Deficiența de fier, o problemă ce apare la una din două gravide, dar care adesea nu este depistată

Deficiența de fier, o problemă ce apare la una din două gravide, dar care adesea nu este depistată

©

Autor:

Deficiența de fier, o problemă ce apare la una din două gravide, dar care adesea nu este depistată
Jumătate dintre femeile însărcinate care au efectuat un test de sânge simplu pentru a-È™i verifica nivelul de fier din sânge au avut deficit de fier, în unul din patru cazuri deficitul fiind unul sever, potrivit unui articol publicat în revista Blood Advances.
Descoperirile subliniază necesitatea revizuirii orientărilor clinice pentru a se asigura că testarea feritinei, măsura standard a deficitului de fier, este inclusă ca parte de rutină a îngrijirii materne È™i a screening-urilor de sănătate ale sarcinii.

Studiul a inclus peste 44.500 de femei însărcinate care au răspuns unor teste prenatale în laboratoarele comunitare din Ontario, Canada, între anii 2013 È™i 2018, pentru a determina cât de des a fost realizată testarea feritinei. Cercetătorii au căutat, de asemenea, să furnizeze date mai solide despre prevalenÈ›a È™i severitatea deficitului de fier la femeile gravide È™i să identifice dacă anumiÈ›i factori clinici sau demografici au jucat un rol în probabilitatea ca cineva să primească un test de feritină.

În total, aproximativ 60% dintre pacienÈ›i au primit un test de feritină în timpul sarcinii, însă 40% nu. Cele mai multe teste au fost solicitate de medicii generaliÈ™ti (48%) È™i de obstetricieni / ginecologi (32%). Majoritatea testărilor (71%) au avut loc la sau în jurul primei vizite prenatale, când riscul de deficit de fier este cel mai mic È™i, de multe ori, nivelurile de fier ale pacienÈ›ilor au fost verificate o singură dată în timpul sarcinii.

Pe baza constatărilor, autorul principal al studiului, Jennifer Teichman, profesor la Universitatea din Toronto, îndeamnă femeile însărcinate È™i pe cele care intenÈ›ionează să rămână însărcinate să întrebe despre nivelul lor de fier înainte È™i în timpul sarcinii. „Deficitul de fier este foarte frecvent È™i pot exista rezultate slabe atât pentru mamă, cât È™i pentru bebeluÈ™, dacă nu este identificat È™i tratat”, a spus Teichman.

CerinÈ›ele de fier în timpul sarcinii sunt ridicate pentru a susÈ›ine fătul în curs de dezvoltare, placenta în creÈ™tere È™i aportul crescut de sânge necesar pentru a susÈ›ine sarcina. Deficitul de fier este cea mai frecventă cauză de anemie în timpul sarcinii, afecÈ›iune asociată cu rezultate mai slabe atât pentru mamă, cât È™i pentru bebeluÈ™, inclusiv un risc mai mare de naÈ™tere prematură, greutate redusă la naÈ™tere, depresie post-partum È™i chiar moartea maternă. Anemia la începutul sarcinii a fost, de asemenea, asociată cu întârzieri ale neurodezvoltării la descendenÈ›i, ceea ce indică efecte potenÈ›iale de lungă durată.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-09-2021 | creare: 01-09-2021 | Vizite: 405
Bibliografie
One in two pregnancies are affected by iron deficiency, yet many women don’t get a simple screening test to check, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210830104917.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum