Efectele purtării măștii și a distanțării sociale asupra riscului de transmitere COVID-19

©

Autor:

Efectele purtării măștii și a distanțării sociale asupra riscului de transmitere COVID-19

Creșterea numărului de cazuri COVID-19 a determinat cercetătorii din mai multe domenii, printre care biomedicină, epidemiologie, virusologie, dinamica fluidelor și politici publice, să studieze efectele purtării măștii și a distanțării sociale asupra riscului de transmitere aeriană a infecției.
Rezultatele au fost publicate în Physics of Fluids.


Pentru a înțelege mai bine transmiterea bolii, cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins și Universitatea din Mississippi au utilizat un model denumit „Transmiterea aeriană prin contagiune” (CAT – Contagion Airborne Transmission) . El poate fi folosit pentru evaluarea riscurilor relative, care sunt proporționale cu timpul de expunere la virus. Modelul CAT este inspirat de ecuația lui Drake utilizată în astrobiologie și se bazează pe ideea că transmiterea aeriană a infecției are loc dacă o persoană inhalează o doză virală ce depășește doză infecțioasă minimă. El include variabile ce pot fi adăugate la oricare din etapele transmiterii aeriene a virusului: generarea particulelor virale în gura și nasul unui bolnav infectat, expulzia acestora, aerosolizarea, dispersarea particulelor în aer, transportul de către curenții ambientali, inhalarea particulelor sau a aerosolilor, depozitarea virusului în mucoasa respiratorie a persoanei susceptibile.

 

Rezultatele au arătat că nivelul de protecție împotriva noului coronavirus crește aproximativ liniar cu gradul de distanțare socială. Spre exemplu, dacă se dublează distanța, atunci se va dubla nivelul de protecție.


De asemenea, potrivit cercetătorilor, chiar și măștile textile oferă protecție, putând reduce răspândirea infecției cu SARS-CoV-2.


Mai mult, orice activitate fizică la care participă multe persoane și care determină creșterea frecvenței respiratorii va crește riscul de transmitere. Rezultatele sunt relevante pentru decizia de deschidere a școlilor, sălilor de sport sau a mall-urilor.

În afară de COVID-19, modelul CAT ar putea fi aplicat și în cazul altor infecții respiratorii, spre exemplu gripa, tuberculoza și pojarul.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 29-10-2020 | creare: 29-10-2020 | Vizite: 393
Bibliografie
Estimating risk of airborne COVID-19 with mask usage, social distancing: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201026114206.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum