Detectarea demenței în sânge: cercetările sugerează că poate fi posibilă
©
Autor: Domșa Dariana
![Detectarea demenței în sânge: cercetările sugerează că poate fi posibilă](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=40149.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Atunci când există o suspiciune pentru boala Alzheimer, persoanele afectate și familia acestora trebuie să se pregătească pentru proceduri lungi și complexe, până la un diagnostic precis. O echipă de cercetători de la EMPA, în colaborare cu neurologi de la Spitalul Cantonal din St. Gallen, este în curs de dezvoltare a unui test de sânge care va permite un diagnostic fiabil al bolii folosind microscopia de forță atomică (AFM).
La început, fizicianul Peter Nirmalraj a dorit să înțeleagă patogeneza moleculară a Alzheimerului, pentru a permite noi abordări în diagnosticare și terapie. Următorul pas, descifrarea rolului exact al peptidelor beta-amiloide și proteinelor asociate bolii neurodegenerative, poate fi mult mai ușor de realizat, spune Nirmalraj, determinând forma și cantitățile proteinelor.
Metodele actuale permit determinarea cantității totale a ambelor proteine din fluidele corpului. Cu toate acestea, tehnicile actuale nu permit vizualizarea diferențelor în forma și starea acumulărilor de proteine. Prin urmare, cercetătorii lucrează la tehnologii care permit observații la scară nanometrică în sânge și totuși nu distrug structura și morfologia proteinelor.
În cadrul studiului actual, care a examinat probe de sânge de la 50 de pacienți și 16 subiecți sănătoși, cercetătorii au folosit tehnologia AFM, cu ajutorul căreia a fost analizată suprafața a aproximativ 1.000 de celule roșii din sânge per persoană, fără să știe nimic despre starea lor de sănătate.
Cercetătorul Peter Nirmalraj a măsurat dimensiunea, structura și textura acumulărilor de proteine găsite pe celulele sanguine. După compararea rezultatelor obținute de Nirmalraj cu datele clinice ale neurologilor, cercetătorii au reușit să discearnă un model care se potrivește cu stadiul bolii pacienților: persoanele care sufereau de boala Alzheimer aveau cantități mari de fibre proteice formate din peptide beta-amiloide și proteine. Constatările demonstrează fezabilitatea analizei de sânge utilizând tehnologia AFM.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 30-09-2021 | creare: 30-09-2021 | Vizite: 502
Bibliografie
Detecting dementia in the blood, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210927132042.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Tratamentul ineficient al hipotiroidismul predispune la rezultate mai proaste în rândul pacienților internați în spital
- Tratamentul cu corticosteroizi inhalatori poate duce la funcționarea ineficientă a glandelor suprarenale
- Sute de viruși noi descoperiți la insecte
- Bypass-ul gastric, mai puțin sigur decât o altă procedură bariatrică comună, dar mai eficient
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dementa senila ?Bunica mea se comporta ciudat.
- Dementa sau schizofrenie?
- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Medicamentele pentru Alzheimer si Dementa senila incetinesc agravarea bolii?
- Probleme de sanatate
- Dementa mixta
- Alzheimer?
- Fumatorii prezintă un risc crescut de a dezvolta demenţă
- Depistare dementa RMN