Despre Swimathon - interviu cu nutritionist/dietetician Mihaela Acasandrei

©

Autor: Redacția ROmedic

Despre Swimathon - interviu cu nutritionist/dietetician Mihaela Acasandrei

Pentru că Swimathon se apropie rapid și pentru că tot mai mulți dintre prietenii noștri care vor înota pentru cauzele înscrise anul acesta ne întreabă dacă trebuie să facă ceva special înainte de eveniment, ne-am gândit să cerem sfatul specialistului. Despre alimentație, efort și cum ajungem în forma optimă discutăm cu Mihaela Acasandrei, nutriționist și dietetician în cadrul Clinicii de Nutriție.

Când și cum ai auzit de Swimathon?
De Swimaton am aflat de pe Facebook în 2017, multe dintre persoanele din lista de prieteni fiind participanți la acest eveniment sau susținători.


Ce părere ai despre evenimentele sportive/platformă pentru strângerea de fonduri?
Factorul motivator este o componentă esențială atunci când ne mobilizăm pentru a face activitate sportivă. Iar evenimentele sportive de caritate oferă contextul ideal: îți faci ție un bine, făcând bine.
Potrivit unui studiu citit recent, atunci când participantul are în vedere optimizarea stilului propriu de viață, crește proporțional și gradul de implicare în astfel de evenimente pentru strângerea de fonduri
Pe lângă potențialul caritabil, formarea unor comunități puternice de oameni inimoși, aspiranți la o viață mai sănătoasă, mai bună, este un alt avantaj.
Am doar cuvinte de laudă și încurajare în legătură cu aceste evenimente/platforme, atât pentru participanți, cât și pentru organizatori. 

Care este părerea nutriționistului despre participarea sporadică a indivizilor la evenimentele sportive? Care este efortul/impactul asupra organismului?
Bineînțeles că este una pozitivă! Consider că „pofta vine mâncând” și odată ce participanții iau parte chiar și o singură dată la un astfel de eveniment, „microbul” unui stil de viață activ și sănătos este deja implantat și sperăm ca în acest caz unic să devină cât mai „contagios”.
Participarea la astfel de evenimente presupune o anumită pregătire fizică, în funcție de capacitatea de efort de la care se pornește și care urmează a fi optimizată înainte de cursă.
Prin urmare, chiar dacă participarea este sporadică, ocazională, pregătirea necesită timp. Timp în care persoanele își reduc timpul petrecut făcând acțiuni sedentare, socializează și aspiră la o alimentație echilibrată, menită să susțină efortul fizic.
Toate acestea adunate se traduc în beneficii asupra stării de sănătate, asemenea activității fizice susținute: reducerea riscului cardiovascular, îmbunătățirea tonusului fizic și psihic, menținerea greutății și optimizarea compoziției corporale, obținerea unui control mai bun al apetitului, optimizarea obiceiurilor alimentare, creșterea calității somnului, pe lângă beneficiile sociale oferite de integrarea în comunitățile formate.

Trebuie modificată dieta persoanei care urmează să participe la o competiție sportivă?
Creșterea gradului de efort fizic implică majorarea nevoilor energetice într-o primă etapă. Pe scurt, „arzi” mai multe calorii, consumi mai multă mâncare. 
Însă, dacă analizăm mai în amănunt procesele ce au loc în organism atunci când se realizează activități sportive, susținute sau sporadice, ne dăm seama că nevoile cresc și din punctul de vedere al micronutrienților – vitamine, minerale, substanțe bioactivive cu rol antitiinflamator, antioxidant etc.
Nutiția pentru susținerea efortului fizic este una funcțională, pentru a hrăni organismul în contextul dat și a evita agresarea lui prin privarea de anumiți nutrienți cheie.

Dacă da, cu cât timp înainte și în ce fel (practic cum pregătim un astfel de eveniment)?
Cu cât se instituie optimizarea alimentației mai repede, cu atât mai bine, în paralel cu pregătirea fizică.
Pregătirea corpului pentru un astfel de eveniment începe cu deprinderea unui orar regulat al meselor, gustărilor, pentru a-i asigura organismului un aport constant de nutrienți și refacerea lui între antrenamente.
Apoi, al doilea pas ar putea fi optimizarea alimentației și a compoziției meselor, respectiv limitarea alimentelor ce aduc „calorii goale”
Deși toate aplicațiile ne monitorizează caloriile consumate prin activitatea fizică, e important să se ia aminte că nu punem egal între caloriile provenite din alimente integrale, minimum procesate - un prânz clasic alcătuit din cartofi la cuptor, o carne preparată dietetic la cuptor și o salată de crudități, și același număr de calorii provenit din sucuri, dulciuri concentrate sau alimente preparate prin prăjire.
Despre alimentație sănătoasă putem vorbi doar în contextul unui stil de viață activ care  include o igienă corespunzătoare a somnului și o hidratare optimă.
Comportamentele alimentare, cât și cele de stil de viață care necesită a fi deprinse în cadrul acestei pregătiri, ele nu se substituie unele pe celelalte, ci se completează reciproc pentru a realiza în deplină siguranță activitatea fizică înainte de competiție.

Recomandarea specialistului.
Conform ghidurilor de nutriție, o alimentație echilibrată, variată, adaptată gradului și tipului de activitate fizică realizată, reușește să asigure necesarul energetic, de macronutrienți (proteine, glucide, grăsimi) și micronutrienți (vitamine, minerale) optim. De aceea optimizarea dietei este de primă intenție în proximitatea acestor evenimente, iar suplimentarea nutrițională trebuie realizată cu precauție, în cazuri selectate, cu anumite preparate care într-adevăr pot contribui la creșterea randamentului fizic.
Hidratarea optimă înainte, în timpul și după antrenamente/competiție joacă de asemenea un rol important, cum de altfel o fac somnul și odihna.
Ceea ce faceți în timpul antrenamentelor contează la fel de mult precum ceea ce faceți între antrenamente: ce mâncați, când, cât, cât de corect vă hidratați, cât dormiți etc.

 

 

Pentru mai multe detalii și asistență specializată în vederea optimizării alimentației vă așteptăm  la Clinica de Nutriție. O echipă de specialiști, medici diabetologi și dieteticieni licențiați, vă pun la dispoziție cunoștințele și experiența cumulată de peste 15 ani în domeniul medicinii și nutriției.

Mobil: 0755 070 138
E-mail: cmdnutritie@gmail.com
Site: https://clinicadenutritie.ro/

Data actualizare: 03-05-2019 | creare: 03-05-2019 | Vizite: 1461
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!