertility.htmTeste de fertilitate -link: https://www.duofertility.com/my-fertility/infertility/fertility-tests
Testele de infertilitate -link: https://www.revolutionhealth.com/healthy-living/pregnancy/planning-pregnancy/coping-infertility/tests
Ce este infertilitatea? Cum poate fi tratata si care sunt cauzele sale? -link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/165748.php
Infertilitatea - intrebari frecvente -link: https://www.womenshealth.gov/faq/infertility.cfm
Testarea fertilitatii -opinii -link: https://www.getpregnant.com.au/infertility-options/fertility-testing-assessment
Infertilitatea la femei- diagnostic -link: https://www.umm.edu/patiented/articles/what_causes_female_infertility_000022_4.htm
Evaluarea fertiltiatii - ghid IFV -link: https://www.womenandinfants.org/body.cfm?id=740
Interpretarea rezultatelor testelor de fertilitate -link: https://www.fertilityexpert.co.uk/UnderstandingFertilityTestResults.html
Teste de infertilitate feminina -link: https://www.americanfertility.com/services/female.php#ultrasound
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Perioada inainte de ciclu menstrual este fertila?
- Nu raman gravida
- FSH marit
- Uter deplasat si trompe firave
- Trompa dreapta înfundată, mărita in volum !