EKG-uri corelate cu inteligenţa artificială arată că diferenţele dintre vârsta cronologică şi cea biologică au un impact semnificativ asupra sănătăţii
Într-un studiu recent care a implicat utilizarea unui aparat de EKG conectat la un program de inteligenţă artificială s-a observat că diferenţa dintre vârsta cronologică şi cea biologică a unei persoane poate spune multe despre longevitatea sa şi starea de sănătate.
În lotul de participanţi diferenţa medie între vârsta reală şi cea prezisă de program a fost de 0,88 ani. La câţiva diferenţa a fost mai mare, aceştia fiind ori mai tineri, ori mai bătrâni potrivit vârstei estimate de aparatul EKG.
Probabilitatea de deces a fost mai crescută la cei care păreau mai în vârstă conform studiului EKG decât la cei care aveau cele 2 valori de vârstă apropiate. Riscul de mortalitate de cauză cardiacă a fost chiar mai puternic corelat cu vârsta estimată de EKG. Pentru cei cu vârste estimate mai mici decât vârsta reală riscul de deces a fost mai scăzut.
„Rezultatele validează observaţiile noastre anterioare despre modul în care inteligenţa artificială este capabilă să detecteze îmbătrânirea accelerată.” afirmă dr. Francisco Lopez-Jimenez de la clinica Mayo. Când echipa de cercetători a introdus în studiu mai mulţi factori standard de risc, corelaţia dintre vârstă şi mortalitatea de cauză cardiovasculară a fost şi mai pronunţată. Algoritmul de inteligenţă artificială a fost special dezvoltat pentru a prezice vârsta biologică. Cu ajutorul său au fost analizate trasee EKG cu 12 derivaţii de la aproximativ 25.000 subiecţi. Rezultatele au fost publicate în European Heart Journal- Digital Health. Lotul de studiu a fost selectat din participanţii la Proiectul Epidemiologic Rochester, care a presupus formarea unui registru de afecţiuni medicale ale comunităţii din Olmsted, Minnesota. Media de vârstă a subiecţilor a fost de 54 ani şi au fost urmăriţi aproximativ 12,5 ani. La studiu nu au participat persoanele cu istoric de infarct miocardic, montare de stenturi, intervenţii de by-pass, AVC sau diagnostic de fibrilaţie atrială.
„Studiul nostru oferă oportunităţi de identificare a persoanelor ce pot avea beneficii maxime de pe urma strategiilor preventive. Acum că s-a dovedit faptul că vârsta prezisă de EKG este corelată cu supravieţuirea, a sosit momentul să ne gândim cum putem încorpora această observaţie în practica medicală. Este nevoie de mai multe studii în această privinţă.” concluzionează dr. Lopez-Jimenez.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni