Eficiența suplimentării cu vitamina D în lupta cu depresia

©

Autor:

Eficiența suplimentării cu vitamina D în lupta cu depresia
Rezultatele unei meta-analize prezentate pentru prima dată în cadrul conferinței anuale a Asociației Americane de Psihiatrie sugerează eficiența suplimentelor cu vitamina D în managementul simptomelor depresive.

În lume, peste 300 de milioane de oameni suferă de depresie, fiind prima cauză de dizabilitate la nivel mondial.

Citește pe larg articolele noastre pe această temă:
Depresia
De ce apare depresia?
Care sunt simptomele depresiei?

De asemenea, prevalența deficitului de vitamina Da atins valori dramatice pe glob, fiind cunoscută asocierea între carența acestei vitamine și majorarea riscului de depresie.


Autorii studiului au condus o analiză sistematică a 5 trial-uri randomizate publicate între 2011 și 2016, care au analizat efectele suplimentării cu vitamina D (vs lipsa suplimentării) asupra simptomelor depresive, utilizând instrumente de măsurare validate precum scala Hamilton și inventarul Beck de depresie. Numărul de participanți a variat de la 40 la 746, la fel și durata studiilor, între 3 și 52 de săptămâni, respectiv dozele de vitamina D utilizate și forma de administrare:
  • Într-un studiu (2011) cu o durată de 6 săptămâni, nu s-a remarcat niciun efect al suplmentării zilnice cu 5.000 UI colecalciferol asupra ratelor de depresie într-un grup de adulți tineri clinic sănătoși.
  • Într-un studiu desfășurat timp de 8 săptămâni (2013) s-a observat că suplimentarea zilnică cu 150.000 UI vitamina D3 asociată tratamentului cu fluoxetin a fost superior administrării terpiei individuale cu fluxetin în controlul simptomelor de depresie la pacienții cu tulburare depresivă majoră.
  • Un studiu cu o durată de 3 luni ce a presupus administrarea intramusculară a 150.000 sau 300.000 UI vitamina D sugerează că ratele de depresie s-au redus la adulții cu simptome depresive și deficit de vitamina D.
  • În cadrul unui alt studiu cu o durată de 8 săptămâni s-a constatat că suplimentarea săptămânală pe cale orală cu 50.000 UI vitamina D a condus la îmbunătățirea scorurilor de depresie la pacienții cu dulburare depresivă majoră.
  • Un studiu desfășurat timp de 52 de săptămâni a concluzionat că suplimentarea săptămânală cu 50.000 UI vitamina D nu a redus semnificativ simptomele de depresie la pacienții cu depresie, dializați.

Deși rezultatele studiilor sunt într-o oarecare măsură contradictorii în ceea ce privește efectele suplimentării cu vitamina D, cu scopul de a îmbunătăți ratele de depresie, respectiv a ameliora simptomele depresive, autorii studiului susțin cu tărie importanța evaluării statusului vitaminei D în vederea corectării deficitelor unde este cazul.

Află mai multe informații despre vitamina D, sursele principale, rolul ei în organism și principiile de suplimentare aici.
Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 10-04-2019 | creare: 11-05-2018 | Vizite: 1757
Bibliografie
Vitamin D Supplementation May Help Ease Depression, link: https://www.medscape.com/viewarticle/896449
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
  • Dieta mediteraneană contribuie la ameliorarea simptomelor depresiei
  • Vitamina D ne poate proteja de răceli și gripă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum