E voie să faci sport dacă te doare în gât?

©

Autor:

E voie să faci sport dacă te doare în gât?

Activitatea fizică scăzută până la moderată poate contribui la îmbunătățirea răspunsului imun atunci când o persoană suferă de simptome comune de răceală, cum ar fi dureri de gât. Cu toate acestea, dacă durerile în gât sunt însoțite de simptome suplimentare, cum ar fi febra, este indicat să eviți exercițiile fizice până când simptomele vor dispărea.

Calitatea somnului, dieta și vârsta sunt toate considerații importante de luat în calcul atunci când se determină dacă antrenamentul este adecvat atunci când suferi de o durere în gât.

Cauze și simptome suplimentare

Deși multe infecții virale și bacteriene pot provoca o durere în gât, rinovirusul este unul dintre cele mai frecvente.

În cazul în care durerile de gât sunt un simptom al unei răceli frecvente, este posibil să ai și alte simptome, cum ar fi nasul înfundat, oboseală, tuse sau congestii.

Simptomele mai severe includ febră, durere sinusală și glande umflate. Evită exercițiile și consultă un medic dacă ai simptome mai lungi de șapte până la 10 zile sau dacă ai febră.

Intensitate mică până la moderată

The American College of Sports Medicine afirmă că exercițiile fizice realizate la o intensitate scăzută până la moderată pot fi benefice dacă simți simptome de răceală la nivelul gâtului, cum ar fi o durere în gât. (1)

Mersul pe jos, ciclismul, întinderea și yoga sunt câteva exemple de exerciții de intensitate scăzută până la moderată. Reducerea duratei antrenamentului este, de asemenea, o modalitate ușoară de a reduce intensitatea unui antrenament.

Intensitate mare

Exercițiile de intensitate ridicată pot suprima sistemul imunitar și, prin urmare, ar trebui evitate dacă suferi de dureri în gât. (2)

Exercițiile fizice cu intensitate ridicată includ activități de rezistență sau cu greutăți.

Remedii pentru durerea în gât

  • Utilizarea unui umidificator.
  • Usturoiul, pentru stimularea sistemului imunitar.
  • Comprimatele cu zinc.
  • Gargara cu apă caldă sărată.
  • Ceaiul din plante.
  • Comprimate care conțin ulm alb.
  • Spray-uri pentru calmarea gâtului.


Când exercițiile fizice nu sunt recomandate:

1. Febră

Când ai febră, temperatura corpului crește peste intervalul normal, care se află în jurul valorii de 37°C.

Febra afectează puterea și rezistența musculară și afectează precizia și coordonarea, crescând riscul de rănire (3). Din aceste motive, este mai bine să renunțați la antrenament atunci când ai febră.

2. Tuse productivă sau frecventă

Episoadele frecvente de tuse pot fi un simptom al unei infecții respiratorii cum ar fi o răceală, o gripă sau chiar o pneumonie.

O tuse persistentă poate face dificilă respirația profundă, în special atunci când ritmul cardiac crește în timpul exercițiilor fizice.

3. Simptome de gripă

Deși majoritatea oamenilor se recuperează din cauza gripei în mai puțin de două săptămâni, alegerea de a se angaja în antrenamente intense, în timp ce sunt încă bolnavi, poate prelungi gripa și poate întârzia recuperarea.

Când este bine să revii la rutina obișnuită de exerciții fizice?

Mulți oameni sunt nerăbdători să se întoarcă la sala de gimnastică după ce se recuperează dintr-o boală. Antrenamentul regulat poate reduce riscul de îmbolnăvire în primul rând prin stimularea sistemului imunitar (4).

Cu toate acestea, este important să îți lași corpul să se recupereze complet după o boală înainte de a te întoarce la exercițiile fizice obișnuite. În timp ce unii oameni se îngrijorează că la câteva zile după ce au renunțat la rutina zilnică de exerciții fizice, vor acumula kilograme în plus sau vor pierde din masa musculară, acest lucru este greșit. Multe studii arată că, pentru majoritatea oamenilor, pierderea musculară începe după aproximativ trei săptămâni fără antrenament, în timp ce rezistența începe să scadă după 10 zile (5).

Pe măsură ce simptomele dispar, treptat poți începe să introduci mai multă activitate fizică, având grijă sa nu exagerezi.

În prima zi înapoi la sală de gimnastică, începe cu un antrenament mai puțin intens și mai scurt și asigură-te că te hidratezi cu apă în timpul exercițiilor fizice.

Așadar, este important să acorzi atenție semnelor pe care le transmite corpul tău și să urmezi un program de exerciții cu intensitate ridicată doar în cazul în care starea ta de sănătate este una bună.


Data actualizare: 19-12-2019 | creare: 17-01-2019 | Vizite: 5550
Bibliografie
1. American College of Sports Medicine: Exercise and The Common Cold; Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17095937.
2. Exercise and Respiratory Tract Viral Infections. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2803113/pdf/nihms-139640.pdf
3. Febrile Illness in the Athlete. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4000470/
4. The Effect of Exercise on Prevention of the Common Cold: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trial Studies. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4040429/
5. Comparison of muscle hypertrophy following 6-month of continuous and periodic strength training. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23053130
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Arsuri în gât - cauze, tratament și sfaturi utile
  • Remedii populare pentru durerea în gât
  • Cercetătorii au evaluat eficiența lidocainei pentru durerile cervicale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum