Descoperire: suzeta care măsoară glucoza

©

Autor:

Descoperire: suzeta care măsoară glucoza
Progresul din domeniul științei a permis monitorizarea parametrilor stării generale de sănătate prin intermediul unor dispozitive purtabile non-invazive.
Utilizate pe scară largă de către adulții din întreaga lume, costumele cu biosenzori prezintă și dezavantaje, care fac imposibilă utilizarea lor de către sugari. Dimensiunile mari și suprafața rigidă, care ar putea dăuna pielii delicate a sugarilor, sunt două dintre problemele pe care tehnologia le prezintă. Adaptarea tehnologiei, astfel încât aceasta să răspundă inclusiv nevoilor bebelușilor, ar putea fi posibilă, conform oamenilor de știință de la Societatea Chimică Americană.

Cercetătorii au reușit să dezvolte un bionsenzor care urmărește în timp real nivelurile de glucoză din saliva bebelușului. Dispozitivul ar putea ajuta la diagnosticarea și la tratarea diabetului într-un timp semnificativ redus, la cei mai mici dintre pacienți. Totodată, dispozitivul ar putea fi configurat pentru monitorizarea altor biomarkeri ai bolii. În prezent, monitorizarea în mod continuu a glucozei la nou-născuților se poate realiza exclusiv în spital și necesită străpungerea pielii pentru a ajunge la lichidul interstițial.

Monitorizarea stării de sănătate a nou-născuților prin intermediul unor dispozitive purtabile se va putea realiza cu ajutorul unei suzete, pe care este amplasat un biosenzor. Suzeta concepută de cercetători are atașată în partea inferioară o cameră de detectare, în care există o enzimă atașată la o bandă de electrod. Odată ce saliva bebelușului ajunge în camera de detectare, glucoza din fluid este transformată într-un semnal electric slab, ce va putea fi detectat cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefonul mobil. În funcție de puterea curentului, se poate realiza o corelare cu cantitatea de glucoză din probele de salivă. Suzeta a fost testată exclusiv pe persoane adulte, într-o analiză preliminară la pacienți cu diabet de tip 1. Cu ajutorul suzetei, anchetatorii au reușit să detecteze modificări ale concentrațiilor din glucoză din saliva pacienților înainte și după masă.

Anterior apariției acestui dispozitiv, cercetătorii de la Societatea Chimică Americană au dezvoltat biosenzori purtabili încorporați în haine sau care puteau fi lipiți pe pielea celor mici. Din cauza disconfortului provocat sugarilor în urma purtării pe termen lung a biosenzorilor purtabili, aceste dispozitive nu au continuat să fie utilizate, fiind necesare studii suplimentare pentru perfecționarea tehnologiei.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-07-2020 | creare: 29-10-2019 | Vizite: 785
Bibliografie
Pacifier biosensor could help monitor newborn health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191023123630.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plasturele cu senzori miniaturali pentru monitorizarea glicemiei
  •