Dieta ketogenică - de ajutor pentru persoanele cu cancer cerebral?

©

Autor:

Dieta ketogenică - de ajutor pentru persoanele cu cancer cerebral?

Dieta ketogenică, o dietă bazată pe alimente sărace în carbohidrați, prezintă numeroase beneficii pentru sănătate, eliminând produsele procesate. Datorită rezultatelor promițătoare ale acestei diete, cercetătorii din cadrul American Academy of Neurology au propus utilizarea dietei keto pentru îmbunătățirea stării pacienților cu tumori cerebrale. Lucrarea lor a fost publicată recent în jurnalul online Neurology®.


Lotul de participanți utilizat în cadrul studiului a inclus 25 de persoane cu un anumit tip de tumoră cerebrală, numită astrocitom, fiecare participant realizând toate curele de chimioterapie și de radioterapie pentru tratament înainte de începerea experimentului. Participanții au fost instruiți să urmeze o dietă keto modificată, numită dieta Atkins, fiind incluse perioade de post intermitent. Experimentul a durat opt săptămâni, timp în care participanții au putut consuma în primele cinci zile ale săptămânii alimente precum ouă, smântână, unt, legume verzi, pește, fiind sărace în carbohidrați și bogate în grăsimi sănătoase, iar apoi ultimele două zile de săptămână au ținut post, cu reducerea drastică a aportului caloric.


Cercetătorii nu au dorit să obțină astfel o reducere a simptomatologiei pacienților sau chiar o regresie a tumorii, însă au dorit să urmărească dacă aceștia vor reuși să urmeze dieta fără efecte secundare grave. 21 de persoane au finalizat studiul, dintre care 48% au urmat cu strictețe dieta Atkins, informație provenită din înregistrărilor lor alimentare zilnice. Deși doar jumătate dintre participanți au putut ține dieta, studiul a arătat un rezultat promițător: referitor la testele de urină realizate la final, acestea au arătat că 80% dintre toți participanți au ajuns la nivelul în care corpul lor folosea în primul rând grăsimi și proteine ​​pentru energie, mai degrabă decât carbohidrați. Doar două persoane au experimentat efecte secundare în timpul studiului.


Concluzia lucrării deschide noi căi de cercetare în acest domeniu: dieta ketogenică a determinat modificări ale metabolismului celular din corpul participanților, cu preponderență la nivelul creierului. Nivelurile de hemoglobină A1c (hemoglobina glicată, importantă pentru estimarea glicemiei pe termen lung), nivelurile de insulină și procentul de grăsimi din masa corporală totală au scăzut. Scanările specializate realizate la nivelul creierului participanților au arătat o creștere a concentrațiilor de cetone și modificări metabolice ale tumorii.
Autorul principal al studiului, Roy E. Strowd, membru al American Academy of Neurology, a afirmat: „Nu există multe tratamente eficiente pentru aceste tipuri de tumori cerebrale, iar ratele de supraviețuire sunt scăzute, astfel încât orice avans nou este foarte util. Dezvoltarea acestor celule canceroase se bazează pe glucoză (zahăr), pentru a se divide și pentru a crește. Deoarece dieta ketogenică are un conținut scăzut de zahăr, organismul schimbă ceea ce folosește pentru energie - în loc de carbohidrați, folosește molecule care se numesc cetone. Celulele normale ale creierului pot supraviețui cu cetone, dar teoria este că celulele canceroase nu pot folosi cetonele pentru energie. "


Deși lucrarea a arătat îmbunătățiri în metabolismul participanților, legătura dintre dieta ketogenică și limitarea dezvoltării tumorale necesită cercetări suplimentare pentru a analiza cât de mult ar putea această dietă să influențeze prognosticul pacienților pe termen lung. Astfel de experimente nu sunt ușor de realizat, întrucât un număr mai mare de participanți ar presupune mai puțin control asupra dietei fiecăruia, cercetătorii neputând fi convinși de complianța persoanelor la restricționarea alimentară.


Data actualizare: 13-07-2021 | creare: 13-07-2021 | Vizite: 1463
Bibliografie
Could ketogenic diet be helpful with brain cancer?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210707160516.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta ketogenică - efecte benefice asupra memoriei și duratei de viață
  • Care sunt pacienții ce ar putea avea beneficii de pe urma unei diete ketogenice?
  • Dieta cetogenică (cetogenă, ketogenică, cetozică) - explicații, beneficii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum