Distrugerea celulelor tumorale: imunoterapia țintită prin substanțe injectabile

©

Autor:

Distrugerea celulelor tumorale: imunoterapia țintită prin substanțe injectabile
Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul pentru Inovație Biomedicală Terasaki propune o metodă minim invazivă de administrare a substanțelor utilizate în cadrul terapiilor medicamentoase anticanceroase. Conform oamenilor de știință, noua tehnică are la bază progresele științifice recente prin care inhibarea efectelor citotoxice ale limfocitelor T asupra celulelor canceroase este îndepărtată de substanțe ce blochează legăturile dintre acestea și celulele tumorale.
Autorii explică faptul că, în mod fiziologic, celulele liniei albe sanguine au rolul de a se activa la contactul cu celule străine organismului, pentru a le îndepărta. Cu toate acestea, celulele canceroase au capacitatea de a inhiba activitatea limfocitelor T prin intermediul unor proteine membranare ce se unesc cu acestea, exercitând un efect supresor asupra funcției lor. Pentru a preveni acest fenomen, specialiștii americani au dezvoltat inhibitori ai proteinelor „checkpoint” (ICI) prin care limfocitele se atașează celulelor canceroase, astfel încât influența celor din urmă asupra lor să nu mai determine o lipsă a răspunsului imun dorit în cadrul tratării tumorilor.

În general, ICI sunt administrați pacienților pe cale injectabilă, pe care autorii o consideră nespecifică, sugerând că răspunsurile diferite pe care pacienții le înregistrează la acest tip de tratament sunt cauzate de faptul că efectele pot, pe de-o parte, să nu fie suficient de puternice pentru a da rezultate, iar pe de altă parte să fie îndeajuns de intense încât stimularea excesivă a limfocitelor T să determine o serie de efecte secundare de natură toxică. Astfel, cercetătorii au propus utilizarea unui biomaterial injectabil ce are la bază gelatina și care conține nanoplachete de silicat sub forma unor discuri, pe care medicii îl pot injecta prin tehnici minim invazive pentru a proteja receptorii limfocitelor T direct la locul de apariție a tumorii.

De asemenea, o particularitate importantă a noii tehnici este dată de capacitatea de eliberare în timp a substanței, administrarea cu grade mai mari de eficiență a acestuia oferind posibilitatea de a regla nivelurile de nanoplachete, gelatină și inhibitor pe care medicamentul îl conține, astfel încât terapia să fie individualizată în funcție de gravitatea inhibiției mediată de celulele tumorale. Statistic, numărul de limfocite T activate în urma administrării de ICI a fost cu 44% mai mare la pacienții care au primit medicamentul decât la cei cărora nu li s-a administrat.

sursa: Science Daily
foto: Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI)

Data actualizare: 04-08-2022 | creare: 04-08-2022 | Vizite: 431
Bibliografie
Destroying tumor cells: Targeted immunotherapy using injectable materials, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220802104902.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STINGel - un nou imunoterapic ce distruge celulele canceroase
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  • Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic
  •