Două proteine gemene pot influența procesul care determină apariția reacțiilor inflamatorii

©

Autor:

Două proteine gemene pot influența procesul care determină apariția reacțiilor inflamatorii
Folosind metode de microscopie de înaltă rezoluție, cercetătorii au reușit să arate faptul că două proteine implicate în apoptoză (formă de moarte celulară programată) interacționează dinamic una cu cealaltă și, astfel, determină dacă o celulă pe moarte declanșează o reacție inflamatorie în organismul uman.
În mod normal, organismul inițiază apoptoza pentru a scăpa de celulele deteriorate. Cunoașterea modului în care funcționează exact acest mecanism de curățare la nivelul moleculelor implicate poate aduce o contribuție semnificativă la terapia bolilor. În unele afecțiuni, de exemplu în cancer, tratamentul cu radioterapie, menit să îndepărteze celulele din organism, induce inflamația în organism. Studii efectuate de echipe internaționale de cercetători își doresc să investigheze cum anume provoacă terapiile pentru cancer inflamația, dar și care sunt metodele prin care tratamentele pot fi mai puțin dăunătoare pentru organism.

În studiul actual, echipa de cercetare s-a concentrat pe două proteine (BAX și BAK) despre care se știe deja că sunt implicate în moartea celulelor. Ambele proteine reglează mecanismul de moarte celulară în mitocondrii, centralele celulei. Folosind tehnici imagistice de înaltă rezoluție, cercetătorii au putut observa pentru prima dată cât de dinamic BAX și BAK au format structuri în mitocondrii, care au influențat moartea celulelor și inflamația.

Datorită similitudinii lor mari, BAX și BAK au fost denumite până acum proteinele ​​gemene. Studiul actual arată, însă, faptul că proteinele diferă sistematic în mecanismul lor de acțiune. Echipa de cercetare a reușit să demonstreze faptul că proteinele BAK se organizează în structuri mai mici și mai repede decât BAX și că cele două proteine ​​se influențează reciproc.

„Am putut observa clar la microscop modul în care ambele proteine ​​au interacționat între ele pentru a forma un por în mitocondrie, astfel încât ADN-ul mitocondrial a ieșit prin por pentru a declanșa inflamația”, a explicat unul dintre autori, profesorul Andreas Jenner de la Universitatea din Köln. Această interacțiune dinamică a proteinelor BAK și BAX era necunoscută anterior și reglează formarea porilor și, prin urmare, cantitatea de ADN mitocondrial eliberată, care, la rândul său, determină dacă un răspuns inflamator este declanșat în organism.

Rezultatele studiului evidențiază modul în care BAX și BAK contribuie la moartea celulelor în moduri diferite și sugerează că cele două proteine ​​ar trebui să fie bine echilibrate în tratamentele terapeutice pentru cancer. Cu toate acestea, o astfel de terapie nu există încă. Deocamdată, sunt necesare investigații suplimentare pentru a determina dacă moleculele suplimentare contribuie la dinamica formării porilor BAX și BAK, dar și dacă reglează creșterea și dimensiunea porilor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-02-2022 | creare: 09-02-2022 | Vizite: 378
Bibliografie
How our body controls inflammation during clean-up mechanisms of damaged cells, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220204113438.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum