Dieta occidentală - factor de risc pentru tulburarea depresivă majoră

©

Autor:

Dieta occidentală - factor de risc pentru tulburarea depresivă majoră
Cercetătorii au investigat dacă dieta occidentală, caracterizată prin conținut ridicat de zahăr și grăsimi, a reprezentat un factor de risc pentru pacienții cu tulburare depresivă majoră. Depresia, o cauză globală principală a dizabilității care afectează milioane de oameni, a fost legată de inflamație, teoria comportamentului bolii sugerând că inflamația afectează funcția creierului. Studiul publicat în revista Nutrients și-a propus să determine dacă pacienții cu tulburare depresivă majoră au aderat la o dietă occidentală și dacă acesta a contribuit la starea lor.
Cercetătorii au efectuat o analiză transversală comparând pacienții cu tulburare depresivă majoră fără alte condiții de sănătate cu subiecții de control. Au fost efectuate teste de sânge pentru markeri de inflamație precum proteina C reactivă (PCR) și produsele finale de glicație avansată (AGE), împreună cu evaluări dietetice. Obiectivele studiului au inclus demonstrarea nivelurilor crescute ale PCR la pacienții cu tulburare depresivă majoră și examinarea raportului dintre nutrienți pro-inflamatori și anti-inflamatori din dieta lor.

Rezultatele au arătat că peste o treime dintre pacienții cu tulburare depresivă majoră au avut niveluri crescute ale PCR după ajustarea pentru factori precum indicele de masă corporală și vârsta. Dietele pacienților cu tulburare depresivă majoră au prezentat un aport mai mare de acizi grași trans, acizi grași saturați și zaharuri, în timp ce lipsesc acizi grași mononesaturați, acizi grași polinesaturați n-3, antioxidanți și fibre dietetice. Dietele lor aveau și o încărcătură glicemică ridicată. Au fost identificate corelații între nivelurile PCR și factorii dietetici, legând acizii grași trans, grăsimile saturate și zaharurile de niveluri mai ridicate ale PCR.

Studiul a concluzionat că pacienții cu tulburare depresivă majoră fără alte afecțiuni de sănătate au prezentat niveluri crescute ale PCR, care indică o inflamație de grad scăzut, asociată cu dietele lor. Aceste diete au avut un profil proinflamator, potențial exacerbând inflamația și stresul oxidativ alături de alte afecțiuni precum obezitatea și diabetul. Cercetarea subliniază importanța gestionării caracteristicilor dietei occidentale în timpul tulburare depresivă majoră, recunoscând în același timp necesitatea unor investigații suplimentare pentru a valida aceste constatări.

sursa: News Medical
foto: Kusuma/Shutterstock.com

Data actualizare: 09-08-2023 | creare: 09-08-2023 | Vizite: 385
Bibliografie
Is a Western diet a risk factor for major depressive disorder?, link: https://www.news-medical.net/news/20230808/Is-a-Western-diet-a-risk-factor-for-major-depressive-disorder.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îmbătrânire celulară accelerată observată la indivizii cu depresie, asociată cu mortalitatea precoce
  • Eficiența și siguranța utilizării psilocibinei ca tratament antidepresiv (studiu)
  • Distincția între episoadele depresive din cadrul tulburărilor bipolare și tulburarea depresivă majoră
  •