Dieta cu conţinut crescut de fibre ajută pacienţii cu melanom să răspundă mai bine la imunoterapie
![Dieta cu conţinut crescut de fibre ajută pacienţii cu melanom să răspundă mai bine la imunoterapie](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=40768.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Potrivit unui amplu studiu, mulÅ£i pacienÅ£i cu melanom ce urmează cure de imunoterapie par să răspundă mai bine la acest tratament dacă în dietă li se adaugă alimente cu conÅ£inut crescut de fibre. Condus de Universitatea din Texas ÅŸi Institutul NaÅ£ional de Sănătate, studiul a apărut recent în Science.
Melanomul e al 5 lea cel mai frecvent tip de cancer. E considerat agresiv ÅŸi ucide prin metastazele sale în organe precum ficat, plămâni, creier.
Cercetarea de faţă explorează tehnica terapeutică numită blocada punctelor de control imune (ICB) care a revoluÅ£ionat tratamentului melanomului ÅŸi cancerelor în general. E vorba de medicamente ce inhibă proteine numite puncte de control (checkpoints) produse de anumite celule imune (limfocitele T) sau de celule canceroase. Acestea „Å£in în frâu” sistemul imun, ceea ce înseamnă câteodată că împiedică limfocitele T să distrugă celulele canceroase.
Când punctele de control sunt inhibate, limfocitele pot lupta mai bine cu cancerul. Dr. Morgun afirmă:” InfluenÅ£a microbiomului intestinal asupra terapiei a fost demonstrată în numeroase studii pe modele animale, dar ÅŸi pe cohorte de pacienÅ£i. E de fapt o comunitate uriaşă, de aproximativ 10.000 de miliarde de bacterii din peste 1000 specii diferite.
Studiul lui Morgun a urmărit sute de pacienÅ£i cu melanom ÅŸi obiceiurile lor alimentare, microbiomul intestinal, utilizarea probioticelor, simptomele bolii ÅŸi răspunsul la tratament. Majoritatea au primit terapia anti-PD1 (cu proteină anti-moarte celulară programată), o formă de ICB. S-a observat non-progresia bolii la subiecÅ£ii ce primeau diete bogate în fibre ÅŸi nu luau probiotice.
S-a folosit ÅŸi un model animal în paralel iar rezultatele au fost similare. Ca să investigheze mai bine microbiomul, înaintea acestui studiu dr. Morgun a pus la punct un program de modelare numit transkingdom network analysis. Acesta integrează date multiple de metabolomică, metagenomică, proteomică, lipidomică, etc ca să observe modul în care diferite interacÅ£iuni între bacteriile microbiomului influenÅ£ează anumite funcÅ£ii ale gazdei. Programul a arătat numeroase tipuri de bacterii s-au dezvoltat pe fondul acestei diete, în mod special cele din familia Ruminococaceae.
„În viitor sunt necesare studii în dublu-orb pentru a stabili dacă e necesară o dietă specifică, Å£intită de la începutul terapiei ICB. Prin acest studiu am demonstrat că probioticele din comerÅ£ pot fi dăunătoare pentru pacientul cu melanom. Este nevoie de o cercetare amănunÅ£ită pentru a determina care dintre probiotice ar putea totuÅŸi fi benefice.” afirmă dr. Morgun.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Utilizarea simultană a două medicamente care promovează apoptoza ar putea opri progresia cancerului
- Sutienul care poate detecta cancerul de sân inventat de un student
- Eficacitatea tratamentelor împotriva cancerului depinde de momentul zilei în care sunt administrate
- Renunțarea la fumat după diagnosticul de cancer poate adăuga ani la viața pacienților
- Melanom malign
- Melanom malign operat
- Melanom malign cu metastaze limfatice
- MELANOM MALIGN
- Interpretare rezultat biopsie
- Melanom, dupa ce observasem o modificare a unei alunite
- Melanom granulat
- Melanom?
- Interpretare rezultate test imunohistochimic