Despre noua epidemie cu Coronavirus din China

©

Autor:

Despre noua epidemie cu Coronavirus din China
Pentru a treia oară în ultimii 20 de ani, un virus din familia Coronavirusurilor a ajuns să fie transmis de la animal la om, determinând o epidemie cu punct de plecare din Wuhan, China.
Directorul Institutului Național de Alergologie și Boli Infecțioase a efectuat o analiză publicată în Jama a ultimelor două epidemii de Coronavirus la nivel global, explicând ce trebuie făcut pentru a face față acestei noi izbucniri.

Din punct de vedere istoric, coronavirusurile la om obișnuiau să reprezinte o condiție benignă ce determina apariția răcelii banale. Lucrurile s-au schimbat în anul 2002, când un virus din familia Coronavirusurilor foarte patogen a apărut în China, cauzând 8.098 de cazuri de sindrom respirator acut sever (SARS-CoV), dintre care 774 decese. Atunci, epidemia a putut fi oprită prin măsuri de sănătate publică obișnuite.

În anul 2012 s-a înregistrat un al doilea caz de transmitere a coronavirusului de la animal la om, determinând sindromul respirator din Estul Mijlociu (MERS-CoV). Spre deosebire de Coronavirusul din prima epidemie, care după ce a fost eradicat, nu a mai determinat infecția la om, cel din a doua epidemie a continuat să declanșeze boala datorită transmiterilor sporadice de la cămile (gazda intermediară a virusului) la om, întâlnindu-se chiar unele situații de transmitere interumană.

Ultima epidemie de Coronavirus (2019-nCoV) s-a înregistrat în 2019, fiind raportată de autoritățile din China pe data de 31 decembrie 2019, în Wuhan. De acolo, virusul s-a răspândit și în alte orașe din China, apoi în mai multe țări, printre care și America, unde există măcar un caz confirmat.

Pentru această nouă epidemie, cercetătorii au încercat să dezvolte teste diagnostice pentru detecția rapidă a infecției cu virusul 2019-nCoV și să investigheze efectele medicamentelor antivirale cu spectru larg asupra virusului. De asemenea, lucrează la dezvoltarea unui vaccin care ar putea fi gata pentru primele etape de testare într-un interval de 3 luni (față de 20 de luni, cât a fost necesar pentru dezvoltarea vaccinului pentru SARS-CoV).

Apariția unei noi epidemii determinată de un virus care se considera a fi benign subliniază importanța pregătirii în fața bolilor infecțioase ce pot apărea.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-01-2020 | creare: 29-01-2020 | Vizite: 1496
Bibliografie
Novel Coronavirus that recently emerged in China, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200123170723.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost descoperit un nou tratament împotriva MERS
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Caracteristicile ce apar la CT în infecția cu coronavirus
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum