Dieta occidentală - factor de risc pentru tulburarea depresivă majoră
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetătorii au investigat dacă dieta occidentală, caracterizată prin conÈ›inut ridicat de zahăr È™i grăsimi, a reprezentat un factor de risc pentru pacienÈ›ii cu tulburare depresivă majoră. Depresia, o cauză globală principală a dizabilității care afectează milioane de oameni, a fost legată de inflamaÈ›ie, teoria comportamentului bolii sugerând că inflamaÈ›ia afectează funcÈ›ia creierului. Studiul publicat în revista Nutrients È™i-a propus să determine dacă pacienÈ›ii cu tulburare depresivă majoră au aderat la o dietă occidentală È™i dacă acesta a contribuit la starea lor.
Cercetătorii au efectuat o analiză transversală comparând pacienÈ›ii cu tulburare depresivă majoră fără alte condiÈ›ii de sănătate cu subiecÈ›ii de control. Au fost efectuate teste de sânge pentru markeri de inflamaÈ›ie precum proteina C reactivă (PCR) È™i produsele finale de glicaÈ›ie avansată (AGE), împreună cu evaluări dietetice. Obiectivele studiului au inclus demonstrarea nivelurilor crescute ale PCR la pacienÈ›ii cu tulburare depresivă majoră È™i examinarea raportului dintre nutrienÈ›i pro-inflamatori È™i anti-inflamatori din dieta lor.
Rezultatele au arătat că peste o treime dintre pacienÈ›ii cu tulburare depresivă majoră au avut niveluri crescute ale PCR după ajustarea pentru factori precum indicele de masă corporală È™i vârsta. Dietele pacienÈ›ilor cu tulburare depresivă majoră au prezentat un aport mai mare de acizi graÈ™i trans, acizi graÈ™i saturaÈ›i È™i zaharuri, în timp ce lipsesc acizi graÈ™i mononesaturaÈ›i, acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i n-3, antioxidanÈ›i È™i fibre dietetice. Dietele lor aveau È™i o încărcătură glicemică ridicată. Au fost identificate corelaÈ›ii între nivelurile PCR È™i factorii dietetici, legând acizii graÈ™i trans, grăsimile saturate È™i zaharurile de niveluri mai ridicate ale PCR.
Studiul a concluzionat că pacienÈ›ii cu tulburare depresivă majoră fără alte afecÈ›iuni de sănătate au prezentat niveluri crescute ale PCR, care indică o inflamaÈ›ie de grad scăzut, asociată cu dietele lor. Aceste diete au avut un profil proinflamator, potenÈ›ial exacerbând inflamaÈ›ia È™i stresul oxidativ alături de alte afecÈ›iuni precum obezitatea È™i diabetul. Cercetarea subliniază importanÈ›a gestionării caracteristicilor dietei occidentale în timpul tulburare depresivă majoră, recunoscând în acelaÈ™i timp necesitatea unor investigaÈ›ii suplimentare pentru a valida aceste constatări.
sursa: News Medical
foto: Kusuma/Shutterstock.com
Cercetătorii au efectuat o analiză transversală comparând pacienÈ›ii cu tulburare depresivă majoră fără alte condiÈ›ii de sănătate cu subiecÈ›ii de control. Au fost efectuate teste de sânge pentru markeri de inflamaÈ›ie precum proteina C reactivă (PCR) È™i produsele finale de glicaÈ›ie avansată (AGE), împreună cu evaluări dietetice. Obiectivele studiului au inclus demonstrarea nivelurilor crescute ale PCR la pacienÈ›ii cu tulburare depresivă majoră È™i examinarea raportului dintre nutrienÈ›i pro-inflamatori È™i anti-inflamatori din dieta lor.
Rezultatele au arătat că peste o treime dintre pacienÈ›ii cu tulburare depresivă majoră au avut niveluri crescute ale PCR după ajustarea pentru factori precum indicele de masă corporală È™i vârsta. Dietele pacienÈ›ilor cu tulburare depresivă majoră au prezentat un aport mai mare de acizi graÈ™i trans, acizi graÈ™i saturaÈ›i È™i zaharuri, în timp ce lipsesc acizi graÈ™i mononesaturaÈ›i, acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i n-3, antioxidanÈ›i È™i fibre dietetice. Dietele lor aveau È™i o încărcătură glicemică ridicată. Au fost identificate corelaÈ›ii între nivelurile PCR È™i factorii dietetici, legând acizii graÈ™i trans, grăsimile saturate È™i zaharurile de niveluri mai ridicate ale PCR.
Studiul a concluzionat că pacienÈ›ii cu tulburare depresivă majoră fără alte afecÈ›iuni de sănătate au prezentat niveluri crescute ale PCR, care indică o inflamaÈ›ie de grad scăzut, asociată cu dietele lor. Aceste diete au avut un profil proinflamator, potenÈ›ial exacerbând inflamaÈ›ia È™i stresul oxidativ alături de alte afecÈ›iuni precum obezitatea È™i diabetul. Cercetarea subliniază importanÈ›a gestionării caracteristicilor dietei occidentale în timpul tulburare depresivă majoră, recunoscând în acelaÈ™i timp necesitatea unor investigaÈ›ii suplimentare pentru a valida aceste constatări.
sursa: News Medical
foto: Kusuma/Shutterstock.com
Data actualizare: 09-08-2023 | creare: 09-08-2023 | Vizite: 415
Bibliografie
Is a Western diet a risk factor for major depressive disorder?, link: https://www.news-medical.net/news/20230808/Is-a-Western-diet-a-risk-factor-for-major-depressive-disorder.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Stimularea electrică transcraniană reduce depresia și simptomele de anxietate la adulții în vârstă
- Reprezentările depresiei sunt adesea înșelătoare (studiu finlandez)
- Anxietatea poate fi un factor de risc pentru demență?
- Cel mai amplu studiu despre fericire și menținerea sănătății. Ce ne face fericiți?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Recurenta depresiei
- Depresie ajutor!
- Depresie majora!!! va rog ajutati-ma!!!
- O schema de tratament pentru un episod antipsihotic
- Depresie probabil recurenta
- Totul se datoreaza bolii in sine sau au efect secundar si pastilele?
- Depresie Majora Anxioasa
- Medicamente eficiente in depresie majora
- Cat timp este necesar ca tratamentrul sa isi faca efectul la opersoana cu depresie majora?