Dieta și prevenția cancerului: noi dovezi din studii recente
O analiză recentă publicată în revista Nutrients evidențiază rolul crucial al dietei în prevenirea cancerului, actualizând astfel ghidurile Societății Americane de Cancer (ACS). Studiul a analizat 33 de cercetări relevante, oferind o imagine de ansamblu asupra efectelor pe care anumite intervenții dietetice le pot avea asupra riscului de cancer. Rezultatele evidențiază atât beneficiile potențiale ale anumitor diete, cât și factorii care ar putea crește riscul de cancer.
Modelele alimentare și riscul de cancer
Alimentația restricționată în timp
Un studiu de caz-control a sugerat că postul prelungit pe timp de noapte și consumul unui mic dejun devreme ar putea fi asociate cu un risc mai scăzut de cancer de prostată. Acest tip de alimentație, deși promițător, necesită cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin beneficiile sale în prevenirea cancerului.
Dieta mediteraneană
Un studiu de caz-control realizat în Italia, care a implicat peste 3000 de pacienți, a arătat că o aderență mai mare la dieta mediteraneană a redus riscul de cancer de sân. De asemenea, un studiu din Polonia a sugerat că modele alimentare pro-sănătate, inclusiv cel mediteranean, pot favoriza un risc mai scăzut de cancer pulmonar la fumători moderați, deși acest lucru nu a fost confirmat la fumătorii înrăiți. Cu toate acestea, o intervenție dietetică pe 115 persoane sănătoase nu a arătat o reducere a concentrațiilor de trimetilamină-N-oxid (TMAO), un compus identificat ca factor de risc pentru numeroase boli cardiovasculare și cancer de colon, sugerând că mecanismele prin care această dietă influențează riscul de cancer sunt încă neclare.
Produsele lactate
Analiza unor date la nivel individual de la peste un milion de femei nu a arătat o asociere clară între consumul de produse lactate, calciul din alimentație și riscul general de cancer de sân.
Dietele vegetariene și pescetariene
Vegetarienii și pescetarienii au avut un risc mai scăzut de cancer în general și, în special, de cancer de colon comparativ cu consumatorii de carne. Aceste constatări susțin beneficiile unei diete bazate pe plante sau pește în prevenirea cancerului.
Cafeaua și ceaiul
Nu s-a găsit nicio dovadă care să sugereze o asociere între consumul total de cafea sau ceai, cu sau fără cofeină, și riscul de cancer de prostată. Deși consumul acestor băuturi poate influența alte tipuri de cancer, dovezile actuale sugerează un efect neutru în ceea ce privește cancerul de prostată.
Fierul
Consumul de fier hemic a fost moderat asociat cu riscul de cancer pulmonar, în timp ce fierul non-hemic a arătat o asociere inversă, ajustată ulterior pentru istoricul de fumat. Cu toate acestea, nivelurile genetice de fier nu au fost asociate în mod cauzal cu riscul de cancer pulmonar. În schimb, un studiu din Uruguay a constatat că fierul total, cel de origine animală, fierul hemic și non-hemic de origine animală au fost asociate pozitiv cu cancerul pulmonar, în timp ce fierul de origine vegetală și fracțiunea non-hemică din fierul total au fost asociate invers cu incidența cancerului pulmonar.
Carbohidrații
Un studiu japonez, inclus în ghidurile coreene pentru cancerul gastric, a concluzionat că dietele sărace în carbohidrați sunt asociate cu un risc mai mare de cancer colorectal și pulmonar, dar reduc riscul de cancer gastric.
Calitatea dietei
Un studiu bazat pe date din Women’s Health Initiative Observational Study a concluzionat că, deși calitatea generală a dietei nu a fost asociată cu cancerul pulmonar în general, o dietă de înaltă calitate a arătat o relație inversă cu incidența cancerului pulmonar cu celule scuamoase. Aceste rezultate au fost similare cu cele dintr-un alt studiu realizat pe un grup multi-etnic, care a indicat că dietele de înaltă calitate sunt asociate cu un risc mai scăzut de cancer pulmonar, în special subtipul scuamos.
Consumul de carne
Un mare studiu prospectiv realizat în Marea Britanie pe peste 400.000 de pacienți a demonstrat că un consum ridicat de carne roșie și procesată este asociat cu un risc crescut de cancer pulmonar.
Fructele și legumele
Același studiu din Marea Britanie a arătat că consumul de fructe, legume, cereale integrale și fibre dietetice a fost invers asociat cu riscul de cancer pulmonar. Aceste constatări susțin strategiile de prevenire a cancerului printr-o dietă bogată în alimente vegetale.
Încărcătura acidă
Scorul de producție acidă endogenă netă (NEAP), direct asociat cu consumul de carne și invers asociat cu consumul de legume, a fost semnificativ legat de un risc crescut de toate tipurile de cancer pulmonar, cu excepția celor cu celule mici.
Fitoestrogenii
Studiul Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial (PLCO) a constatat că aportul de fitoestrogeni a fost asociat cu un risc redus de cancer pulmonar.
Importanța sfaturilor profesionale
Studiul dietetic din Oslo și studiul anti-fumat au arătat că consilierea timp de 5 ani pentru un stil de viață sănătos nu a redus riscul general de cancer pe termen lung. Cu toate acestea, în primii 25 de ani, consilierea a redus riscul de tipuri relevante de cancer la subiecții supraponderali/obezi și la fumători.
Metale grele și micronutrienți
Un review recent a arătat o asociere între expunerea la metale grele și riscul de cancer. Nivelurile ridicate de metale precum cuprul, plumbul și zincul sunt asociate cu un risc crescut de cancer de sân. În ceea ce privește micronutrienții, nivelurile scăzute de zinc la femeile cu mutația BRCA1 sunt asociate cu un risc crescut de cancer ovarian, dar nu și de cancer de sân.
Concluzii
Studiul subliniază rolul semnificativ al dietei în prevenirea cancerului, aliniindu-se cu recomandările ACS. Acesta evidențiază efectele protective ale dietei mediteraneene, fructelor și legumelor, notând în același timp riscurile potențiale ale consumului de carne roșie și încărcătura acidă ridicată.
Constatările subliniază importanța calității dietei, în special în reducerea riscului de diverse tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar și mamar. Cu toate acestea, studiul identifică și lacune în înțelegerea mecanismelor din spatele anumitor beneficii dietetice, cum ar fi efectul dietei mediteraneene asupra riscului de cancer.
Punctele forte ale studiului includ analiza amplă a modelelor alimentare și riscului de cancer, oferind informații valoroase despre beneficiile unor diete specifice. Cu toate acestea, există și limitări, cum ar fi potențialul de părtinire datorită selecției studiilor recente și dependenței de anumite baze de date, care ar putea omite cercetări relevante.
Legătura dintre dietă și cancer este complexă și influențată de factori de mediu și genetici, mulți dintre aceștia fiind încă parțial explorați. Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe înțelegerea mecanismelor din spatele prevenirii cancerului legate de dietă, explorând rolul dietelor restricționate în timp, al dietelor alternative și al impactului carbohidraților neprocesați. Acest lucru ar putea duce la recomandări dietetice mai personalizate și strategii pentru prevenirea cancerului.
Nutrients (2024).
doi: 10.3390/nu16172897.
https://www.mdpi.com/2072-6643/16/17/2897
Image by pvproductions on Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Câștigul în greutate pe perioada maturității poate crește riscul de cancer
- Dieta și microbiomul pot influența dezvoltarea cancerului colorectal
- Renunțarea la fumat după diagnosticul de cancer poate adăuga ani la viața pacienților
- Cercetătorii regândesc chimioterapia clasică pentru a depăși rezistența la tratament în cancer
intră pe forum