De ce este importantă ora de culcare pentru copii
Primii ani din viaÈ›a unei persoane sunt foarte importanÈ›i, întrucât pot influenÈ›a viitorul. Multe studii au arătat că acei copii care au o calitate scăzută a vieÈ›ii în primii ani vor întâmpina mai multe dificultăți ca adulÈ›i, având o sănătate mai precară È™i o capacitate mai scăzută de a se bucura de viaÈ›a de familie È™i carieră.
Pentru garantarea unor primi ani de viață cât mai de calitate, una dintre cele mai bune metode este asigurarea unui somn suficient. FundaÈ›ia NaÈ›ională de Somn recomandă ca bebeluÈ™ii să doarmă zilnic între 11 È™i 14 ore. Pentru copiii între 3 È™i 5 ani se recomandă între 10 È™i 13 ore de somn, iar pentru cei care intră în clasele primare, între 9 È™i 11 ore.
TotuÈ™i, ultimele studii ale cercetătorilor de la UCL’s International Centre for Lifecourse Studies, arată că nu contează doar numărul ore de somn ale copilului. Revizuind date ale studiului de cohortă Millennium (MCS), care a inclus 20.000 de copii, ei au descoperit că È™i existenÈ›a unor ore fixe de culcare poate influenÈ›a performanÈ›a È™colară sau acasă, în primul deceniu de viață.
Cercetătorii au studiat legătura dintre orele de culcare fixe È™i neregulate È™i performanÈ›a copiilor printr-o serie de teste cognitive. PărinÈ›ii din studiul Millennium au fost întrebaÈ›i dacă copiii lor aveau ore fixe de culcare în timpul săptămânii. Cei care au răspuns cu „intotdeauna” sau „de obicei” au fost adăugaÈ›i în grupul celor cu ore fixe de culcare, în timp ce aceia care au răspuns cu „uneori” sau „niciodată” au fost incluÈ™i în grupul celor cu ore de somn neregulate.
S-a observat că acei copii cu ore de somn neregulate au avut rezultate mai scăzute la testele de matematică, citire È™i orientare spaÈ›ială. De asemenea, ora la care s-au dus la culcare copiii a avut un efect minor sau inexistent asupra abilităților de a lucra cu numerele sau cu formele. TotuÈ™i, neregularitatea orelor de somn a fost asociată cu rezultate mai slabe, în special la copiii de 3 ani.
Fenomenul se datorează ritmului circadian sau ceasului nostru biologic, care ne spune când este timpul să mergem la culcare sau să ne trezim. O călătorie de la Londra la New York poate indispune o persoană, deoarece diferenÈ›a de fus orar afectează abilitățile cognitive, apetitul È™i emoÈ›iile. Dacă această persoană va călători alături de un copil, punându-l apoi să rezolve un test de matematică, el va avea o performanță mai slabă decât persoana respectivă, toate acestea pentru că un copil este mult mai vulnerabil la dereglările ritmului circadian. Exact acelaÈ™i lucru se întâmplă atunci când copiii merg la culcare la ora 8 într-o noapte, apoi la 10 în următoarea iar apoi la ora 7. Fără a fi supuse unei diferenÈ›e de fus orar, sistemele interne ale organismului unui copil sunt dereglate iar ritmul circadian È™i sistemele hormonale au de suferit.
Pe lângă faptul că susÈ›in dezvoltarea intelectuală a copiilor, s-a descoperit că orele fixe de culcare pot, de asemenea, îmbunătăți comportamentul. Potrivit părinÈ›ilor È™i profesorilor, copiii în vârstă de 7 ani incluÈ™i în MCS, care aveau ore neregulate de somn, erau mult mai predispuÈ™i la a avea probleme de comportament, în comparaÈ›ie cu colegii lor cu ore fixe de culcare. Cu cât un copil se duce la culcare la ore cât mai diferite, cu atât sunt mai serioase problemele de comportament, efectele părând să se acumuleze de-a lungul copilăriei.
Partea bună este că efectele negative ale orelor de culcare neregulate asupra comportamentului sunt reversibile. Astfel, copiii care au început să aibă ore fixe de culcare È™i-au îmbunătățit comportamentul, rezultând că niciodată nu este prea târziu să o iei pe calea cea bună. La polul opus, comportamentul copiilor cu ore fixe de somn care au început să se culce la ore neregulate s-a înrăutățit.
Un studiu de supraveghere, care a urmărit efectele activităților de rutină, inclusiv orele de culcare, asupra obezității, a descoperit că acei copii cu ore neregulate de somn sunt mai predispuÈ™i la a fi supraponderali, având un nivel mai scăzut de stimă de sine È™i mulÈ›umire față de propriul corp. Dintre toate activitățile de rutină, orele neregulate de somn au fost cel mai puternic asociate cu riscul de obezitate. Aceste rezultate vin în completarea unor cercetări recente ce sugerează că acei copii tineri care sar peste micul dejun È™i se culcă la ore neregulate sunt mai predispuÈ™i la obezitate la vârsta de 11 ani. Chiar È™i copiii care „de obicei” au ore fixe de culcare sunt mai predispuÈ™i la obezitate decât cei care se culcă „intotdeauna” la ore bine stabilite.
Rezultatele acestui studiu arată că orele fixe de somn ale copiilor influenÈ›ează dezvoltarea È™i sănătatea acestora în primul deceniu de viață.
Sursa: The Conversation
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Îngrijorarea excesivă afectează sănătatea adolescenților pe termen lung
- Un studiu la nivel național dezvăluie rolul radonului în apariția leucemiei copii
- Activitățile după școală pot face copiii mai fericiți și mai sănătoși decât timpul petrecut în fața ecranului
- Abuzul fizic și pedepsele afectează performanța academică a copiilor
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni